Μπορεί το Instagram να οδηγήσει στην αυτοκτονία ένα νεαρό κορίτσι;
Η Μόλι Ράσελ ήταν η μικρότερη από τις 4 αδελφές της, μία ενθουσιώδης έφηβη με όλη τη ζωή μπροστά της, με ενδιαφέροντα και χαρά για όσα ζούσε. Εκείνο το βράδυ του 2017, πριν οι γονείς της την εντοπίσουν νεκρή στο δωμάτιό της, τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία που ερχόταν.
Είχε ετοιμάσει την τσάντα της για το σχολείο το επόμενο πρωινό, που όμως, για εκείνην δεν ξημέρωσε ποτέ
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Instagram συνέβαλε στον θάνατο της κόρης μου. Είχε τόσα να προσφέρει και όλα αυτά χάθηκαν», λέει ο πατέρας της. Και το λέει γιατί λίγο μετά τον θάνατο της νεαρής κοπέλας, η οικογένειά της μπήκε στη διαδικασία να ακολουθήσει και να ασχοληθεί με το περιεχόμενο λογαριασμών που ακολουθούσε το κορίτσι στο Instagram.
Το περιεχόμενό τους ήταν απολύτως ακατάλληλο, βάρβαρο, σκληρό για τα μάτια και το πνεύμα ενός ενήλικου, πόσω μάλλον για ένα ανήλικο κορίτσι.
Ο πατέρας της Μόλι κάνοντας έρευνα, εντόπισε ότι στα hashtags #suicide, #selfharm, #depression μπορούσε κανείς να βρει φωτογραφικό υλικό και οδηγίες για το πώς να κάνει κακό στον εαυτό του: από το να αυτοτραυματιστεί μέχρι να βάλει τέλος στη ζωή του και όλα αυτά χωρίς κανέναν έλεγχο από τους επικεφαλής των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ged Flynn, ο οποίος διευθύνει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό αποτροπής αυτοκτονιών λέει ότι δεν εκπλήσσεται με όλο αυτό, αν και πρόκειται για κάτι τραγικό. Όπως εξηγεί, είναι τέτοιος ο αλγόριθμος της φωτογραφικής εφαρμογής που από τη στιγμή που ο χρήστης χρησιμοποιήσει μια φορά ένα hashtag ή ακολουθήσει έναν τέτοιου περιεχομένου λογαριασμού, μετά στο σχετικό περιεχόμενο θα βρίσκει μόνο τέτοιους...
«Στην πραγματική ζωή, ο νόμος είναι ξεκάθαρος: οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε παρακινεί κάποιον να βάλει τέλος στη ζωή του ή να κάνει κακό στον εαυτό του, διώκεται ποινικά. Στα social media και ειδικά στο Instagram όλο αυτό είναι εξαιρετικά περίπλοκο και γι' αυτό οι άνθρωποι της εφαρμογής πρέπει να εξετάσουν ξανά, τώρα, άμεσα, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμός τους», λέει ο Flynn.
Για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, το BBC ζήτησε τη θέση των υπευθύνων του Instagram, οι οποίοι προτίμησαν να απαντήσουν με μία γραπτή δήλωση: «Συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς απ' όλον τον κόσμο, ώστε το Instagram να παρέχει υποστήριξη στην κοινότητά του, παντού. Δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο το οποίο προωθεί ή επιβραβεύει τις διατροφικές διαταραχές, την αυτοχειρία και τον αυτοτραυματισμό και φροντίζει να αφαιρεί τέτοιου είδους περιεχόμενο», αναφερόταν στη σχετική τοποθέτηση.
Και η αλήθεια είναι η εφαρμογή με σχετικό μήνυμα ζητά από τους χρήστες να μπλοκάρουν συγκεκριμένες λέξεις, όμως, πρόκειται για κάτι που ο χρήστης μπορεί να προσπεράσει με ένα απλό "skip"...
Σύμφωνα με τις στατιστικές, κάθε χρόνο, μόνο στη Βρετανία, τουλάχιστον 200 ανήλικοι βάζουν τέλος στη ζωή τους. Ο πατέρας της Μόλι εμφανίζεται απολύτως σίγουρος ότι το διαδίκτυο και τα social media ευθύνονται σε τεράστιο ποσοστό γι' αυτήν την έκρηξη αυτοκτονιών εφήβων και μαζί με άλλες οργανώσεις ζητά την αλλαγή της νομοθεσίας για την προστασία των ανηλίκων.
σχόλια