"Δεν θα διαβάσετε γι' αυτό στα μέσα ενημέρωσης, αλλά..."

"Δεν θα διαβάσετε γι' αυτό στα μέσα ενημέρωσης, αλλά..." Facebook Twitter
2

Του ΜΑRTIN BELAM/ MEDIA

"Δεν θα διαβάσετε γι' αυτό στα μέσα ενημέρωσης, αλλά..." Facebook Twitter

Παρακολουθώ, διασκεδάζοντας στην αρχή και με ενόχληση στην συνέχεια, πως ο ένας tweeter μετά τον άλλον ισχυρίζονται πως τα μέσα δεν καλύπτουν γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στον κόσμο, τα οποία όμως στην πραγματικότητα καλύπτουν.

Όταν γραφόταν αυτό το άρθρο, αυτό το tweet είχε περίπου 50.000 retweets....

Πρόκειται όμως για αδιάντροπο ψέμμα.

Μία αναζήτηση των λέξεων-κλειδί στο google news θα σας εμφανίσει σελίδες επί σελίδων ειδησεογραφικής κάλυψης των επιθέσεων στην Βηρυττό. Σελίδες επί σελίδων επί σελίδων. Για την ακρίβεια πάνω από 1.286 άρθρα, πολλά εκ των οποίων χρονικά προηγούνται των επιθέσεων στο Παρίσι.

"Δεν θα διαβάσετε γι' αυτό στα μέσα ενημέρωσης, αλλά..." Facebook Twitter

Εδώ μπορείτε να βρείτε μια ανθολογία ειδήσεων της 12ης Νοεμβρίου σχετικά με την επίθεση στον Λίβανο από το CNN, τους New York Times, το BBC News, την Daily Mail, την Wall Stret Journal, το The Economist και τον Guardian.

(κι ας αφήσουμε κατά μέρους το γεγονός ότι η φωτογραφία στο tweet του Jack Jones στην πραγματικότητα είναι από μία επίθεση που έλαβε χώρα εννέα χρόνια πριν)

Ο αριθμός των ανθρώπων που παρ' όλα αυτά ισχυρίζονται ότι τα μέσα δεν αναφέρουν καν την είδηση απλά με ξεπερνάει. Με τσαντίζει.

Ναι. Δεν χωρά συζήτηση σχετικά με το εύρος της κάλυψης ενός τέτοιου γεγονότος σε σύγκριση με τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή αλλά το να λέει κανείς ότι τα μέσα δεν καλύπτουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εκτός Ευρώπης είναι ψέμματα. Γιατί το κάνουν.

Αλλά όπως γνωρίζουν και μπορούν να σας πουν βάσει των μετρήσιμων στοιχείων όλοι όσοι εργάζονται στα μέσα, οι άνθρωποι δεν διαβάζουν και πολύ αυτές τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ.

 

Θέλω να τονίσω ότι η συζήτηση επί των ηθικών προεκτάσεων του γεγονότος αυτού σε ότι αφορά και τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και τους αναγνώστες σαφώς και έχει θέση, αλλά δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει για την τρομοκρατία εκτός της Ευρώπης επειδή δεν καλύπτεται ως είδηση.

 

_____

O Martin Belam είναι δημοσιογράφος και σχεδιαστής. Έχει δουλέψει για το BBC, την Guardian, και την Daily Mirror.

TV & Media
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurovision 2025: Γιατί προηγούνται στα στοιχήματα χώρες που δεν έχουν επιλέξει καν τραγούδι

TV & Media / Eurovision 2025: Γιατί προηγούνται στα στοιχήματα χώρες που δεν έχουν επιλέξει καν τραγούδι

Οι εταιρείες στοιχημάτων συνήθως τοποθετούν χώρες, όπως η Σουηδία, μεταξύ των κορυφαίων διεκδικητών στις αποδόσεις στοιχημάτων της Eurovision, ακόμη και πριν επιλέξουν τα τραγούδια ή τους καλλιτέχνες που θα διεκδικήσουν τη νίκη
LIFO NEWSROOM
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ισως η πληροφορηση σχετικα με τρομοκρατικες επιθεσεις σε χωρες εκτος του δυτικου πολιτισμου να ειναι υπαρκτη, παρολα αυτα δεν εδωσε κανενας την δεουσα σημασια, οπως συνεβη με την γαλλια. Το θεμα ειναι πως η δηθεν ανθρωπια ειναι πολυ της μοδας. Αλλωστε δεν ειναι το ιδιο να χρωματιζεις την εικονα προφιλ σου με την γαλλικη σημαια(η οποια δινει στιλ και κυρος, την χωρα της σανελ, του λουβρου και του πυργου του αιφελ,εμβληματα του σικ)αντι του λιβανου, της κενυας κτλ. Πως να το κανουμε, ειναι θεμα τακτ και οχι πραγματικης συμπονιας και ανθρωπιας. Οταν στον υπολοιπο κοσμο, εδω και χρονια, συμβαινουν τα ιδια και χειροτερα κανενας δεν πενθησε τοσο. Φοραμε παροπιδες και ενδιαφερομαστε μονο για τα του οικου μας, οταν διπλα μας σκοτωνονται εκατονταδες αθωοι καθημερινα. Ειναι κριμα στον 21ο αιωνα της ''εξελιξης'' να συνυπαρχει το μισος, ειναι καπως οξυμωρο. Γι' αυτο ας εχουμε την ιδια αντιμετωπιση και ας πραξουμε ενεργα προς ολα τα τραγικα γεγονοτα που συμβαινουν εντος αλλα και εκτος του δυτικου πολιτισμου.
Γι' αυτο ας εχουμε την ιδια αντιμετωπιση και ας πραξουμε ενεργα προς ολα τα τραγικα γεγονοτα που συμβαινουν εντος αλλα και εκτος του δυτικου πολιτισμου. Πηγή: www.lifo.gr"Ίδια αντιμετώπιση": προφανώς εννοείς να αποκαλούμε "ανθρωπιστική κρίση" τις συνέπειες που υφίσταται μια χώρα που δανείστηκε ένα σκασμό λεφτά για να καλοπερνάει την ίδια στιγμή που συνέβαιναν πραγματικές ανθρωπιστικές κρίσεις στον υπόλοιπο κόσμο--για τις οποίες οι περισσότεροι Έλληνες αδιαφορούσαν όσο "λεφτά υπήρχαν".