Ένα ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει γιατί το να κάθεσαι στον καναπέ σου μπορεί να σε σκοτώσει

Ένα ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει γιατί το να κάθεσαι στον καναπέ σου μπορεί να σε σκοτώσει Facebook Twitter
2

Το ντοκιμαντέρ με τον εμπρηστικό τίτλο "Toxic Hot Seat" του καναλιού HBO δείχνει πώς οι εταιρείες καπνού έχουν προκαλέσει και άλλες βλάβες εκτός από αυτές που ξέρουμε. Πιέζοντας για να χρησιμοποιούνται επιβραδυντές καύσης στα έπιπλα μας (ώστε να μη καίγονται όταν πέφτουν πάνω τσιγάρα),  έχουν οδηγήσει τους κατασκευαστές να βάζουν χημικά που δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς, δηλητηριάζοντας πυροσβέστες και εισχωρώντας στο μητρικό γάλα. Το φιλμ ενημερώνει για τις προσπάθειες που γίνονται αν αφαιρεθούν αυτά τα χημικά και το HBO βοηθάει να γίνει το θέμα γνωστό στο κοινό.

Από το 1975 υπάρχει στην Καλιφόρνια ένας ύποπτος νόμος που κάνει τη χρήση ορισμένων επιβραδυντών καύσης υποχρεωτική. Αυτός ο νόμος επέκτεινε τη χρήση τους σε όλες τις ΗΠΑ. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι ο νόμος υποστηρίχθηκε από εταιρείες καπνού που είναι απρόθυμες να κάνουν επενδύσεις ώστε να κατασκευάσουν τσιγάρα που θα σβήνουν μόνα τους όταν πέφτουν, αντί να καίνε τόσο ώστε να προκαλούν πυρκαγιές.

Η κατάσταση βόλευε τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες και τις τρεις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτούς τους επιβραδυντές αλλά όλο και περισσότεροι Αμερικανοί άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι αυτές οι ουσίες είναι βλαβερές για τον άνθρωπο. Η ταινία παρακολουθεί ακτιβιστές που προσπαθούν να απαγορέψουν την χρήση αυτών των χημικών, μετά από την αποκάλυψη που έγινε από ρεπόρτερ της Chicago Tribune ότι οι εταιρείες χημικών έχουν φτιάξει ψεύτικες ομάδες που υποστηρίζουν τη χρήση τους.

Το Hollywood Reporter γράφει ότι δεν είναι απλώς μια ταινία που μιλάει για τους κινδύνους του περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο, αλλά για το πώς το χρήμα επηρεάζει τη δημοκρατία – περισσότερες αποδείξεις ότι ο «λόγος» μιας εταιρείας με βαθιές τσέπες έχει πλεονεκτήματα που μπορεί να κάνει τα αιτήματα των απλών πολιτών να μοιάζουν γελοία και παράλογα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

TV & Media / Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

Οι καλεσμένοι,  Γιάννης Μπέζος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τις εμπειρίες τους από τα χρόνια που υπηρέτησαν τη θητεία τους
LIFO NEWSROOM
Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Επειδή τυγχάνει να είμαι ταπετσιέρης στο επάγγελμα,να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.Τα βραδύκαυστα υφάσματα δεν φτιάχνονται από πιέσεις των καπνοβιομηχανιών όπως γράφετε στο άρθρο,αλλά επειδή κάποια υφάσματα, στο εξωτερικό τουλάχιστον,είναι υποχρεωτικό να είναι βραδύκαυστα για περιπτώσεις πυρκαγιάς.Στη Αγγλία π.χ. οποιοδήποτε ύφασμα χρησιμοποιείται για κουρτίνες ή ταπετσαρία σε πολυσύχναστους χώρους,π.χ. ξενοδοχεία,πλοία,αεροδρόμια,είναι υποχρεωτικό να είναι βραδύκαυστο ώστε να μην εξαπλώνονται εύκολα οι πυρκαγιές.Το ίδιο βέβαια ισχύει και για πολλές άλλες χώρες που παράγουν υφάσματα,οπότε τα εργοστάσια αντί να βγάζουν το ίδιο πανί σε απλό και βραδύκαυστο,το βγάζουν μόνο βραδύκαυστο και τελειώνει!Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι ουσίες που χρησιμοποιούν είναι πιθανότατα καρκινογόνες,οπότε είναι στο χέρι του καταναλωτή να μην τα ζητάει.Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα ψάχνετε για "αλέκιαστα υφάσματα που να μην λερώνουν εύκολα"Υπάρχουν υφάσματα με πιστοποίηση από την "confidence in textiles" που βεβαιώνουν ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά για την επεξεργασία τους
Ωραίο άρθρο γιατί πιστεύω ότι σαν καταναλωτές έχουμε μια μερική ευθύνη για τα προϊόντα που παρασκευάζονται. Από τον τρόπο παραγωγής μέχρι και την ποιότητα τους όταν κάνουμε την επιλογή μας. Δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε μόνο όταν έχουμε την επιλογή και την ευχέρεια ενημέρωσης. Όσο μπορούμε βέβαια, αν και ισχύει το ρητό ............... επιστροφή στην φύση.