[πάνω, καρτούν του The Atlantic: τα τεφτέρια του Άη Βασίλη διαρρέουν στο wikileaks και τα παιδιά μαθαίνουν τι γνώμη έχει γι' αυτά]
Πριν λίγο καιρό θέλησα να κάνω μια δωρεά στο Wikileaks. Προσπάθησα να μπω στην κεντρική σελίδα αλλά μάταια. Την είχαν μπλοκάρει όλοι οι διαθέσιμοι browsers του υπολογιστή μου, οι πυλώνες αυτοί της δημοκρατίας του Ιστού. Τώρα καταλαβαίνω πως μπορεί να νιώθουν στην Κίνα του μη-ελεύθερου ίντερνετ. Δυσκολεύτηκα λοιπόν να βρω τρόπο να καταθέσω ένα μικρό πόσο προς υποστήριξη της Wikileaks, αλλά τα κατάφερα όταν μπήκα στην Ολλανδική έκδοση της Wikileaks, την Wikileaks.nl, η οποία έδινε έναν λογαριασμό από τράπεζα της Ισλανδίας. Τι πετυχαίνεις όμως τελικά όταν προσπαθείς να εξαφανίσεις από τον ιστό μια ιστοσελίδα με απήχηση στον κόσμο;
Ποιος θα το περίμενε - η τζιχάντ που κήρυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την υποστήριξη των πολυεθνικών και των παραδοσιακών μίντια ενάντια στο Wikileaks και ο πόλεμος που γίνεται για να πληγεί ο δημιουργός του ιστο-μάρτυρας Julian Assange, είχε τελικά αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν ή έλπιζαν. Αντί να καταφέρουν να φιμώσουν την ιστοσελίδα των αποκαλύψεων και να παραδειγματίσουν όσους ήθελαν να πειραματιστούν με κάτι ανάλογο στο μέλλον, κατάφεραν να διαδώσουν την ιδέα κι έτσι βλέπουμε σελίδες σαν την Wikileaks να ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί και να υπόσχονται διαφάνεια και αλήθεια.
Στην Ελλάδα, το μπλογκ με τίτλο http://wikileaksgr.blogspot.com/ έκανε την εμφάνιση του στις 15 του τωρινού Δεκέμβρη και μας υπόσχεται «αποκαλύψεις εγγράφων όχι κατ' ανάγκη διαβαθμισμένων που θα ελέγχουν τις πράξεις της ελληνικής γραφειοκρατίας την εποχή του αναγκαίου μνημονίου και όχι μόνο. Στόχος του μπλογκ είναι «να σπάσει η "omerta" που διακατέχει το προσωπικό όλων των βαθμίδων της Ελληνικής διοίκησης και να αποκαλύπτονται, με έγγραφα, φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο το όνειρο για μια διαφορετική νέα Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει ο πολυπόθητος έλεγχος της εις βάρος μας ανεξέλεγκτης διοίκησης και φυσικά η τιμωρία τους..». Το WikiLeaksGr, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του, δεν έχει τις φιλοδοξίες του WikiLeaks, ούτε το δίκτυο χρηματοδότησης, ούτε το δίκτυο διαρροής εγγράφων της γνωστής ιστοσελίδας. Πρόκειται για μία μικρή ομάδα δημοσιογραφούντων που δεν ελέγχεται από κανέναν, όπως υποστηρίζουν, και οι οποίοι ζητούν από το κοινό να επικοινωνεί ανώνυμα ή επώνυμα μαζί τους στο [email protected], αποστέλλοντάς τους ότι έγγραφά έχουν στη διάθεσή τους. Υπόσχονται ότι θα τα παρουσιάσουν ανώνυμα και χωρίς κίνδυνο για τους αποστολείς. Στο πρώτο τους ποστ δημοσιεύουν έγγραφα που αφορούν το ΤΕΙ Χαλκίδας, το οποίο τελευταία αναφέρεται σε όλα τα μπλογκς σαν υπόδειγμα κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Στην Ολλανδία τώρα, το spin off της WikiLeaks λέγεται OpenNu (http://opennu.nl) και πρόκειται για ένα τοπικού ενδιαφέροντος WikiLeaks με έδρα τη μικρή πόλη της Breda. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 9 του τωρινού Δεκέμβρη και την πρώτη μέρα της λειτουργίας του αντιμετώπισε πολλά τεχνικά προβλήματα, με το κοινό του να παραπονιέται ότι η σελίδα δεν είναι ασφαλής. Τα προβλήματα διορθώθηκαν και ο ιδρυτής της σελίδας Michiel Spekkers δήλωνε ότι: «δεν είναι απλό να κάνεις μια ιστοσελίδα που προωθείτ η διαφάνεια στις κυβερνήσεις. Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα, που μάλλον είναι κατευθυνόμενα, σημαντικό είναι επίσης το timing της δημοσίευσης, έτσι ώστε να έχει την αναμενόμενη απήχηση και να πιάσεις τους υπεύθυνους στον ύπνο». Το OpenNu (θα μπορούσε να παραφραστεί ως Διαφάνεια Τώρα) υπόσχεται να δημοσιεύει έγγραφα/αρχεία που αφορούν τα τοπικά συμβούλια των περιφερειών και πόλεων της Ολλανδίας και καλεί τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων να συνεργαστούν μαζί του. Αυτή τη στιγμή διαθέτει αρχεία από 11 πόλεις της Ολλανδίας τα οποία σταδιακά και θα δημοσιεύει.
Ο διαδικτυακός κόσμος δοκίμασε λίγο από αλήθεια και διαφάνεια και τώρα, παρά τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται, είναι δύσκολο να γυρίσει πίσω στην υποκειμενική, μονόδρομη, συγκεχυμένη, ενημέρωση του μιντιακού κατεστημένου. Το μέλλον είναι WikiLeaks.
σχόλια