Ένα μήνυμα που φαινομενικά εστάλη στους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής ανωνύμων μνηνυμάτων Telegram την Τρίτη, προειδοποιούσε τους "αδελφούς στο Βέλγιο" να αποφύγουν την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να χρησιμοποιούν "κρυπτογράφηση" για να επικοινωνούν και "να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα."
Το μήνυμα αυτό μαζί με άλλα παρόμοια πρωτοαναφέρθηκαν στο Twitter από τον Michael S. Smith II, βασικό στέλεχος της αντιτρομοκρατικής εταιρείας Kronos Advisory, ο οποίος είπε στο Mashable ότι το είδε σε ένα κανάλι όπου κανείς έχει πρόσβαση μόνο έπειτα από αποδοχή πρόσκλησης όπου αναφέρεται το Ισλαμικό Κράτος και η ασφάλεια πληροφοριών.
Το Daily Dot αναγνώρισε το κανάλι ως δίαυλο επικοινωνίας του Ιδρύματος Ηλεκτρονικών Afaaq, βραχίονα του ΙΚ που ιδρυθηκε τον Ιανουάριο και ασχολείται με την "ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφαλείας και τεχνοκρατικά ζητήματα."
Το μήνυμα απευθύνεται σε "όλα τα αδέλφια μας στο Βέλγιο" και προσφέρει επτά συμβουλές για τους τζιχαντιστές που ζούνε εκεί ευελπιστώντας να αποφύγουν το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας έπειτα από τις βομβιστικές επιθέσεις της Τρίτης.
Ο αποστολέας συμβουλεύει τους υποστηρικτές ως εξής: "μείνετε μακριά από το διαδίκτυο, εκτός κι αν χρησιμοποιείτε λογισικό κρυπτογράφησης," απαριθμώντας εργαλεία όπως το Tor και το Invisible Internet Project (I2P), ή τα λειτουργικά συστήματα Qubes και Tails.
Σε ότι αφορά τα social media, το μήνυμα συνιστά να τα αποφεύγονται τελείως. "Μείνετε μακρυά από τους ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μην μοιράζεστε καθόλου πληροφορίες με τους αδελφούς σας τώρα" προτρέπει. Το μήνυμα συμπεριλαμβάνει και γενικότερες συμβουλές, όπως για παράδειγμα συνιστά στους τζιχαντιστές να "είναι έτοιμοι να δράσουν", να "αλλάξουν την τοποθεσία τους το συντομότερο δυνατόν" και να "παραμείνουν ψύχραιμοι."
Αν είναι αυθεντικό το μήνυμα αποκαλύπτει μια ακριβοθώρητη εικόνα του αγώνα δρόμου στον οποίο επιδίδεται η ομάδα και οι υποστηρικτές της για να σβήσουν τα ψηφιακά τους αποτυώματα την επομένη μεγάλων επιθέσεων.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτει και το ότι η ομάδα δεν έχει πλήρως ενσωματώσει την πραγματική κρυπτογράφηση στις λειτουργίες της, όπως εξάλλου υπογράμμισαν επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες της ασφάλειας. Μάλιστα ένας ερευνητής ασφαλείας αποκάλεσε το μήνυμα αυτό "παραληρηματική φλυαρία Τζιεχωβάδων"
These recommendations are not encryption tools, they are anonymity tools to disguise IP addresses. https://t.co/O4H3Mss6l0
— the grugq (@thegrugq) March 22, 2016
'Αλλοι επέκριναν τις συμβουλές ως παιδαριώδεις για να είναι αληθινές.
"Αν πρόκειται όντως για το ΙΚ, είναι για αρχάριους ή ανοησίες" έγραψε σε ένα tweet της η Zeynep Tufekci, συντάκτρια στους New York Times, καθηγήτρια ερευνήτρια παρακολουθήσεων.
"Ελπίζω οι στρατολογημένοι του ΙΚ και οι θαυμαστές του να ακολουθήσουν αυτές τις χαζές συμβουλές και να αλλάξουν ξαφνικά ολοσχερώς την συμπεριφορά τους ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν το TOR," πρόσθεσε. "Συγκεκριμένα ελπίζω όσο το δυνατόν περισσότεροι εξ αυτών να αλλάξουν άμεσα την τοποθεσία τους και να μην μιλάνε σε κανέναν. Γιατί αυτό θα τους κάνει να πιαστούν πιο σύντομα. Δεν μου φαίνεται ότι πρόκειται για σοβαρές συμβουλές παρά μάλλον για παιδιά που το παίζουν."
I hope ISIS recruits or fans try to take all the dumb advice above, and drastically and suddenly change their behavior, even go on TOR.
— Zeynep Tufekci (@zeynep) March 22, 2016
Οι υποστηρικτές και αγωνιστές του Ισλαμικού Κράτους υιοθέτησαν την εφαρμογή ιδιωτικής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram όταν εγκαινιάστηκε πέρυσι και παρά την εκκαθάριση των λογαριασμών με προσανατολισμό και αναφορές στο Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να αποτελεί την προτιμητέα οδό επικοινωνίας με ή σχετικά με την ομάδα.
Speaking of ISIS: over 660 public ISIS channels banned since November; 5-10 removed daily following reports to [email protected]
— Pavel Durov (@durov) January 15, 2016
Για παράδειγμα, η ευρέως αναπαραχθείσα δήλωση που αποδίδει τις επιθέσεις της Τριτης στο Ισλαμικό Κράτος προήλθε από έναν δίαυλο που διαχειρίζεται μία ειδησεογραφική ομάδα ευθυγραμμισμένη με τον ISIS.
Το μήνυμα κατά πάσα πιθανήτα αναφέρεται ως απόδειξη αυτού από τους συγγραφείς και υπεύθυνους διαμόρφωσης πολιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Gotten lots of press people asking me if I think the Brussels bombers used crypto. Who knows. Maybe. They definitely used explosives, tho.
— matt blaze (@mattblaze) March 22, 2016
Το American Enterprise Institute, ένα μη-κομματικό ερευνητικό ινστιτούτο για τις δημόσιες πολιτικές, ανάρτησε την Τρίτη ένα γράφημα που περιγράφει λεπτομερώς πως οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση, και το μοιράστηκε με το hashtag #BrusselsAttack.
How encryption aids terrorists & why we need a natl. commission @ohiomatt #brusselsattack https://t.co/FEwiezAykH pic.twitter.com/CXNuP5vjcz
— AEI Foreign Policy (@AEIfdp) March 22, 2016
Ο Adam Schiff, Ρεπουμπλικανός μέλος του Κογκρέσσου από την Καλιφόρνια και Μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής Πληροφοριών εξέδωσε μία δήλωση όπου έλεγε "Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιον ρόλο, αν υπήρξε τέτοιος, έπαιξαν οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες στις επιθέσεις αυτές."
Προσέθεσε ωστόσο πως "πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως οι τρομοκράτες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ότι θεωρούν ως πιο ασφαλές μέσο για να σχεδιάζουν τις επιθέσεις τους."
Στοιχεία από το Mashable