Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στην Πορτογαλία μετά από διφορούμενο εξώφυλλο της Vogue σε τεύχος αφιερωμένο στην ψυχική υγεία.
Συγκεκριμένα, στο «Τεύχος Τρέλας», (Madness Issue) μία γυναίκα βρίσκεται καθιστή στη μπανιέρα ενός νοσοκομείου. Δύο νοσοκόμες είναι δίπλα της και η μία της ρίχνει νερό στο κεφάλι με κανάτα. Ειδικοί στον χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και πάσχοντες, κάνουν λόγο για «δυστοπική και ξεπερασμένη» αντίληψη για τη θεραπεία. Σύμφωνα με την πορτογαλική Vogue ωστόσο το εξώφυλλο αποσκοπούσε στο «να πυροδοτήσει τη συζήτηση».
«Το κεντρικό θέμα ερευνά το ιστορικό πλαίσιο της ψυχικής νόσου και σε αυτό αποτυπώνεται η πραγματική ζωή και οι αυθεντικές ιστορίες», ανέφερε η πορτογαλική Vogue σε ανάρτησή της στο Twitter προσθέτοντας ότι στο τεύχος φιλοξενούνται συνεντεύξεις και κείμενα ψυχιάτρων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και λοιπών ειδικών.
Καταλήγοντας, η πορτογαλική Vogue, ανέφερε ότι αναγνωρίζει τη «σημασία του θέματος της ψυχικής υγείας» και πως πρόθεσή της, μέσα από την εικόνα του εξωφύλλου είναι «ρίξει φως στα σημαντικά ζητήματα του σήμερα».
Η γυναίκα στη μπανιέρα, Σιμόνα Κιρτσνέροβα, μοντέλο από τη Σλοβακία, με ανάρτησή της στο Instagram έκανε λόγο για μία σημαντική στιγμή στην καριέρα της καθώς στη φωτογραφία πλαισιώνεται από μέλη της οικογένειάς της. «Εξώφυλλο στη Vogue με τη μαμά μου και τη γιαγιά μου», έγραψε.
Σε ανάρτησή της ωστόσο δύο ημέρες μετά ανέφερε πως τα μοντέλα δεν είναι υπεύθυνα για τις φωτογραφίες. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως η τέχνη πρέπει να σοκάρει και να είναι αληθινή» έγραψε διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν.
Η ίδια υποστήριξε πως αντιμετώπισε ζητήματα ψυχικής υγείας στο παρελθόν και απέναντι σε ένα τέτοιο θέμα «είμαστε όλοι μαζί και δεν πρέπει να διχαζόμαστε».
Αντιδράσεις από τους ειδικούς
Ωστόσο, η κλινική ψυχολόγος Κατερίνα Αλεξανδράκη, που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε πως το εξώφυλλο ξεπερνάει τα όρια της δεοντολογίας. «Για εκείνους που έχουν εμπειρία από το ψυχιατρικό σύστημα το να βλέπουν μία γυναίκα στο εξώφυλλο ενός περιοδικού μόδας σε μία τόσο ευάλωτη θέση μπορεί να τους θυμίζει μία δύσκολη περίοδο της ζωής τους», είπε.
Παράλληλα υποστήριξε πως η εικόνα αυτή ενισχύει την ιδέα ότι οι γυναίκες είναι ευάλωτες και αβοήθητες σε κατάσταση κατάρρευσης, ενώ δεν αποτυπώνεται η προσπάθεια και ο αγώνας όλων εκείνων που νόσησαν για να ξεπεράσουν τα ζητήματά τους.
Από την πλευρά της, η Σίλβια Μπαπτίστα, ψυχοθεραπεύτρια που δραστηριοποιείται στη Λισαβόνα ανέφερε πως το εξώφυλλο αποτελεί «ό,τι δεν χρειάζεται η ψυχική υγεία», καταγγέλλοντας «ένα απροσδιόριστο και ασεβές σύνολο».
Αντιδράσεις και από τον χώρο της μόδας
Κριτική άσκησε και η Σάρα Σαμπάιο, το διάσημο μοντέλο από την Πορτογαλία, λέγοντας πως το εξώφυλλο «δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της συζήτησης για την ψυχική υγεία». Η ίδια, που ανέφερε πως στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει ζητήματα ψυχικής υγείας, το χαρακτήρισε ως «πολύ κακόγουστο».
«Μοιάζει με ένα ξεπερασμένο ψυχιατρείο που "βασάνιζε" ασθενείς», αναφέρει σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια αναφέρει πως το εξώφυλλο κυκλοφόρησε σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ψυχική υγεία όπου πολλοί άνθρωποι απομονώθηκαν ή επηρεάστηκαν από τη φονική πανδημία.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια