Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ιταλική Vogue κυκλοφόρησε με ολόλευκο εξώφυλλο, στέλνοντας ένα μήνυμα για την πανδημία του κορωνοϊού.
«Το λευκό είναι πάνω από όλα σεβασμός. Το λευκό είναι αναγέννηση, το φως μετά το σκοτάδι, το άθροισμα όλων των χρωμάτων. Το λευκό είναι το χρώμα των στολών που φορούν αυτοί που βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τις δικές μας», έγραψε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Εμανουέλε Φαρνέτι, εξηγώντας την απόφαση να βγει με λευκό εξώφυλλο το τεύχος στο οποίο συνέβαλαν 40 καλλιτέχνες.
«Το λευκό αντιπροσωπεύει τον χώρο και τον χρόνο για να σκεφτεί, όπως και για να μείνεις σιωπηλός. Το λευκό είναι για όλους εκείνους που γεμίζουν αυτό τον άδειο χρόνο και χώρο με ιδέες, σκέψεις, ιστορίες, στίχους, μουσική και φροντίδα για τους άλλους», συνέχισε ο Φαρνέτι και συμπλήρωσε: «Το λευκό θυμίζει ότι μετά την κρίση του 1929 αυτό το αψεγάδιαστο χρώμα υιοθετήθηκε για τα ρούχα ως μια έκφραση καθαρότητας για το παρόν και ελπίδας για το μέλλον».
«Πάνω από όλα, το λευκό δεν είναι παράδοση, αλλά ένα κενό χαρτί που περιμένει να γραφεί, το εξώφυλλο μιας νέας ιστορίας που πρόκειται να ξεκινήσει», καταλήγει.
Πριν από δύο εβδομάδες, η ιταλική Vogue αποφάσισε να μην τυπώσει το τεύχος που σχεδίαζε εδώ και αρκετό καιρό, σημείωσε ο Φαρνέτι. «Το να μιλήσεις για οτιδήποτε άλλο όταν άνθρωποι πεθαίνουν, γιατροί και νοσηλευτές ρισκάρουν τη ζωή τους και ο κόσμος αλλάζει για πάντα, δεν είναι στο DNA της ιταλικής Vogue», εξήγησε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι κάποιοι λένε πως στόχος του περιοδικού είναι να διασκεδάζει, κάτι για το οποίο δεν είναι σίγουρος.
«Αυτό το περιοδικό στη μακρά ιστορία του έχει αντέξει πολέμους, κρίσεις, τρομοκρατικές ενέργειες», έγραψε και συμπλήρωσε ότι παράδοση της Vogue είναι να μην κοιτάζει από την άλλη. «Ίσως το πιο λαμπρό παράδειγμα αυτού είναι η Όντρεϊ Γουίδερς, επικεφαλής της βρετανικής Vogue κατά τη διάρκεια των ναζιστικών αεροπορικών επιδρομών. Γιατί, όπως η ίδια η Γουίδερς παρατήρησε, το να είσαι παθητικός είναι συναίνεση στο status quo», σημείωσε.
σχόλια