Όταν το παρελθόν δεν έχει ξεκαθαρίσει, διχάζει και εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και συζητήσεις. Απάντηση στη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη που καταλόγιζε στο "Κουτί της Πανδώρας" ότι επανέλαβε ένα κατασκευασμένο ψευδολόγημα με ασύστολα ψεύδη και ύβρεις, έδωσε με ανακοίνωση του ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Σε εκπομπή για την υπόθεση Μέρτεν που προβλήθηκε το Φεβρουάριο αλλά η αντίδραση από τη ΝΔ ήρθε χθες (ίσως να έπαιξε σε επανάληψη στην απεργία της ΕΣΗΕΑ) γίνεται αναφορά και στο ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται από τον καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, ότι κατόπιν πολιτικών πιέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, ο Καραμανλής "ανταλλάσσει" τη δίκη του Ναζί εγκληματία πολέμου Μέρτεν που είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη, με ένα δάνειο που ζητούσε η χώρα μας από τη Γερμανία και με την “ομαλή” ροή Ελλήνων μεταναστών προς τα εργοστάσια της Δυτικής Γερμανίας.
Στη δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης απαντά δια νέων ερωτήσεων, με στοιχεία τα οποία υπάρχουν στα αρχεία του ΥΠΕΞ και προχωρώντας ακόμη παρά πέρα, προσφέρεται να στείλει στον συνάδελφο του, εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, αρχεία της CIA που-όπως λέει- αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός με τη δέσμευση να βάλει το Κυπριακό στο “ράφι”.
Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη στον Γιάννη Μιχελάκη:
"Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με δήλωσή του, χαρακτήρισε κατασκευασμένο ψευδολόγημα και αθλιότητα «Το Κουτί της Πανδώρας» με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Μέρτεν και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ας μου επιτρέψει ο κύριος Μιχελάκης τουλάχιστον την αθλιότητα της κοινής λογικής
1. Ποια ακριβώς είναι τα ψεύδη και οι αθλιότητες; Συγκεκριμένα και δημοσιογραφικά. Το ότι ο Καραμανλής πίεσε την Δικαιοσύνη να μην δικάσει τον Μέρτεν; Το ότι απελευθέρωσε τον Ναζί εγκληματία με νόμο; Το ότι οι υπουργοί του ήταν συνεργάτες των Γερμανών; Ή μήπως στα όσα λένε τα αρχεία του ΥΠΕΞ;
2. Πότε και για ποιο πράγμα έγιναν οι διαψεύσεις της έρευνας στις οποίες αναφέρεται και τις οποίες δεν θυμάμαι;
3. Γιατί το Ίδρυμα Καραμανλή δεν δέχτηκε να απαντήσει στα στοιχεία που θέσαμε υπόψιν του;
4. Γιατί το ίδιο το 12τομο βιογραφικό έργο για τον Κ. Καραμανλή ( στο οποίο υπάρχουν λεπτομέρειες ακόμη και για επισκέψεις σε επαρχιακούς συλλόγους) το τι έκανε στην Κατοχή περιγράφεται με 14 μόλις λέξεις; («Το 1941 κατέβηκε από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και το 1944 πήγε στην Μέση Ανατολή»)
Αν ο κύριος Μιχελάκης ή οι «ερευνητές» της ζωής του Καραμανλή δυσκολεύονται να βρουν την ιστορική αλήθεια, μπορούμε να τους στείλουμε μερικά ντοκουμέντα με φαξ. Όπως για παράδειγμα τα έγγραφα της CIA , στα οποία αναφέρεται πως ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός με την δέσμευση απέναντι στις ΗΠΑ,να βάλει το Κυπριακό «στο ράφι».
Υ.Γ. (φιλικό): Φίλε Γιάννη. Η πολιτική είναι σίγουρα η τέχνη του εφικτού. Μήπως πρέπει να γίνει και της αλήθειας και του θάρρους;"
σχόλια