«Μέρα με την ημέρα η ΕΡΤ κερδίζει το στοίχημα και ρίχνει έξω τις προβλέψεις, πως όταν θα ξανάνοιγε θα αποδεικνυόταν οικονομικά μη βιώσιμη», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου. Τόνισε επίσης ότι δεν θα μειωθεί το ανταποδοτικό τέλος.
«Η ΕΡΤ έχει πολλαπλάσιο έργο από οποιονδήποτε άλλο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Έχει και πολύ περισσότερα προγράμματα και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και έργο, το οποίο άλλοι ιδιωτικοί σταθμοί δεν είναι σε θέση να παράξουν. Και βεβαίως, χωρίς να αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος, είναι σε θέση να έχει θετικά αποτελέσματα και για την προηγούμενη αλλά και για τη χρονιά μόλις τελείωσε» είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε:
«Είμαστε στην κατεύθυνση να μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε και άλλο τη λειτουργία της εταιρείας. Δηλαδή, εκεί που υπήρχαν κενά στην παραγωγή έργου -τα οποία δυστυχώς η διοίκηση αναγκαζόταν και αναγκάζεται να τα καλύψει με συμβάσεις με εξωτερικές εταιρείες- να προχωρήσουμε στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ώστε και το κόστος να μειωθεί για την εταιρεία και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται καλύτερα».
«Το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ είναι όσο ήταν και της ΝΕΡΙΤ, είναι 3 ευρώ. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να το μειώσουμε, όπως ο κ. Μητσοτάκης λέει αυτό. Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό. Γνωρίζουμε ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε, για κάποια νοικοκυριά, είναι ένα βάρος» είπε ο Νίκος Παππάς, για να συμπληρώσει πως «το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ είναι σε πάρα πολύ χαμηλότερα επίπεδα, δραματικά χαμηλότερο σε πολλές περιπτώσεις, εν συγκρίσει με το τι πληρώνουν οι πολίτες σε άλλες χώρες της ΕΕ».
«Εν πάση περιπτώσει είναι ένα κόστος το οποίο καταβάλλεται και αντί για ένα κανάλι, όπως ήταν η ΝΕΡΙΤ -ο θεός να το κάνει κανάλι αυτό και ο Θεός να το κάνει πρόγραμμα- αυτή τη στιγμή έχουμε 5 κανάλια, έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς και όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα οργανισμό, δεν πρόκειται για έναν τηλεοπτικό σταθμό. Η ΕΡΤ έχει πάρα πολλές δραστηριότητες, τις οποίες ένας ιδιώτης δεν θα μπορούσε να σκεφθεί ότι είναι επικερδείς και να τις αναπτύξει» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.
«Η βιωσιμότητα της ΕΡΤ δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των ελληνικών λαϊκών στρωμάτων με αυτό που πληρώνουν για την ΕΡΤ ούτε και σε βάρος των εργαζομένων», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ σχολιάζοντας και τη γενικότερη αναφορά του υπουργού στη λειτουργία της ΕΡΤ, δεν παρέλειψε να επισημάνει: «Για την πορεία της ΕΡΤ αφενός υπάρχουν μια σειρά παρατηρήσεις για το ίδιο το έργο που παράγει η ΕΡΤ και μάλιστα υπάρχουν και καταγγελίες από το ΚΚΕ, όπως η πρόσφατη καταγγελία για το γεγονός ότι δεν καλύφθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων η λήξη των εργασιών του Συνεδρίου του ΚΚΕ».
«Ως προς την προβολή του Συνεδρίου του ΚΚΕ, ήρθαμε σε επαφή με τους υπευθύνους του κόμματος σας και επιληφθήκαμε του ζητήματος αυτού. Αυτό το αναφέρω για να καταλάβει και ο κόσμος ότι η ΕΡΤ έχει μια υποχρέωση απέναντι και στα πολιτικά κόμματα και στον Έλληνα πολίτη να λειτουργεί διαφανώς. Και υπάρχει και τρόπος ελέγχου της. Αλλού είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα. Στα ιδιωτικά κανάλια είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα και νομίζω ότι τώρα ήδη ξεκίνησε μια κινητικότητα με το νέο ΕΣΡ και θα αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Η προϋπηρεσία
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναγνώρισης προϋπηρεσίας του προσωπικού στην ΕΡΤ ΑΕ, και των υπαλλήλων του ΠΔ 164/2006. «Με το ΠΔ 164/2006, γνωστό ως ΠΔ Παυλόπουλου, μια σειρά εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνταν με συμβάσεις, οι οποίες ανανεώνονταν συνεχώς, έγιναν αορίστου χρόνου. Αυτό συνέβη και με την ΕΡΤ. Στην ΕΡΤ όμως συνέβη το παράδοξο ότι ο χρόνος αυτός των συμβάσεων που ανανεώνονταν, ενώ ήταν απαραίτητος για να μπορέσουν οι συμβάσεις αυτές να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεν υπολογίστηκε ως προϋπηρεσία. Και αυτό αποτελεί παράδοξο, αφού, ενώ αναγνωρίστηκε ότι υπήρξε αυτός ο χρόνος, δεν θεωρήθηκε προϋπηρεσία» εξήγησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα «έγινε και διαχωρισμός, αφού όσοι εργαζόμενοι είχαν προϋπηρεσία στην ΕΡΤ αυτή η προϋπηρεσία δεν τους αναγνωρίστηκε, ενώ η σύμβασή τους στην ΕΡΤ μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου. Αντίθετα όσοι είχαν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, τους αναγνωρίστηκε αυτή η προϋπηρεσία στην ΕΡΤ, μέχρι και 10 χρόνια. Είτε σε άλλο δημόσιο φορέα εάν είχαν προϋπηρεσία. Εξαιρέθηκαν μόνο οι εργαζόμενοι που προηγουμένως εργάζονταν στην ΕΡΤ».
«Αυτό είναι παράλογο, παράδοξο και δεν είναι ενιαία αντιμετώπιση, άρα είναι λογικό και η συγκεκριμένη προϋπηρεσία των εργαζομένων στην ΕΡΤ, να τους αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία και να τύχουν της αντίστοιχης ισότιμης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και από άλλους δημόσιους φορείς» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Θέλω να συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, τουλάχιστον για τη διετία προϋπηρεσίας και ενώ αυτή παράγει έννομο αποτέλεσμα ως προς τη μετατροπή της σύμβασης σε σύμβαση αορίστου χρόνου, να μην αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία και θα λάβουμε πρωτοβουλίες πολύ σύντομα, ώστε να λυθεί το θέμα» δεσμεύθηκε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Για τα υπόλοιπα χρόνια θα ήθελα να καλέσω όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με καλή πίστη να προσέλθουν σε ένα τραπέζι διαλόγου, για να βρεθεί μια λύση η οποία μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες, διότι η ενημέρωσή μου, λέει ότι και η δημοσιονομική επιβάρυνση της εταιρείας δεν θα είναι τεράστια για να καλυφθεί και αυτό το αίτημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ