Politico: Τι είπε ο Τσίπρας στο Στρασβούργο και τι πραγματικά εννοούσε

Politico: Τι είπε ο Τσίπρας στο Στρασβούργο και τι πραγματικά εννοούσε Facebook Twitter
1

Να "διαβάσει" και να μεταφράσει τα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού επιχειρεί ο διαδικτυακός τόπος politico.eu, απομονώνοντας κάποιες φράσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη χθεσινή ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Σύμφωνα με το politico, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν σε μεγάλο βαθμό επανάληψη των πρόσφατων τοποθετήσεών του, ενώ τα όσα είπε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και οι κρίσιμες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα λεγόμενά του εκεί, δείχνουν τη μελλοντική πορεία στην ελληνική κρίση.

Ο οδηγός του politico για το τι είπε ο Τσίπρας - και τι πραγματικά εννοούσε

 

Τι δήλωσε: «Τα λάθη του παρελθόντος καταδίκασαν την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο ατέρμονης και αδιέξοδης λιτότητας».

Τι εννοούσε: Δώστε μας λίγο χρόνο, άνθρωποι.

Μετάφραση: Ο Τσίπρας κληρονόμησε πέντε χρόνια αποτυχημένων πολιτικών, και είχε μόνο πέντε μήνες για να διορθώσει την κατάσταση. Ο ίδιος είναι ιδεολογικά προσηλωμένος στον τερματισμό της λιτότητας, ανεξάρτητα αν αυτό είναι πολιτικά ρεαλιστικό. Προσπαθεί να φέρει νέα δάνεια και ελάφρυνση του χρέους, παράλληλα με τις προϋποθέσεις των μεταρρυθμίσεων. Το εγχείρημά του αυτό είναι δύσκολο να πετύχει αφού είχε χλιαρή υποστήριξη από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Τι είπε: «Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατικές ή θα έχουν τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης»

Τι εννοούσε: Αν μας πετάξουν έξω όλο το (ευρωπαϊκό) πρότζεκτ θα θεωρηθεί απάτη.

Μετάφραση: Ο ίδιος ελπίζει σε συνεργασία με τους ακροδεξιούς αλλά και τους ευρωσκεπτικιστές ώστε να πιέσουν τους ηγέτες του κέντρου της Ευρώπης. Το κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει 26 από τους 28 εθνικούς ηγέτες, κρατά αμυντική στάση απέναντι στους περισσότερους επικριτές για τις πολιτικές της ΕΕ. Ο Τσίπρας ελπίζει να εκμεταλλευτεί αυτούς τους φόβους για να πάρει μια καλύτερη συμφωνία από την Σύνοδο αυτού του Σαββατοκύριακου. Στοιχηματίζει ότι οι πιστωτές θα προτιμούσαν να πληρώσουν περισσότερα για την Ελλάδα τώρα, από ό, τι να πληρώσουν ακόμη περισσότερα αργότερα, αν το ευρώ καταρρεύσει.

Τι είπε: «Η πρότασή μας έχει υποβληθεί. Τέθηκε στη διάθεση του Eurogroup χθες».

Τι εννοούσε: Θα επανέλθουμε με συγκεκριμένους αριθμούς.

Μετάφραση:Αυτό είναι το κόκκινο πανί για τους "ταύρους" πιστωτές. Καμία πρόταση δεν υποβάλλεται, αν δεν είναι έγγραφη και λεπτομερής. Αυτή ήταν η φάρσα της συνόδου κορυφής την Τρίτη το βράδυ. Είναι μία άκαρπη επιχειρηματολογία από τον Τσίπρα, αν και έχει ένα δίκιο ότι η συζήτηση τώρα είναι για τις θεμελιώδεις αρχές, όχι τις τεχνικές λεπτομέρειες και τους ξεχωριστούς αριθμούς για συντάξεις και φόρους

Τι είπε: «Τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Ελλάδα ποτέ δεν έφτασαν στον ελληνικό λαό. Ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες».

Τι εννοούσε: Η εξουσία στο λαό. Το διακύβευμα είναι ανάπτυξη ή αποτυχία!

Μετάφραση: Ο Τσίπρας είναι ως επί το πλείστον σωστός, και κέρδισε ακόμη και την υποστήριξη του Nigel Farage, στο στο Κοινοβούλιο, σε αυτό το σημείο. Οι πιστωτές, δεν είναι λάθος να σώσουν τις τράπεζες - όπως είναι οδυνηρά εμφανές από το τρέχον πρόβλημα της Ελλάδας - αλλά για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, είναι σαφές ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Τι είπε: «Δεν είμαι ένας από εκείνους τους πολιτικούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπεύθυνοι για τα δεινά της Ελλάδα είναι οι κακοί ξένοι».

Τι εννοούσε: «Θα έχω υποστήριξη από τους ευρωσκεπτικιστές που κατηγορούν τους ξένους, αλλά δεν θα σας αφήσω να μου το χτυπήσετε»

Μετάφραση: Ο Τσίπρας γνώριζε ότι έπρεπε να φύγει από εκεί με μία ευρύτερη βάση στήριξης. Ηξερε ότι χρειαζόταν τη στήριξη των φτωχότερων χωρών. Και στις δύο περιπτώσεις, ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Απόδειξη; Αν θέλει ευρύτερη υποστήριξη δεν μπορεί να έχει την Μαρίν Λε Πεν ως βασικό σύμμαχο.

  

Τι είπε: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέτρεπαν τη φοροδιαφυγή. Καμία από τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει βελτιώσει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών του κράτους».

Εννοούσε: «Οι περικοπές δεν θα λύσουν τα προβλήματά μας. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα και χρόνο».

Μετάφραση: Ο Τσίπρας έχει δίκιο για το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένη, η είσπραξη φόρων είναι απαρχαιωμένη, ορισμένοι εφοριακοί είναι διεφθαρμένοι, η ναυτιλία είναι αφορολόγητη, ο τουρισμός έχει φορολογική έκπτωση. Ωστόσο υπάρχουν ψηφιακές λύσεις και απλές αυξήσεις φόρων- όπως σε εύπορους τουρίστες- που θα μπορούσαν να κάνουν πραγματική διαφορά. Ο Τσίπρας δεν επιχειρηματολόγησε γιατί αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Μία θεωρία είναι ότι οι ΑΝΕΛ είναι ισχυρότεροι στα ελληνικά νησιά που επωφελούνται από την έκπτωση του ΦΠΑ. Τους χρειάζεται στην κυβέρνηση, αλλά δεν είναι ειλικρινής με τους δανειστές για αυτή την πολιτική πραγματικότητα. Ο Τσίπρας έχει πάρει ρίσκο με την απόδοση ευθυνών αντί να παραδεχθεί την πολιτική του.

  

Τι είπε: «Οι προτάσεις μας είναι μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να εφαρμόσουν. Σήμερα ερχόμαστε με μία ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό και είμαστε αποφασισμένοι να μην συγκρουστούμε με την ΕΕ, αλλά να συμβάλλουμε στο ''χτίσιμο'' της χώρας μας».

Τι εννοούσε: «Το χάλι ήταν εδώ όταν ήρθα εγώ. Δείξτε μου λίγη εμπιστοσύνη».

Μετάφραση: Οπως ανέφερε ο Γκι Φέρχοφσταντ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να γεμίζει τις ανώτερες δημόσιες υπηρεσίες με πολιτικούς διορισμούς, ο Τσίπρας εκπροσωπεί το πρόβλημα για το οποίο εκλέχθηκε να αντιμετωπίσει. Με αυτό το δεδομένο, αυτά τα επιχειρήματα δεν θα πείσουν τους δανειστές. Σε αυτό το σημείο, το μόνο που βλέπουν είναι ένα νέο πρόσωπο στο παλιό πρόβλημα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Baby Reindeer: «Αν περνάτε δύσκολες στιγμές, συνεχίστε να αγωνίζεστε και όλα θα πάνε καλά»

TV & Media / Baby Reindeer: «Συνεχίστε να αγωνίζεστε και τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε στα Emmy ο δημιουργός της σειράς

«Πριν 10 χρόνια ήμουν πεσμένος και ξεπεσμένος, ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να φτιάξω τη ζωή μου» ήταν το μήνυμα του δημιουργού της σειράς, Ρίτσαρντ Γκαντ
LIFO NEWSROOM
Παρουσιάστρια του BBC «κόλλησε» στο κινητό και άρχισε να σκρολάρει on air για ένα ολόκληρο λεπτό

TV & Media / Παρουσιάστρια του BBC ήταν on air για ένα ολόκληρο λεπτό αλλά δεν το ήξερε και σκρόλαρε στο κινητό

Η 46χρονη Αννίτα ΜακΒέι κοκκίνισε εμφανώς όταν συνειδητοποίησε ότι οι μεσημεριανές ειδήσεις είχαν «παγώσει» για ένα ολόκληρο λεπτό και οι τηλεθεατές την έβλεπαν να είναι «κολλημένη» στο κινητό της
LIFO NEWSROOM