Το να γράφεις μία αρνητική κριτική ή ένα καθόλου κολακευτικό σχόλιο στο διαδίκτυο - οπουδήποτε, σε ένα site, σε ένα blog, σε ένα ενημερωτικό on line μέσο - πάντα κρύβει κινδύνους, με πρώτο και σημαντικότερο, ο θιγόμενος, ή έστω αυτός στον οποίο απευθύνεται η αρνητική κριτική να κινηθεί δικαστικά εναντίον σου, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.
Αυτό συνέβη και στην Annabelle Narey ύστερα από ένα άρθρο της, την προσωπική της μαρτυρία για την ακρίβεια, αναφορικά με μία κατασκευαστική εταιρεία. Το άρθρο της αφορούσε την εταιρεία την BuildTeam και "ανέβηκε" στον ιστότοπο MumsNet, ένα πολύ καλά ενημερωμένο site γύρω από θέματα παιδιών και γονέων και γενικώς κάθε ζητήματος, που άπτεται της ανατροφής ενός παιδιού, των σχέσεων με γονείς και άλλα ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον συγκεκριμένο τομέα.
Η Narey, κάτοικος Λονδίνου έγραψε εκεί την εμπειρία της με τη συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, όταν χρειάστηκε να προχωρήσει σε μία επέκταση στο σπίτι της κι από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά τα πράγματα ξέφυγαν. Όπως χαρακτηριστικά περιέγραφε στο κείμενο της, για μία εργασία για την οποία ενημερώθηκε ότι θα κρατούσε γύρω στις 10-14 εβδομάδες, οι μάστορες δεν τέλειωσαν ποτέ, αφήνοντας ημιτελές αυτό που ξεκίνησαν. Ακόμη χειρότερα, 6 μήνες μετά το ταβάνι έπεσε σε μία από τις κρεβατοκάμαρες του επάνω ορόφου, προκαλώντας αναστάτωση. "Ανήμερα τα Χριστούγεννα το ταβάνι έπεσε σε μία από τις πάνω κρεβατοκάμαρες και ευτυχώς που δεν ήταν κανείς εκεί για να τραυματιστεί. Είναι περίεργο που υπάρχουν τόσο επαινετικές κριτικές για τη συγκεκριμένη κατασκευαστική. Προχωρήστε (σ.σ.: σε συνεργασία μαζί τους) με δική σας ευθύνη", έγραψε χαρακτηριστικά η Narey και δημοσίευσε το post της.
Μέχρι τον Απρίλιο, τα πράγματα είχαν ξεφύγει τελείως. Η ιστοσελίδα Mumsnet είχε λάβει πλέον προειδοποίηση από την Google! Είχε γίνει αίτηση απόσυρσης κειμένου απευθείας από την κατασκευαστική στην Αμερικανική Ψηφιακή Δράση περί Πνευματικών Δικαιωμάτων και η όλη ιστορία είχε αποκτήσει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από έναν παραπονούμενο που εθίγετο από κάποιο δημοσίευμα.
Και από εκεί άρχισαν τα ωραία. Για αρχή, η BuildTeam αμφισβήτησε τον λογαριασμό της στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και τα όσα ανέφερε εκεί. Σε σχετική επιστολή προς τους υπεύθυνους του site αρχικώς, το νομικό τμήμα της εταιρείας παραπονέθηκε ότι τα σχόλια ήταν δυσφημιστικά. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας, χαρακτήρισαν ψευδές το γεγονός ότι έπεσε το ταβάνι και απέδωσαν την κακοτεχνία σε άλλο πρόβλημα που υπήρχε στο κτήριο και αφορούσε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις και εδώ προσέθεσαν 11 επιχειρήματα - κατασκευαστικού ενδιαφέροντος - για να υποστηρίξουν τη θέση τους και να αποδείξουν ότι το δημοσίευμα ήταν ψευδές.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του site ακολουθώντας τη νομοθεσία Ηνωμένου Βασιλείου περί συκοφαντικής δυσφήμισης, αρχικά ενημέρωσαν για την επιστολή διαμαρτυρίας τη Narey, δίνοντας τη τη δυνατότητα ή να αποσύρει το κείμενο της ή να έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους της κατασκευαστικής για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
"Οι υπεύθυνοι της εταιρείας επικοινωνούσαν μαζί μας επίμονα από τα μέσα Μαρτίου, ρωτώντας αν έχει αποσυρθεί το σχετικό άρθρο", εξήγησε στον Guardian εκπρόσωπος του ιστότοπου και συνέχισε: "Συνηθίζουμε να προστατεύουμε τα δημοσιεύματα μας και τους συντάκτες και φυσικά την ελευθερία του λόγου και γι' αυτό ζητάμε πάντα απ' όσους ενοχληθούν από κάτι να ακολουθήσουν τις τυπικές διαδικασίες, ακριβώς όπως ορίζει η περί συκοφαντικής δυσφήμισης νομοθεσία".
Στο μεταξύ, το αρχικό ποστ της Narey είχε αρχίσει να... εμπλουτίζεται με δεκάδες άλλα σχόλια πελατών, που κατέθεταν τις δικές τους κακές εμπειρίες από τη συνεργασία τους με την κατασκευαστική. Κάποια από αυτά αποσύρθηκαν, γιατί η ιστορία είχε αρχίσει να πηγαίνει πολύ μακριά, όμως το αρχικό ποστ, αυτό της γυναίκας που κατήγγειλε πρώτη τα όσα έζησε παρέμεινε.
Η εταιρεία επανήλθε, εφιστώντας την προσοχή στην ιστοσελίδα αυτή τη φορά, που επέτρεψε τη δημοσίευση κειμένου, χωρίς να ελέγξει και τις δύο πλευρές. Η Νarey εξήγησε ότι λίγο μετά την ενημέρωση που έλαβε από το site, άνθρωποι της κατασκευαστικής ήρθαν σε επαφή μαζί της, ζητώντας επίμονα να κατεβάσει το κείμενο. "Υπάλληλοι της εταιρείας έφτασαν μέχρι το σπίτι μου κρατώντας ακόμη και εκτυπώσεις του κειμένου. Δεν είχαν έρθει για να ζητήσουν συγνώμη ή για να επανορθώσουν τη βλάβη. Το μόνο που είχαν έρθει να μου πουν ήταν να αποσύρω το κείμενο".
Μέχρι τον Απρίλιο, τα πράγματα είχαν ξεφύγει τελείως. Η ιστοσελίδα Mumsnet είχε λάβει πλέον προειδοποίηση από την Google! Είχε γίνει αίτηση απόσυρσης κειμένου απευθείας από την κατασκευαστική στην Αμερικανική Ψηφιακή Δράση περί Πνευματικών Δικαιωμάτων και η όλη ιστορία είχε αποκτήσει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από έναν παραπονούμενο που εθίγετο από κάποιο δημοσίευμα.
Με το που κατατέθηκε η σχετική αίτηση στην DMCA, απευθείας η Google είχε μπει στη διαδικασία να αφαιρέσει όχι μόνο το συγκεκριμένο ποστ, αλλά ολόκληρη τη ροή δημοσιεύματων (σχόλια, αναπαραγωγές, κ.λπ) που είχαν προκληθεί από το αρχικό ποστ. Και τα 126 posts που είχαν προκληθεί από το κείμενο της Narey την επόμενη στιγμή, απλώς δεν υπήρχαν πουθενά στο διαδίκτυο.
Οι υπεύθυνοι της μηχανής αναζήτησης εξήγησαν στους ανθρώπους του σάιτ ότι είχαν τη δυνατότητα να ανταπαντήσουν στο συγκεκριμένο αίτημα, αν ήταν απολύτως βέβαιοι, ότι το δημοσίευμα δεν ήταν δυσφημιστικό, ωστόσο τους εξήγησαν ότι αυτό θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερες νομικές πιέσεις από την πλευρά της κατασκευαστικής, λόγω των αρνητικών σχολίων και της έκτασης που πήρε το θέμα.
Η περιπέτεια δεν θα σταματήσει εδώ. Το κείμενο της Narey θα βρεθεί αναδημοσιευμένο από ένα blog του συρμού, με ψεύτικη υπογραφή και προχρονολογημένο, ότι δηλαδή είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Ολόκληρο το ποστ, λέξη προς λέξη, υπήρχε ως περιεχόμενο σε θέμα με κόλπα και προτάσεις για εσωτερική διακόσμηση... Σε ποιόν ανήκε η πατρότητα του κειμένου και σε ποιόν τα πνευματικά δικαιώματα; Μύλος.
Για όποιον λόγο κι αν συνέβη αυτό - κάποιοι εικάζουν ότι έγινε προκειμένου να πιέσει ακόμη περισσότερο η εταιρεία για το "κατέβασμα" του ποστ - η ιστοσελίδα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στα εξής: ή να αφήσει το ποστ στη θέση του και να αποδεχθεί ότι θα βρισκόταν εκτός λίστας στη μηχανή αναζήτησης ή να κινηθεί νομικά εναντίον της Google αυτή τη φορά ή να σβήσει το ποστ και να τελειώνει η παράξενη αυτή ιστορία.
Τελικώς, η ιστοσελίδα αποφάσισε να σβήσει το αρχικό ποστ, ζητώντας από τη Google να επαναφέρει το νήμα των συζητήσεων, σχολίων και λοιπού περιεχομένου, για να λάβει έναν μήνα αργότερα την εξής απάντηση: "Η Google, βάσει της πολιτικής της που αφορά την αφαίρεση και επαναφορά περιεχομένου, αποφάσισε να μην ασχοληθεί με την υπόθεση σας"...
Το ουσιώδες εδώ είναι το νομικό κενό: η Google, όπως αναφέρουν και τα δημοσιεύματα μεγάλων ιστότοπων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να προσφέρουν επαρκή νομική κάλυψη σε κάθε τέτοια παρόμοια υπόθεση που μπορεί να ανακύψει σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα που διαχειρίζεται περιεχόμενο εικόνας ή κειμένου, ακόμη και σε περιπτώσεις κολοσσών, όπως αυτού του YouTube.
Και όπως επισημαίνουν, η αλήθεια είναι ότι η Google φοβάται περιπτώσεις όπως αυτή της Narey και γι΄αυτό προσπαθεί να βελτιώσει την πολιτική της σε ό,τι αφορά την ανίχνευση απάτης ή συκοφαντικής δυσφήμισης. Για την περίπτωση της Narey είναι ήδη αργά μετά και τα βήματα που ακολουθήθηκαν.
"Για τη νομοθεσία που διέπει το Διαδίκτυο και επιτρέπει αποφάσεις που καταστρατηγούν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία λόγου ενός ατόμου, όλο αυτό μου φαίνεται σοκαριστικό. Δεν έχω την παραμικρή φιλοδοξία ότι θα δικαιωθώ κάπως, παρά μόνο ότι η δική μου εμπειρία απ' όλο αυτό θα φέρει την υπόθεση στη δημοσιότητα", δήλωσε σχετικά η Narey.
σχόλια