Η κρίσιμη σημερινή διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες αναμένεται να σηματοδοτήσει τις εξελίξεις για το μέλλον των καναλιών και τον νόμο του Υπουργού Ν. Παππά.
Η πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη η οποία εκτός απροόπτου θα είναι και η τελευταία, ξεκινά το απόγευμα και θα γίνει πάλι κεκλεισμένων των θυρών. Η Ολομέλεια αναμένεται μέχρι το βράδυ να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.
Αν τελικώς ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, στο σκεπτικό της απόφασης δικαστικές πηγές εκτιμούσαν ότι μπορεί το δικαστήριο να περιλάβει σημαντικές αιτιολογίες. Σύμφωνα με την Καθημερινή σε αυτές θα περιλαμβάνεται το ότι ο νόμος ναι μεν είναι αντισυνταγματικός και ο υπουργός κακώς είχε τις εν λόγω αρμοδιότητες, όμως αυτό έγινε διότι δεν υπήρχε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Οι ίδιες δικαστικές πηγές δεν απέκλειαν όμως και το ενδεχόμενο το δικαστήριο να ορίσει ένα περιθώριο κάποιων μηνών προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να πραγματοποιήσει εκ νέου την όλη διαδικασία. Σε περίπτωση όμως που ο νόμος κριθεί συνταγματικός, με το σκεπτικό ότι δεν κατέστη εφικτή, παρά τις προσπάθειες, η συγκρότηση του ΕΣΡ, τότε η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου θα προχωρήσει κανονικά, εκτός κι αν το Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
Σύμφωνα με αντίστοιχες πληροφορίες που μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.