Νανόχηνες από τον Αρκτικό Κύκλο ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη Κερκίνη

Νανόχηνες από τον Αρκτικό Κύκλο ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη Κερκίνη Facebook Twitter
Φωτ.: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
0

Λίγα 24ωρα πριν από την έλευση του νέου χρόνου και οι 54 Νανόχηνες από τον Αρκτικό Κύκλο συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον ζεστό ελληνικό χειμώνα στα φιλόξενα υγρολίβαδα της λίμνης Κερκίνη.

Μαζί με τι Νανόχηνες βρίσκονται μαζί τους και έξι μικρά Νανοχηνάκια, τα πρώτα της φετινής χρονιάς, τα οποία οι γονείς τους φροντίζουν ως κόρη οφθαλμού και όχι άδικα, μιας και τα τελευταία χρόνια η αναπαραγωγική επιτυχία για τα μέλη του φιννοσκανδικού πληθυσμού δεν είναι δυστυχώς τόσο δεδομένη.

Στην Κερκίνη ξεχειμωνιάζει, όπως κάθε χρόνο, και ο διάσημος Mr. Blue με την οικογένειά του αλλά και μια Νανόχηνα με δακτυλίδι πορτοκαλί χρώματος που είναι -κατά πάσα πιθανότητα- ο «κύριος Φιν».

Νανόχηνες από τον Αρκτικό Κύκλο ξεχειμωνιάζουν στη λίμνη Κερκίνη Facebook Twitter
Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γεωργία Αλεξοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «ο Μr. Blue χάρη στον πομπό που έχει πάνω του μας παρέχει πολύτιμες και χρήσιμες πληροφορίες για το μεγάλο ταξίδι που κάνουν κάθε χρόνο οι Νανόχηνες, για τους σταθμούς ξεκούρασης και γενικότερα για τον τρόπο επιβίωσής τους. Ο Mr. Blue είναι αναγνωρίσιμη Νανόχηνα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, οπότε έτσι υπάρχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες για το πώς κινούνται και διαβιούν οι πληθυσμοί».

Όσο για τον κύριο Φιν, αν και δεν μονοπωλεί συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ο Mr. Blue, εντούτοις φαίνεται πως είναι ο πάτερ-φαμίλιας του πληθυσμού της Νανόχηνας, αφού σε 17 χρόνια ζωής μετρά συνολικά 22 απογόνους. «Όχι και μικρό επίτευγμα για ένα πουλί που κάθε χρόνο ταξιδεύει από τη Φινλανδία στην Ελλάδα και πίσω πάλι», τονίζει η κ. Αλεξοπούλου, επισημαίνοντας πως «η Νανόχηνα αυτή έχει ένα πορτοκαλί δαχτυλίδι στο πόδι της, οπότε είναι αναγνωρίσιμη, και από την ετήσια παρουσία της στην περιοχή της Κερκίνης γνωρίζουμε πόσα χρόνια κάνει αυτό το ταξίδι και έχει αναπαραγωγική δραστηριότητα. Οι δακτυλιώσεις γίνονται στις Νανόχηνες, όταν ακόμα είναι νεοσσοί. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το άτομο αυτό της Νανόχηνας έχει επιβιώσει και συνεχίζει να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι είναι ένα σημαντικό και αξιοσημείωτο γεγονός».

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κερκίνη, στον άλλο αγαπημένο ελληνικό προορισμό της Νανόχηνας, το Δέλτα του Έβρου, βρέθηκαν πρόσφατα ειδικοί στη διατήρηση του είδους από Ουγγαρία, Λιθουανία, Εσθονία, Φινλανδία και Ελλάδα για την 3η συνάντηση Παρακολούθησης του Προγράμματος Life LWfG Climate.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης των δράσεων κάθε εταίρου και έγινε προγραμματισμός για τα επόμενα στάδια, ενώ δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις από τον επικεφαλής εταίρο. Να σημειωθεί πως στο Δέλτα του Έβρου η κύρια δράση είναι η αύξηση του διαθέσιμου για τη Νανόχηνα βιοτόπου με τη βελτίωση των λιβαδιών στο δυτικό μέρος του υγροτόπου. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί κυρίως με την αγορά εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκτάσεων και με έργα αποκατάστασης και διαχείρισης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ