1,7 δισεκατομμύρια επιπλέον, από τον κοινοτικό Προϋπολογισμό αποφάσισε να διαθέσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ για αύξηση της χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το ποσό που αποφάσισε να διαθέσει η Κομισιόν θα δοθεί για την περαιτέρω ενίσχυση των ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και για τη στήριξη των πρώτων χωρών υποδοχής των προσφύγων.
Συνολικά κατά την επίτροπο θα διατεθούν 9,2 δισεκατομμύρια από την επιτροπή για το προσφυγικό, αγγίζοντας το ανώτατο όριο, σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα.
Σήμερα στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί η αύξηση της συνδρομής των κρατών-μελών για το σκοπό αυτό. Χθες στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών αποφασίστηκε να μετεγκατασταθούν 120 χιλιάδες πρόσφυγες από τις χώρες υποδοχής στα κράτη-μέλη. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κράτη όπως η Τσεχία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Μάλιστα η Σλοβακία απειλεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης.
Η Κομισιόν προχώρησε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στη σύνταξη ενός κειμένου προτεραιοτήτων, ανάμεσα στις οποίες είναι η πλήρης λειτουργία των λεγόμενων “hot spots” στις χώρες υποδοχής, η εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη του κοινού συστήματος ασύλου και η ενίσχυση της κοινής επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων μέσα από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και της ενίσχυσης της Frontex.
Η Κομισιόν απηύθυνε στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή για παραβίαση ορισμένων κανόνων της επικαιροποιημένης οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής και για τις διαδικασίες ασύλου. Στην επιστολή επισημαίνονται οι σοβαρές ελλείψεις στο ζήτημα αλλά και οι διαρθρωτικές αδυναμίες στη λειτουργία του συστήματος επιτροπείας ή τη νομική εκπροσώπηση όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου.