1,7 δισεκ. επιπλέον δίνει η Κομισιόν για το προσφυγικό

1,7 δισεκ. επιπλέον δίνει η Κομισιόν για το προσφυγικό Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

1,7 δισεκατομμύρια επιπλέον, από τον κοινοτικό Προϋπολογισμό αποφάσισε να διαθέσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ για αύξηση της χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το ποσό που αποφάσισε να διαθέσει η Κομισιόν θα δοθεί για την περαιτέρω ενίσχυση των ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και για τη στήριξη των πρώτων χωρών υποδοχής των προσφύγων.

Συνολικά κατά την επίτροπο θα διατεθούν 9,2 δισεκατομμύρια από την επιτροπή για το προσφυγικό, αγγίζοντας το ανώτατο όριο, σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα.


Σήμερα στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί η αύξηση της συνδρομής των κρατών-μελών για το σκοπό αυτό. Χθες στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών αποφασίστηκε να μετεγκατασταθούν 120 χιλιάδες πρόσφυγες από τις χώρες υποδοχής στα κράτη-μέλη. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κράτη όπως η Τσεχία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Μάλιστα η Σλοβακία απειλεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης.


Η Κομισιόν προχώρησε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στη σύνταξη ενός κειμένου προτεραιοτήτων, ανάμεσα στις οποίες είναι η πλήρης λειτουργία των λεγόμενων “hot spots” στις χώρες υποδοχής, η εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη του κοινού συστήματος ασύλου και η ενίσχυση της κοινής επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων μέσα από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και της ενίσχυσης της Frontex.

Η Κομισιόν απηύθυνε στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή για παραβίαση ορισμένων κανόνων της επικαιροποιημένης οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής και για τις διαδικασίες ασύλου. Στην επιστολή επισημαίνονται οι σοβαρές ελλείψεις στο ζήτημα αλλά και οι διαρθρωτικές αδυναμίες στη λειτουργία του συστήματος επιτροπείας ή τη νομική εκπροσώπηση όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM