Δείτε ολόκληρο το debate των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας στα γραφεία της LIFO

1

Για την επόμενη μέρα της Αθήνας μίλησαν ζωντανά, στο debate της LiFO, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος και Κώστας Μπακογιάννης.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, οι τρεις υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις και τα προγράμματά τους, αναφορικά με τις προκλήσεις και τα προβλήματα του δήμου για μία ευρεία γκάμα θεμάτων: από την ασφάλεια και την καθαριότητα έως την προσβασιμότητα και τις πολιτιστικές δράσεις.

Οι τρεις υποψήφιοι βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στα γραφεία της LiFΟ, και είχαν έναν ζωηρό αλλά και εποικοδομητικό διάλογο που παρακολούθησαν live χιλιάδες αναγνώστες, στη κεντρική σελίδα του LiFO.gr και στον επίσημο λογαριασμό στο Facebook. 

Αναφορικά με την κατάσταση στην οποία παραδίδει την Αθήνα ο Γιώργος Καμίνης, ο Παύλος Γερουλάνος εστίασε στα προβλήματα υποδομών και δημόσιων χώρων με «σπασμένα πεζοδρόμια και παρκάκια που έχουν γίνει τουαλέτες» προτείνοντας το σύστημα «υιοθεσίας δημόσιων χώρων» που έχει μηδενικό κόστος, καθώς και ένα συμμετοχικό μοντέλο στη λήψη αποφάσεων, όπου οι πολίτες συναποφασίζουν για τις προτεραιότητες σε κάθε γειτονιά. 

Δείτε ολόκληρο το debate των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας στα γραφεία της LIFO Facebook Twitter

Από την πλευρά του, Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για τον Γιώργο Καμίνη, καθώς στη δεύτερη θητεία «έχασε στο κομμάτι της καθημερινότητας», κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη που οφείλεται, εν μέρει, στο ότι υπάρχουν πόροι που δεν χρησιμοποιούνται. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, ανέφερε τη μη εκτέλεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό για την καθαριότητα και τους «χαμένους» 3.000 κάδους από τους 5.000 που είχε παραγγείλει ο δήμος «σε υπερδιπλάσια τιμή», το 2008. Μάλιστα κατηγόρησε τον Κώστα Μπακογιάννη πως έχει συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του αντιδημάρχους του Γιώργου Καμίνη που, κατά τον κ. Ηλιόπουλο, έχουν μερίδιο ευθύνης. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μπακογιάννης παρατήρησε πως οι Αθηναίοι αισθάνονται «ξεχασμένοι και αόρατοι» από τις τοπικές αρχές, και διαβεβαίωσε ότι το κοστολογημένο πρόγραμμα 530 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε την Τετάρτη, προβλέπει άμεσες δράσεις μέσα στην πόλη, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ο ίδιος υποσχέθηκε «απτή διαφορά από την πρώτη μέρα», το οποίο είναι, όπως είπε, «το μεγάλο ζητούμενο». 

Ρεαλισμός στις αρμοδιότητες και στις λύσεις

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στους 38 αδόμητους ελεύθερους χώρους που διαθέτει ο δήμος και οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιηθεί. «Πρόκειται για έναν πλούσιο δήμο με φτωχή διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του όταν χρειάζεται, για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα από την ανάμειξη διαφορετικών υπουργείων και της Περιφέρειας εντός του δήμου. «Η καθαριότητα, το πράσινο, ο φωτισμός, οι ελεύθεροι χώροι, είναι δουλειά του Δήμου», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως, αν εκλεγεί, θα διεκδικήσει «ό,τι είναι εντός των χωρικών ορίων της Αθήνας, να αποδοθεί στον Δήμο». 

Ο κ. Γερουλάνος εκτίμησε πως «κανένας δήμαρχος» δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, σχολιάζοντας ότι το ελληνικό κράτος δεν προωθεί την ουσιαστική αποκέντρωση. «Το να ελπίζεις ότι θα ξετυλίξεις το "κουβάρι" των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει. Πρέπει να σκέφτεσαι εντελώς διαφορετικά», σχολίασε, αναφέροντας ως παράδειγμα την πιάτσα των ναρκωτικών γύρω από το γεφυράκι στον Άγιο Νικόλαο όπου, κατά τον ίδιο, ούτε ο δήμος, ούτε ο ΟΣΕ, ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. «Ένας δήμαρχος πρέπει να λέει "ή θα αναλάβετε την ευθύνη σας ή εγώ σε έξι μήνες το γκρεμίζω"», κατέληξε. 

Δείτε ολόκληρο το debate των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας στα γραφεία της LIFO Facebook Twitter

  

Εξάρχεια

Για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και του παρακράτους στα Εξάρχεια, οι τρεις υποψήφιοι ανέπτυξαν επιγραμματικά τα σχέδιά τους. 

Ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για 35.000 απελπισμένους κατοίκους, ζητώντας να σταματήσει το μικροπολιτικό παιχνίδι που διακρίνει την «αριστερή» από την «δεξιά» βία. Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου για την ασφάλεια, όπως αυτό που λειτουργούσε στους Ολυμπιακούς αγώνες, τη στενότερη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας για κοινές περιπολίες και άμεση κινητοποίηση του Δήμου. Όπως είπε, μόλις απελευθερώνεται ένα κτίριο από κατάληψη, ο δήμος θα πρέπει να το σφραγίζει ώστε να παρεμποδίζεται η εκ νέου κατάληψη του, ενώ εμφανίστηκε ανοικτός και σε συνεργασία των τοπικών αρχών με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. 

«Πρέπει να ενεργοποιοήσουμε το Πολυτεχνείο, το Ακροπόλ και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Να γίνει πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών και να τελειώνουμε με την κατάχρηση του ασύλου, το οποίο δεν είναι άσυλο παραβατικότητας αλλά άσυλο δημοκρατίας και ιδεών», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης. 

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος κατήγγειλε ότι οργανωμένα κυκλώματα χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα το άτυπο καθεστώς των Εξαρχείων για εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, καθώς και λευκής σαρκός. «Αν δεν αφαιρέσεις το μαύρο χρήμα από τα Εξάρχεια, δεν θα γίνει τίποτα».

«Είμαστε υποψήφιοι δήμαρχοι και όχι υποψήφιοι υπουργοί προστασίας», απάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος που υποστήριξε ότι στα Εξάρχεια υφίσταται μία «τριπλή συνάντηση»: Ολοκληρωτική εγκατάλειψη από τον Δήμο «χωρίς όλα αυτά που ζωντανεύουν τις γειτονιές», το πρόβλημα με το AirBnb καθώς τα νοίκια αυξάνονται από το μοντέλο βραχυχρόνιας μίσθωσης και, τέλος, το οργανωμένο έγκλημα.

«Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές», είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας πως ο δήμος θα πρέπει να «μπει μπροστά» για να αντιμετωπίσει την απομόνωση. 


«Κανείς δεν θέλει μία πόλη αποστειρωμένη αλλά ούτε μία πόλη σε παρακμή», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος σε «ολυμπιακούς αγώνες γκράφιτι» που διοργανώνει κάθε χρόνο στην Αθήνα μια ομάδα από το Βερολίνο, καθώς εδώ μπορεί να λειτουργήσει ανενόχλητη. Η Αθήνα είναι μία πόλη βρώμικη, χωρίς πράσινο και υποφωτισμένη που δεν μπορεί να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, σχολίασε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σοβαρές υπηρεσίες στους τουρίστες και στους επισκέπτες. Μπορεί η Αθήνα να έχει 5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο αλλά η Βενετία έχει πενήντα, πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα για τους στόχους στον τουρισμό. 

Δημοτική αστυνομία

 Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε παράλληλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού ανάμεσα σε διαφορετικούς φορείς του δήμου ενώ, και οι τρεις υποψήφιοι, στάθηκαν στον κρίσιμο, κατά τους ίδιους, ρόλο της δημοτικής αστυνομίας.

«Οι 350 (σ.σ δημοτικοί αστυνομικοί) και να φτάσουν τους 450 δεν αρκούν», είπε ο κ. Μπακογιάννης, τονίζοντας την ανάγκη εκσυχρονισμού της δημοτικής αστυνομίας και την επανεκπαίδευσή των αστυνομικών ώστε να είναι πιο φιλικοί σε όλες τις ομάδες και ιδιαιτέρως στις ευπαθείς (π.χ πρόσφυγες). 

«Μακάρι να αποκτήσει το προσωπικό που χρειάζεται», σχολίασε ο Παύλος Γερουλάνος, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία που είχε καταργήσει τον θεσμό, με τον Κώστα Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι έγινε με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γερουλάνος τόνισε το πρόβλημα ανασφάλειας στην πόλη μπορεί να επιλυθεί μόνο με την παρουσία των αστυνομικών. 

«Πόσο μικρό ή μεγάλο θεωρούμε για ένα άτομο με αναπηρία μια ράμπα, μια βόλτα με το καροτσάκι χωρίς να τσακωθεί με μαγαζάτορες ή να βγει στον δρόμο;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος που υπογράμμισε ότι τέτοια ζητήματα όπως και θέματα τήρησης της κοινής ησυχίας μέσα στην πόλη πρέπει να είναι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας, πρόθυμης να συγκρουστεί με συμφέροντα.

Δείτε ολόκληρο το debate των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας στα γραφεία της LIFO Facebook Twitter

Ξενώνες και χώροι ελεγχόμενης χρήσης

Τι πολιτική θα ακολουθήσουν απέναντι σε ευπαθείς ομάδες όπως οι άστεγοι και οι χρόνιοι χρήστες ναρκωτικών; Θα ανοίξουν περισσότεροι ξενώνες και χώροι ελεγχόμενης χρήσης;

Ο κ. Γερουλάνος παρατήρησε πως υπάρχουν αρκετοί χώροι για όσους αναζητούν ξενώνες αλλά είναι και μία μερίδα ατόμων που δεν θέλει να φιλοξενηθεί. Για τους τοξικοεξαρτημένους αναγνώρισε την ανάγκη για διαφορετικούς ξενώνες, «ακριβές υποδομές απολύτως απαραίτητες για την πόλη». 

«Οι τοξικοεξαρτημένοι δεν είναι παραβάτες, είναι ασθενείς και πρέπει να πλαισιώνονται από επιστημονικό προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά. «Το ΣΤΕ έκλεισε τον χώρο στον οποίο έσωζαν μία ζωή κάθε τρεις ημέρες - αυτοί οι χώροι μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά», τόνισε δεσμευόμενος να προωθήσει τα σχέδια για περισσότερες τέτοιες δομές.  Τέλος μίλησε και για τους ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, που χρειάζονται ειδικούς στο πλευρό τους.

Ο κ. Ηλιόπουλος εκτίμησε πως η σημερινή προσέγγιση έχει αποτύχει αλλά υπάρχει η δυνατότητα για «μια πόλη χωρίς πιάτσες (...) Οι χώροι ελεγχόμενης χρήσης είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα και η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική. Ο δήμος είναι πλούσιος σε κτιριακό απόθεμα», παρατήρησε σχολιάζοντας πως αντί να αξιοποιούνται σε τέτοιες δράσεις αυτά τα κτίρια, γίνονται σχέδια για real estate.

Ο Κώστας Μπαγκογιάννης επισήμανε ότι τα κέντρα πρόληψης δεν έχουν αρκετούς πόρους και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει σχέδιο για τα ναρκωτικά κάνοντας λόγο για «μεγάλη ντροπή». Το κενό πρέπει να το καλύψει ο δήμος, παρατήρησε ο κ. Μπακογιάννης. «Μιλάμε για ανθρώπους, μιλάμε για ψυχές», κατέληξε, τονίζοντας και τη μεγάλη σημασία στην επανένταξη και στην αγορά εργασίας.

Δείτε ολόκληρο το debate των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας στα γραφεία της LIFO Facebook Twitter

Το 46% των πολιτών διαμαρτύρονται για την αναποτελεσματικότητα στην καθαριότητα. Ποιο είναι το σχέδιο των υποψηφίων και γιατί θα πρέπει οι δημότες να τους πιστέψουν;

Ο Παύλος Γερουλάνος επανέλαβε τη σημασία του συντονισμού. «Αν πας στον δήμο θα σου πουν για την αποκομιδή, αν πας στους δημότες θα σου μιλήσουν για εγκατάλειψη. Παράνομες αφισοκολλήσεις παντού μέσα στην πόλη, εστίες που μας δημιουργούν την αίσθηση ότι αυτή η πόλη έχει εγκαταλειφθεί τελείως».

Στην ανάγκη για σχέδιο, εξοπλισμό και ανακύκλωση, στάθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Δουλεύουν άνθρωποι χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (...) Τα κλαδέματα της πόλης που θα έπρεπε να γίνονται κομπόστ τα στέλνουμε στην Φυλής», πρόσθεσε. Όπως είπε, η Αθήνα θα έπρεπε να στέλνει το 25% των σκουπιδιών για ταφή και στέλνει το 92%. Θα έπρεπε να ανακυκλώνει το 50% και ανακυκλώνει το 5%. 

«Δεν αντέχω να λέω πράγματα που δεν είναι ρεαλιστικά», σχολίασε ο Κώστας Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι δεν απέτυχαν λόγω ανικανότητας. «Πρέπει να αλλάξει εποχή στην οργάνωση», πρόσθεσε. «Από την αρχή τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα ωράριά τους», η ανακύκλωση να ανέβει σε διψήφια ποσοστιαία νούμερα. «Εμείς λέμε "ναι" στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα - δεν λέμε "ναι" στις απολύσεις», κατέληξε, προειδοποιώντας πως το 2020 ο χώρος ταφής απορριμμάτων στη Φυλής κλείνει και «το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε τον Σεπτέμβριο είναι να συνεργαστούμε».

Δείτε ολόκληρο το debate των τριών υποψηφίων στη LiFO:

 
Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια