Εφ' όλης τη ύλης συνέντευξη στον ΣΚΑΪ έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το εμπάργκο στο κανάλι, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
Όταν η συζήτηση πέρασε στις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλέξης Παπαχελάς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε προσπάθεια διαπλοκής, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε κάποια στιγμή προσπάθεια να φτιάξετε δικά σας ελεγχόμενα μέσα», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος με τον πρωθυπουργό να διαψεύδει κατηγορηματικά.
Η Σία Κοσιώνη και ο Αλέξης Παπαχελάς αναφέρθηκαν, για παράδειγμα, στην υπόθεση Καλογρίτσα και ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ασκήθηκε «άδικα» κριτική στο κόμμα. «Προσπαθήσαμε να βάλουμε όρους που ήταν ασφυκτικοί και για τους προηγούμενους και για τους επόμενους». «Αν είχαμε διαπλοκή με τον Καλογρίτσα, δεν θα του παίρναμε την άδεια την επόμενη ημέρα».
Ο Αλέξης Παπαχελάς απάντησε πως η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει δημόσια έργα στον κ. Καλογρίτσα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε πως δημόσια έργα δεν έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναφερόμενος και στον κ. Μπόμπολα.
Για την ήττα στις ευρωεκλογές
«Ο κόσμος σας μαύρισε», είπε ο Αλέξης Παπαχελάς ρωτώντας τον πρωθυπουργό που αποδίδει τη διαφορά άνω των 9 μονάδων. «Και άλλες φορές έχουνε χάσει πολιτικές μάχες αρχηγοί και κόμματα (...) θα εκφραστεί και η δυσαρέσκεια και η κόπωση του εκλογικού κόμματος».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται στα ισχυρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη», μετά το αποτέλεσμα είπε ο Αλέξης Τσίπρας που επέμεινε ότι το κόμμα του είναι η κυρίαρχη δύναμη της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. «Ήταν μία διαφορά που δεν είχαμε εκτιμήσει», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, υπήρξε ένα «βουβό κλίμα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα (...) Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Αν αυτή η σύγκρουση και το παιχνίδι ήταν τόσο στημένο από την Ευρώπη και δεν κατάφερα είναι άλλο. Είναι άλλο να λες ψέματα και άλλο να προσπαθείς και να μην καταφέρνεις να έχεις αποτέλεσμα. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό», που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι οι επιλογές που κλήθηκε να κάνει ήταν πολύ δύσκολες.
Για το κόστος της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισεκατομμύριο ευρώ και το 2014 ήταν στα 178 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισεκατομμύρια».
«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από ξένες άμεσες επενδύσεις», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015.
«Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.
«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην εμβληματική επένδυση στην Παπαστράτος. «Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».
σχόλια