Αλλάζει η στρατιωτική θητεία - Στο Ελσίνκι ο Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο

Αλλάζει η θητεία - Στο Ελσίνκι ο Νίκος Δένδιας για το φινλανδικό μοντέλο Facebook Twitter
φωτ.: Twitter
0

Επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία, πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο «Χ», ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Φινλανδίας Άντι Χάκανεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας Γιούκα Κόπρα.

«Κατά την επίσκεψη θα συζητηθούν θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και θα υπάρξει ενημέρωση για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια από τη Φινλανδία

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Ελσίνκι, στην πρώτη επίσκεψή μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι η τρίτη μου βεβαίως (επίσκεψη) ως Υπουργός της κυβέρνησης Mητσοτάκη», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Ελσίνκι.

«Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δύο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες. Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες, είναι χώρες που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας,  έχοντας μεγάλο αριθμό νησιών. Συνάντησα τον ομόλογό μου προ ολίγου, τον κύριο Άντι Χακάνεν. Είχαμε μία βαθιά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατ’ αρχάς για τα θέματα που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από αυτήν, για την πορεία της Ευρώπης και τη δημιουργία ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βόρεια Αφρική και στην υποσαχάρια Αφρική. Και είχαμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε για έναν από τους κύριους λόγους της επίσκεψής μου. Την «Ατζέντα 2030» για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την πρόθεσή μας να αντιγράψουμε το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε μετά από λίγο θα επισκεφτώ και μία Μονάδα του Φινλανδικού στρατού, όπου θα έχω αναλυτική συζήτηση με τους αξιωματικούς της. Επίσης, θα επισκεφτώ μετά από λίγο το Κέντρο το οποίο αφορά  την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Εκεί υπηρετούν και Έλληνες Αξιωματικοί. Θα έχω ακόμη τη δυνατότητα να συναντήσω στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Φινλανδίας. Όπως ξέρετε, σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοθέτημα για την καινοτομία στην Άμυνα, την προσπάθεια δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα. Και θέλουμε οι φινλανδικές εταιρίες - μερικές είναι παγκοσμίου επιπέδου -  να συμμετέχουν και αυτές σε αυτήν  την προσπάθεια», ήταν οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια.

Το φιλανδικό μοντέλο στράτευσης

Ο λόγος για τον οποίο έχει επιλεγεί να αναλυθεί το μοντέλο στρατιωτικής θητείας της Φινλανδίας είναι το γεγονός πως είναι κοντά στο ελληνικό μοντέλο κυρίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο της θητείας, αλλά και σχετικά με τη σύνθεση των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελούνται από μόνιμο προσωπικό (δηλαδή αξιωματικούς και υπαξιωματικούς), στρατεύσιμους, εφέδρους και συνοριοφύλακες.

Πέραν αυτού η Φινλανδία συνορεύει με τη Ρωσία, έναν γείτονα με αναθεωρητικές τάσσεις, που συνεχώς συνιστά απειλή και με την οποία επί σειρά ετών το Ελσίνκι αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως ακριβώς και η Ελλάδα με την Τουρκία.

Στόχος αυτής της ανάλυσης και των αλλαγών στη στρατιωτική θητεία είναι να αξιοποιηθεί το υπάρχον δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο φιλανδικό μοντέλο, στο οποίο η θητεία είναι κλιμακωτής διάρκειας, παρόμοια με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους τους Έλληνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εκτός από εκπαιδεύσεις σε στρατιωτικά αντικείμενα στόχος είναι και η απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να αποβούν κρίσιμες για την επαγγελματική αποκατάσταση των κληρωτών μετά την απόλυσή τους από το στράτευμα.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ετοιμάζονται για τη στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα, με γνώμονα την προσφορά και κυρίως τη ζήτηση από τις πραγματικές επιχειρήσεις της αγοράς και έπειτα από συνεννόηση με εργοδοτικούς φορείς και εργατικά συνδικάτα, κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι οπλίτες θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM