Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εις βάρος του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Η συζήτηση που προηγήθηκε έγινε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ειδικά όταν στο βήμα ανέβηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Τελικά η πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Οικονομικών απορρίφθηκε με 158 ψήφους κατά και 133 υπέρ. Συνολικά, 291 βουλευτές συμμετείχαν στη συζήτηση και την ψηφοφορία, μετά την αποχώρηση του ΜέΡΑ 25.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση κράτησε συνολικά 35 ώρες και είχε τον μεγαλύτερο χρόνο συζήτησης που έχει κρατήσει ποτέ πρότασης δυσπιστίας, κατά υπουργού ή κυβέρνησης.
Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.
Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών λόγω των υγειονομικών μέτρων, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετέιχαν με επιστολικές ψήφους που εστάλησαν στο προεδρείο της Βουλής.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης, έψεξε τον πρώην πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης, κατηγορώντας τον για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, λόγω της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα.
Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Τσακαλώτου, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. «Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης» είπε ο κ.Μητσοτάκης, λέγοντς πως «με υπογραφή Τσακαλώτου» καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. «Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους αλλά, κατά τον ίδιον, ήταν ελλιπείς. Όπως είπε η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις από 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές από 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019.
«Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την άυξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας».Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες «προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. «Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος. Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του».
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «στοχεύει» την πρώτη κατοικία, μισθούς και επιδόματα. «Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα; Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε.»
«Τέτοιου είδους σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας» σχολίασε, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες έχουν βασική ευθύνη και για τη χρεοκοπία αλλά και για τη πορεία της οικονομίας. «Ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια, τα δανεικά και αγύριστα. Ευθύνονται για τις φούσκες των κόκκινων δανείων [...] τη μη παραγωγική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.»