Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Βερολίνο όπου είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του με βασικό θέμα το προσφυγικό.
Ως «θετικό σημάδι», περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, την άμεση λήψη μέτρων από την πλευρά της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, ενώ κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόνισε, δε, την ανάγκη να μη μείνει μόνη η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος.
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας, στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γερμανό ομόλογό του, χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση της Γερμανίας στο θέμα, ανέδειξε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και τάχθηκε υπέρ μιας «ολιστικής, πανευρωπαϊκής» αντιμετώπισης του προβλήματος.
«Αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ξεκίνησε αμέσως τη δουλειά με άμεσα μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο κ. Μάας και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση.
Αναγνώρισε, δε, ότι «η Ελλάδα, εξαιτίας των πολύ μεγάλων εξωτερικών της συνόρων, τα οποία είναι και σύνορα της ΕΕ, φέρει μεγάλο βάρος και για αυτό και δεν θα πρέπει να την αφήσουμε μόνη της», ενώ έκανε λόγο και για κοινά συμφέροντα Γερμανίας και Ελλάδας στο θέμα. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία φτάνουν οι μετανάστες, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι το πρώτο κράτος-προορισμός για πολλούς πρόσφυγες. Γι' αυτό και έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να παραμείνουμε μαζί σας σε ένα στενό διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι το μεταναστευτικό θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Βλέπουμε με ανησυχία ότι έρχονται τώρα πάλι περισσότεροι άνθρωποι από την Τουρκία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω θαλάσσης, και βρισκόμαστε εδώ σε μια πολύ παρόμοια γραμμή: Στηρίζουμε τη Συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία και θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο κ. Μάας, υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγες ημέρες μίλησε σχετικά με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Υπέδειξα και πάλι ότι θεωρούμε ότι και η τουρκική πλευρά θα τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις», τόνισε.
Ο κ. Δένδιας, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «ανησυχητικές διαστάσεις» των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα και εξέφρασε την εκτίμησή του για την «εποικοδομητική», όπως είπε, στάση της Γερμανίας. «Οι απόψεις μας συμπίπτουν στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και στο ότι γι' αυτό το φαινόμενο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, τόσο των αιτίων όσο και των συνεπειών. Και, βέβαια, χρειάζεται αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Δένδιας και ζήτησε και εκείνος την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016.
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι ο αριθμός είναι μικρός και επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά το άσυλο, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία. Αναφέρθηκε, όμως, και στην ευρωπαϊκή συζήτηση για το θέμα, τασσόμενος υπέρ της υιοθέτησης ενιαίας διαδικασίας αντιμετώπισης των αιτημάτων ασύλου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -σε ένα «Δουβλίνο ΙΙΙ»- με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με ταχύτητα ώστε να αποδίδεται προστασία σε αυτούς που το δικαιούνται.
σχόλια