Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην ημερίδα πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών, τέτοιες απόπειρες αποτελούν τα δύο τελευταία μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, επαναλαμβάνοντας τη βασική, διαχρονική θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση μίας σχέσης βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την Τουρκία.
Όπως σημείωσε, από τη μία πλευρά «επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία» και από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, είτε στο Αιγαίο είτε στον ευρύτερο χώρο των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου είτε τελευταία μέσω των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με μία πολυεπίπεδη δραστηριότητα. Καταρχήν στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα με τον γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη. Από εκεί και πέρα, ανέδειξε τη γενικότερη στάση της Ελλάδας στην ΕΕ και χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα συμπεράσματα για το θέμα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο οικοδόμησης συμμαχιών που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες, έκανε αναφορά στην επίσκεψή του σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία ενώ προανήγγειλε ότι προσεχώς θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, το Μαρόκο.
Για την ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας
Μιλώντας για τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στήριξης της προσπάθειας να δοθεί ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, διαμηνύοντας πως «δεν έχουμε πάψει να υπογραμμίζουμε και στις χώρες αυτές, αλλά και στην ΕΕ, ότι υπάρχει σαφής αιρεσιμότητα». Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, επισήμανε την ανάγκη την απόλυτης συμμόρφωσης με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Για την Αλβανία υπογράμμισε την ανάγκη συμμόρφωσης με την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ