Τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο χώρες θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι για τον 61ο γύρο αυτών των συζητήσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε αυτή την εξέλιξη την Τρίτη, με μια λιτή ανακοίνωση. «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο 60ος γύρος διερευνητικών επαφών είχε γίνει στην Αθήνα το 2016 και σύμφωνα με την εθιμοτυπία, ο επόμενος πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το «προσεχώς», συγκλίνουσες πληροφορίες καταλήγουν στο ότι οι διερευνητικές επαφές θα επανεκκινήσουν περίπου την εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπεί ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Σύνοδος Κορυφής που ήταν προγραμματισμένη για τις 24-25 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα (1-2 Οκτωβρίου). Ο λόγος ήταν ότι εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος μπήκε σε καραντίνα, αν και ήταν αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε τη Δευτέρα.
Η ανακοίνωση για τις διερευνητικές επαφές έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ. Αυτή η τηλεδιάσκεψη έπαιξε ρόλο στο να «ξεκλειδώσουν» οι διερευνητικές επαφές, ενώ ενεργοποιήθηκε και το «κανάλι» Βερολίνου- Αθήνας Άγκυρας.
Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν ήθελε να έχει μια διαβεβαίωση, όπως και να αναπτύξει στην Γερμανίδα καγκελάριο το δικό του αφήγημα, ότι απέσυρε το Oruc Reis, θέλει να ξεκινήσει ο διάλογος και να μπουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι.
Δένδιας: Συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις
Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για συνομιλίες και όχι για διαπραγματεύσεις.
Η διεξαγωγή των συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες, με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» προσέθεσε, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο για Ευρωπαϊκές Σπουδές Martens, με τίτλο «Η απειλή του αναθεωρητισμού: Προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε ερώτηση για το αν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την απόσυρση του Oruc Reis, o κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν το χαρακτηρίζει ένα παράθυρο, επειδή ένα παράθυρο είναι πολύ ευρύ με πολύ φως, αλλά ένα σημάδι, ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου που ίσως δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία. Σημείωσε πως η Ελλάδα ούσα μια ειρηνική χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει το ίδιο.
«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» είπε ο κ. Δένδιας σύμφωνα με το ΑΠΕ και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.
Να είναι έτοιμες οι κυρώσεις
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για τεράστια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και παράνομης συμπεριφοράς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για αναθεωρητισμό εκ μέρους της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των κρατών-μελών της, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του μέλους, αλλά επειδή διακυβεύεται το κράτος δικαίου και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο. Υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις και ειδικότερα στην τουρκική οικονομία.
«Αυτό που κάναμε ως ΕΕ είναι ότι έχουμε επιβάλει κυρώσεις όταν ένα κράτος αψηφά το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα πρέπει να ισχύει στη Λευκορωσία και αυτό θα πρέπει να ισχύει εάν η Τουρκία πιστεύει ότι θα μπορούσε να ενεργήσει πέρα από το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε και προέτρεψε να είναι έτοιμες οι κυρώσεις, για να μην χρησιμοποιηθούν.
Ακόμη, αναφερόμενος στην Κύπρο, υπογράμμισε πως η παραβίαση συνεχίζεται, τα τουρκικά πλοία, τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα διεξάγουν παράνομες έρευνες όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στις οριοθετημένες ζώνες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, καθώς και μέσα στη θαλάσσια κυριαρχία της Κύπρου. Η προσβολή στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει και οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν σύμφωνα με το συμφωνημένο και ψηφισμένο πλαίσιο της ΕΕ, συμπλήρωσε.
Τέλος, σχετικά με τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας διαχώρισε πως υπάρχουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις της στην Κύπρο και μια επιλογή κυρώσεων εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, είπε πως ζήτησε έναν κατάλογο επιλογών που θα περιγράφονται οι κυρώσεις που η ΕΕ θα λάβει σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Κύπρος, σημείωσε έχει πετύχει καθαρά στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Gymnich, μια συμφωνία ότι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία και οι κυρώσεις έναντι προσώπων λόγω της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου θα πάνε χέρι-χέρι και αυτό που συνέβη χθες στις Βρυξέλλες ήταν ότι η Κύπρος υπενθύμισε αυτή τη συμφωνία.
σχόλια