Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο Ματέο Ρέντσι ενώπιον της Άνκελα Μέρκελ την πώληση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων σε γερμανική εταιρεία. «Αγαπητή Άνκελα, μην πείτε ότι δωρίζετε το αίμα σας για την Ε.Ε.», ήταν το σχόλιο του Ιταλού Πρωθυπουργού ο οποίος δεν έμεινε μόνο εκεί, στη σημερινή σύνοδο Κορυφής.
«Δεν είναι σωστό να παρουσιάζεται ως ο δωρητής του αίματος της Ευρώπης», σχολίασε ο Ρέντσι στους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο για τη Μέρκελ και ανέφερε πως το ότι της έκανε κάποιες παρατηρήσεις «δεν σημαίνει ότι η Ιταλία είναι εχθρός της Γερμανίας, αλλά δεν είναι και υφιστάμενος, όπως μπορεί να φαινόταν στο παρελθόν».
Κόντρα υπήρξε με τη Μέρκελ και στο ζήτημα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης με τον Ιταλό Πρωθυπουργό να αναφέρει ότι ο Σόιμπλε εκφράζει την αντίθεση του σε αυτή, αλλά «το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων είναι ο τελευταίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης και το μοναδικό σύστημα για την επίλυση των τραπεζικών κρίσεων». Όπως είπε, ζήτησε από την καγκελάριο της Γερμανίας να εξηγήσει τη θέση του Βερολίνου, «μπροστά σε μια Ευρώπη που έχει χάσει τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αντίθετα με τις ΗΠΑ». Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τη θέση του αυτή στήριξαν ο Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ.
Ακόμη ο Ρέντσι έθεσε στη Μέρκελ και το ζήτημα του αγωγού North Stream, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής (χωρίς να διασχίζει την Ουκρανία), μετά την αποτυχία της ΕΕ στον South Stream. Εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την καγκελάριο που έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεση επέκτασης των κυρώσεων προς τη Ρωσία, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τόνισε ότι αυτή η θέση βρήκε θετική ανταπόκριση- με μόνο το Βερολίνο και την Ολλανδία να εκφράζουν ανησυχία. Ουσιαστικά ο Ρέντσι κατηγόρησε τη Γερμανία ότι προωθεί μόνο τα δικά της συμφέροντα στην ενέργεια και αγνοεί την Ιταλία και τα άλλα κράτη.
Για το μεταναστευτικό είπε: «Κάναμε ότι έπρεπε στο προσφυγικό ζήτημα, η Ευρώπη όχι»