Το ερχόμενο Σάββατο 22 Απριλίου, ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος, για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την διαδικασία για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το προσεχές Σάββατο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και στη συνέχεια θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Ο φρούραρχος της Βουλής θα θυροκολλήσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης στο περιστύλιο της Βουλής.
Πρόκειται περί του Προεδρικού Διατάγματος «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής». Από την ημερομηνία δημοσίευσης του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει η προεκλογική περίοδος. Κατόπιν το Σύνταγμα προβλέπει πως οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών (σίγουρα όχι γρηγορότερα από τις 22) από την επίσημη ημέρα προκήρυξης τους.
Η ημερομηνία των εκλογών για το 2023 είναι ήδη γνωστή, αφού την έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τα τέλη Μαρτίου για τις 21 Μαϊου.
Τι αναφέρει το Σύνταγμα για την διάλυση της Βουλής και τις εκλογές
Το Άρθρο 41 του Συντάγματος αναφέρεται στις διαδικασίες διάλυσης της Βουλής:
1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.
3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.
4. H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.