Για τις γυναικοκτονίες, τη μουσική που προωθεί τη βία, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέα του συνέντευξη λίγο πριν τις εκλογές 2023.
«Η πιο σημαντική παρέμβαση που κάνουμε θα πρέπει να είναι στη νέα γενιά, να μάθουμε στα παιδιά τι σημαίνει ανεκτικότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα φαινόμενα βίας.
«Να μάθουμε τα αγόρια μας ότι το να είσαι βίαιος και τσαμπουκάς δεν είναι κουλ κατ' ανάγκη» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο πρωινό του Alpha, επισημαίνοντας ωστόσο τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτό το σημείο, π.χ με την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
«Έχουμε πολλά προγράμματα δράσης και ενημέρωσης των παιδιών. Τα προγράμματα στα εργαστήρια σπουδών ειδικά στα προγράμματα του δημοτικού ώστε να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά των παιδιών μας και να τους εξηγήσουμε ότι ποτέ μα ποτέ καμία μορφή βίας, όχι μόνο φυσικής αλλά και λεκτικής ή bulling δεν μπορεί να είναι αποδεκτή δεν είναι αυτός ο τρόπος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Αυτά τα στερεότυπα τελικά προωθούν τη βία κατά των γυναικών
Επέμεινε δε λέγοντας πως «Και εδώ να εκφράσω την θλίψη μου, για το γεγονός ότι δυστυχώς υπάρχει και ένα κομμάτι καλλιτεχνικής έκφρασης μουσικής, που ακούγεται πολύ από παιδιά και εφήβους, η οποία δείχνει δυστυχώς το ακριβώς ανάποδα στερεότυπα από αυτά που θέλουμε να προβάλλουμε, γυναίκες που είναι αντικείμενα από άνδρες που της βλέπουν για σεξουαλική εκμετάλλευση» τόνισε.
«Παίρνω ξεκάθαρη θέση. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα περιορίσει σε καμία περίπτωση την καλλιτεχνική έκφραση αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι αυτά τα στερεότυπα τελικά προωθούν τη βία κατά των γυναικών. Μόνο και μόνο το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν είναι απαράδεκτο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε δε, ότι «Δεν έχω καμία δυσκολία να το πω κι ας με κάνει αυτό και ελαφρώς αντιδημοφιλή σε ένα κομμάτι κοινού που μπορεί να του αρέσει αυτή η μουσική».
Κυριάκος Μητσοτάκης για υιοθεσία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε μεταξύ άλλων και για το κόστος της υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης.
«Πρέπει να δούμε το κόστος, τις προϋποθέσεις. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω αυτή τη στιγμή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος για το κόστος στην υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι ένα θέμα που δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του με την δέουσα σημασία, μέχρι τώρα.
Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στo πρωινό του Alphaτο «Το ακούω αυτό θέμα».
Σε ό,τι αφορά στην υιοθεσία είπε ότι έχουν γίνει βήματα. «Θέλουμε τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα» είπε σημειώνοντας πως αυτό που αντιλήφθηκαν ως ηγεσία είναι ότι «δεν υπάρχει κατ' ανάκη ένα πάντρεμα των οικογενειών που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν μικρότερα παιδιά σε σχέση σε κείνες τις περιπτώσεις που ενδιαφέρονται για αναδοχή μεγαλύτερων παιδιών».
«Ο θεσμός τώρα αρχίζει και ριζώνει, είναι ένας θεσμός που θα χρειαστεί βάθος και χρόνο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την υιοθεσία.
Επισήμανε δε, ότι δεν υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά που δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμα καθώς υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ηλικίες αυτές.
Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία
Μιλώντας για την ενδοοικογενειακή βία και γυναικοκτονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία, όχι με τη νομική του διάσταση αλλά με την συμβολική του διάσταση, ώστε να αναδείξουμε ένα φαινόμενο που σίγουρα προϋπήρχε, δεν του δίναμε την απαραίτητη σημασία αλλά τώρα όχι απλά το αναδεικνύουμε αλλά θωρακίζουμε και δίνουμε δύναμη στη γυναίκα να μιλήσει πριν φτάσουμε σε τραγικές καταλήξεις» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ξέρω ότι έχουμε κάνει βήματα προόδου αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα» σημείωσε, μιλώντας για τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία, το panic button, κλπ.