Σε συμφωνία επίλυσης της επιπλοκής που δημιουργούσε το αιγυπτιακό οικόπεδο που άγγιζε τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο.
Η αντίδραση της Αιγύπτου ήταν άμεση μετά τη συντονισμένη προσπάθεια της Αθήνας για συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Πετρελαίου της μεγάλης αραβικής χώρας προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου, που εφάπτετο με τη «γραμμή Έρτζιγες» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-W18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.
Υπενθυμίζεται, ότι το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτονταν στην περιοχή όπου η Άγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το οικόπεδο «W18» εκκινούσε από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτεινότανα ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές».
Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Κάιρο με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι για την επισφράγιση της συμφωνίας, έπειτα από αρκετές μέρες διαπραγματεύσεων.
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική για την ελληνική πλευρά καθώς δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ήθελαν την Αίγυπτο να οριοθετεί ΑΟΖ με την Τουρκία, με τρόπο που ικανοποιούσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, καθώς με τις συντεταγμένες αυτές δεν αναγνώριζε πλήρη επήρεια στο Καστελλόριζο.
Όμως, διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου διέψευσαν χθες κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Αιγύπτου στην συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο.