Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Προκαλεί τρόμο η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Προκαλεί τρόμο η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών Facebook Twitter
1

Με αφορμή τις πληροφορίες για αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5, αναφέρει: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

Παράλληλα, η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975, χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της. Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο, κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές Ενώσεις».


Τέλος, η ΕΔΕ καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό «να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5».
Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει η Ένωση, «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

ΝΔ: Η κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με της δικαιοσύνη 

Το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο και οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.


«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Βενιζέλος: Παραβίαση του Συντάγματος

 

«Το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο, το δε άρθρο 118 παρ. 1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού» σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook, για το θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών.

Το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών κατά το Σύνταγμα:


Σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ.5 του Συντάγματος: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρείται σε κάθε περίπτωση ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο αυτό η 30ή Ιουνίου του έτους της αποχώρησης του δικαστικού λειτουργού».


Η διάταξη αυτή ρυθμίζει πλήρως, σε συνταγματικό επίπεδο, τα σχετικά με το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Η συνταγματική διάταξη δεν επιφυλάσσεται υπέρ του νόμου. Δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή.


Αντιθέτως στο άρθρο 16 παρ. 6 εδάφιο γ´ του Συντάγματος που ρυθμίζει το όριο ηλικίας των καθηγητών ΑΕΙ, περιέχεται ρητή παραπομπή στο νόμο ( επιφύλαξη υπέρ του νόμου). Τίθεται εκ του Συντάγματος το όριο του 67ου έτους της ηλικίας, εφόσον ο κοινός νόμος δεν ορίσει διαφορετικό όριο. Η διαφορά στη γραμματική διατύπωση του άρθρου 16 παρ. 6 και του άρθρου 88 παρ. 5 είναι χαρακτηριστική. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 16 παρ. 6 εδάφιο γ´ : «Νόμος ορίζει το όριο ηλικίας των καθηγητών των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων· έως ότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους» .


Μεταφέρεται δημοσιογραφικά η άποψη κάποιων ότι το άρθρο 88 παρ. 6 προβλέπει το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών ως εγγύηση υπέρ αυτών. Άρα δεν μπορούν λόγω ισοβιότητας να απολυθούν πριν συμπληρώσουν το όριο, αλλά μπορούν να παραμείνουν, αν το επιθυμούν και για όσο χρόνο το επιθυμούν!


Το όριο ηλικίας που θέτει το άρθρο 88 παρ. 5 δεν συνιστά εγγύηση προσωπική αλλά θεσμική με τη μορφή κανόνα που διέπει την οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης διασφαλίζοντας την ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη όλων των δικαστικών λειτουργών, των παλαιότερων που αποχωρούν και των νεώτερων για τους οποίους ανοίγουν θέσεις προς προαγωγή.


Την απάντηση τη δίνει άλλωστε ρητά η μεταβατική διάταξη του άρθρου 118 παρ. 1 του Συντάγματος: «Αφότου αρχίσει να ισχύει το Σύνταγμα [αυτό έγινε στις 11.6.1975] οι δικαστικοί λειτουργοί, από το βαθμό του προέδρου ή εισαγγελέα εφετών και άνω, ή τον αντίστοιχο με αυτούς, αποχωρούν από την υπηρεσία, όπως έως τώρα, μόλις συμπληρώσουν το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους· το όριο αυτό μειώνεται από το έτος 1977 κατά ένα έτος ετησίως έως το εξηκοστό έβδομο έτος».


Είναι συνεπώς προφανές ότι το άρθρο 88 παρ. 5 θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο, το δε άρθρο 118 παρ. 1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι σοφιστειες ,οπως η παραπανω ,προερχομενες απο "δημοσιογραφικη πηγη",ειναι μαλλον θλιβερες.Δεν εχει καμμια σχεση με το πνευμα του Συνταγματικου νομθετη αυτη η σαχλαμαρα που επινοηθηκε,και αυτο ειναι προφανεστατο.Περαν,ομως,αυτου υπαρχει και η κοινη λογικη.Η,μαλλον,ο παραλογισμος που επικρατουσε στην χωρα μας.Διοτι δεν ειναι δυνατον ,επι παραδειγματι,οι δικαστικοι να εχουν απωτατο οριο υποχρεωτικης συνταξιοδοτησης τα 67,και,ταυτοχρονα, οι αξιωματικοι των Ε.Δ.(επισης Δημοσιοι Υπαλληλοι)να αποστρατευονται υποχρεωτικα μετα απο προαγωγη νεωτερου τους ακομη και σε ηλικια μικροτερη των 50 ετων,οπως συνεβαινε μεχρι προσφατα !Περαν αυτων,ομως,υπαρχει και μια βασικη αρχη λειτουργιας οργανισμων,πσο μαλλον θεσμικων οργανων.Η οποια υπαγορευει οτι(...με εξαιρεση ενδεχομενως τον υπ.αριθ.1 μιας ιεραρχιας)κανεις δεν πρεπει να παραμενει στην ιδια θεση περισσοτερο απο 4,αντε 5,χρονια.Διοτι ετσι εμποδιζεται ,αφ'ενος,η απαραιτητη για καθε "ζωντα οργανισμο"ανανεωση,αφ'ετερου δε η οποιαδηποτε θεση προσλαμβανει προσωποπαγη μορφη,κατι παντελως απαραδεκτο.Αυτα δεν ειναι παρα "πονηρα παιχνιδια".Και μαλιστα "εν ου παικτοις",οπως ειναι ο χωρος της Δικαιοσυνης.Το πλεον ορθο και δημοκρατικο θα ηταν οι ιδιοι οι δικστικοι να εκλεγουν την εκαστοτε ηγεσια τους.Μεχρι την κορυφη της ιεραρχιας.Για συγκεκριμενη,ας πουμε τετραετη,και ΜΗ ανανεωσιμη θητεια.Ασφαλως εχει και αυτο το συστημα αδυναμιες,οπως τον σχηματισμο ομαδων συμφεροντων,οπως τα πολιτικα κομματα.Αλλα το να διοριζει η εκαστοτε κυβερνηση την ηγεσια της Δικαιοσυνης,απο την οποια εξαραταται η υπηρεσιακη εξελιξη ολων των λοιπων δικαστων,ειναι ακομη χειροτερο.Για προφανεστατους λογους.