Επιστολή στον γενικό εισαγγελέα τους Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη έστειλε ο Νίκος Δένδιας, για τη διερεύνηση εγκλημάτων στη Μαριούπολη, όπως και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα.
«Θα συνεχίσουμε να θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα της Μαριούπολης σε όλα τα φόρουμ και να υπογραμμίζουμε ότι η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».
«Για τον λόγο αυτό απέστειλα επιστολή στον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητώντας του να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων τόσο στη Μαριούπολη, όσο και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου, να υπενθυμίσω, στην αρχή του πολέμου είχαμε θύματα ομογενείς από αεροπορικά πυρά», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν φοβάται διάχυση του πολέμου εκτός Ουκρανίας και αν τον ανησυχεί η ρωσική αντίδραση αν η Φινλανδία ή η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, απάντησε:
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της ρωσικής πλευράς. Θεωρητικά, ακόμη και μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την επέκταση των εχθροπραξιών σε άλλες χώρες. Όσον αφορά το ενδεχόμενο αίτησης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θέλω να είμαι σαφής: Oποιαδήποτε σχετική απόφαση αποτελεί κυρίαρχη επιλογή των κρατών αυτών. Και οι δύο χώρες είναι εταίροι μας στην ΕΕ, συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και, βεβαίως, εφόσον επιλέξουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν έχει επί της αρχής λόγο να αντιταχθεί».
Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε εισβολή, ως θέση αρχής, επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Δένδιας. «Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις μας π.χ. στο Κυπριακό, δεν υπερασπιζόμασταν τις ίδιες αρχές σε κάθε περίπτωση. Με τις ενέργειές της, η Ρωσία, δυστυχώς, δεν μας επέτρεψε επιλογή. Το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της ρωσικής κυβέρνησης, όχι της χώρας μας», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για πιθανότητα διάχυσης της ουκρανικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια, επεσήμανε ότι υπήρχαν εστίες αποσταθεροποίησης στην περιοχή, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.
«Ιδίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου το δυσοίωνο σενάριο μιας ανάφλεξης δεν έχει αποκλειστεί», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Η Ελλάδα δεν έχει ιδιοτελές συμφέρον στη χώρα αυτή. Μόνο την εμπέδωση της σταθερότητας και της ενότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αντιμετωπισθούν προσπάθειες αποσταθεροποίησης, αναβίωσης εθνικισμών και “επιστροφής στο παρελθόν”, όπως επιθυμούν εσωτερικοί, αλλά και εξωτερικοί παράγοντες», πρόσθεσε.