Ευρωεκλογές - δημοσκόπηση: Προβάδισμα 11,3% για τη Νέα Δημοκρατία

Ευρωεκλογές - δημοσκόπηση: Προβάδισμα 11,3% για τη Νέα Δημοκρατία Facebook Twitter
EPA
2

Η κεντροδεξιά αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αυξάνοντας σημαντικά τις έδρες της, σύμφωνα με δημοσκόπηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δημοσιοποιείται σήμερα.

Η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική-Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU) υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ θα παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα με 29 έδρες, λίγο πάνω από την ιταλική Λέγκα, το ακροδεξιό κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση στη Ρώμη.

Οι 27 έδρες της Λέγκας είναι μια ένδειξη του πώς οι εκλογές θα αντανακλούν την ενίσχυση του εθνικιστικού αισθήματος έναντι παραδοσιακών φιλοευρωπαϊκών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη.

«Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές, αφότου ξεκίνησε η διεξαγωγή τους το 1979», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, Ζομέ Ντατς, σε συνέντευξη Τύπου για τις δημοσκοπήσεις.

Ανάλυση των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ανάλυσης, βάσει του μέσου όρου των πρόσφατων εθνικών δημοσκοπήσεων, καταδεικνύουν προβάδισμα 11,3% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 24,7%.

Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 8,6% και ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και ΚΚΕ με 6,7%. Από τα ποσοστά των κομμάτων, εκτιμάται πως η Νέα Δημοκρατία θα καταλάβει 9 έδρες στην Ευρωβουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ενώ από 2 έδρες θα πάρουν η Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Ενώ τα παραδοσιακά κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, η οποία θα επιτρέψει μια συνέχιση του συνασπισμού ευρείας κεντρώας πλειοψηφίας, που τείνει να υποστηρίζει νομοθεσία του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, τα κέρδη περίπου 40% της ακροδεξιάς, με 14% περισσότερες έδρες θα μπορούσαν να φέρουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα πολιτικής.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η Μέρκελ, θα εξασφάλιζε 183 από τις 705 έδρες, ή ποσοστό 26% στη νέα Ευρωβουλή σε σχέση με 29% τώρα, σύμφωνα με μια σύνθεση στοιχείων από εθνικές δημοσκοπήσεις στα 27 κράτη μέλη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το προσωπικό του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αναμένεται να πάρουν 135 έδρες, που σημαίνει πως το ποσοστό τους θα πέσει κατά έξι μονάδες στο 19%, εν μέρει εξαιτίας της απώλειας των βρετανικών εδρών μετά το Brexit, καθώς το κοινοβούλιο θα έχει λιγότερους βουλευτές από τους 751 που έχει τώρα.

Το κυβερνών στη Βρετανία Συντηρητικό Κόμμα δεν είναι μέλος του ΕΛΚ. Η αποχώρησή του θα πλήξει την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με αποτέλεσμα να πέσει από την τρίτη στην πέμπτη θέση – αν και κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι αναμένουν, επίσης, πως η ψηφοφορία θα οδηγήσει σε ευρεία ανασύνθεση των συμμαχιών, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για συμμαχίες στο νέο Σώμα.

Οι δύο ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές ομάδες από τις οκτώ στο νυν Κοινοβούλιο θα αυξήσουν το ποσοστό τους από το 10% στο 14%, παρά την απώλεια των υποστηρικτών του Brexit από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Αυτό αντανακλά κέρδη για τη Λέγκα της Ιταλίας που θα προσθέσει 21 έδρες, για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), 11 έδρες, και τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, έξι.

Ωστόσο, είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν οι σημερινές συμμαχίες μετά τις 26 Μαΐου και προτού συγκροτηθεί το νέο Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου, καθώς τα κόμματα στα κράτη-μέλη αναζητούν συμμαχίες που ταιριάζουν με τις πολιτικές τους και μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμή τους με χρηματοδότηση και θέσεις στις επιτροπές.

Το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια, που συγκυβερνά μαζί με τη Λέγκα, ανήκει τώρα στην ίδια ομάδα με το UKIP, αλλά μπορεί να ενταχθεί σε ομάδες που βρίσκονται πιο αριστερά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αυξήσουν τις έδρες του κατά οκτώ, φθάνοντας τις 22 τον Μάιο, αλλά αυτές μπορεί να μην ενισχύσουν, στην πραγματικότητα, την ακροδεξιά.

Υπάρχουν, επίσης, ερωτηματικά για το πού θα πάνε οι περίπου 24 έδρες του πολωνικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη που είναι συχνά εχθρικό προς τις Βρυξέλλες, καθώς και οι Βρετανοί Συντηρητικοί σύμμαχοί τους στην ομάδα ECR θα αποχωρήσουν.

Ασαφές είναι, επίσης, πού θα κατευθυνθούν οι 18 γαλλικές έδρες που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει το κίνημα En Marche (Δημοκρατία Εμπρός) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Προσθέτοντάς τες στην κεντρώα Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE), όπου ανήκουν κάποιοι σύμμαχοι του Μακρόν και το οποίο μοιράζεται την ισχυρή φιλοευρωπαϊκή γραμμή του Μακρόν, το ALDE θα έχει 93 έδρες και θα γίνει εύκολα ο τρίτος μεγαλύτερος συνασπισμός.

Ωστόσο, ο Μακρόν δεν έχει επιβεβαιώσει τι συμμαχίες θα κάνει, καθώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις εκλογές του Μαΐου προκειμένου να αντισταθεί στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις.

Μια συνέπεια της αβεβαιότητας για τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου - η οποία μπορεί, επίσης, να ανατραπεί από μια καθυστέρηση του Brexit- είναι ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τον σχηματισμό της νέας Επιτροπής.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να ορίσουν έναν διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα τέλη Ιουνίου. Οι βουλευτές στη συνέχεια θα επιβεβαιώσουν τον υποψήφιο τον Ιούλιο, έτσι ώστε μια νέα Επιτροπή από υποψηφίους από όλα τα 27 κράτη μέλη να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Με δεδομένο το καλοκαιρινό διάλειμμα, αυτό αντιπροσωπεύει ένα αρκετά σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Ένα αίτημα του Κοινοβουλίου, οι ηγέτες να ορίσουν έναν επικεφαλής υποψήφιο από ένα από τα κόμματα που θα έχουν έρθει πρώτα στις ευρωεκλογές, θα μπορούσε, επίσης, να προκαλέσει περισσότερη αναστάτωση.

Ο Γιούνκερ και η ομάδα του θα μπορούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους σε περίπτωση που υπάρξει μια καθυστέρηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι δυνατό η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ναναι 11,3%; Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μεγαλώσει η διαφορά; Τάχει κάνει ΟΛΑ! Ή οι δημοσκοπήσεις είναι μούφα ή κάτι δεν κάνει κακά ο Κυριάκος. ´
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά μια διαφορά από τις μεγαλύτερες μετά το 1981. Σε μια χώρα μάλιστα με κεντροαριστερόστροφη πλειοψηφία. Άρα πόσο πάνω από 11% θεωρείς ότι έπρεπε να είναι η διαφορά; Ήταν δουλειά της Φώφης να χτυπηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον κεντροαριστερό χώρο. Αυτή την μάχη την έχασε, και τώρα ο Τσίπρας μπαίζει σε αυτό το γήπεδο με μεγαλύτερο αντίπαλο τον εαυτό του. Η δε ιδέα ότι η κεντροαριστερά μπορεί απλά να εξαερωθεί λόγω του Τσίπρα και του Τσοχατζόπουλου είναι υπερβολική.