«Είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά δεν μπορώ να υποκρίνομαι μία αισιοδοξία» για το θέμα της Ελλάδας, τόνισε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Πρόσθεσε ότι «δεν πετύχαμε τέτοια λύση που να μου δίνει τη δυνατότητα να πω ότι είναι πλέον μόνον τυπικό θέμα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του αθηναϊκού πρακτορείου, ο καγκελάριος ανέφερε πως εκείνο που ακούστηκε συχνότερα στη διάρκεια της Συνόδου ήταν η ρήση της Μέρκελ ότι εκεί που υπάρχει βούληση υπάρχει και ένας δρόμος, ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί ακόμη να κατονομάσει τον δρόμο. Σημείωσε ακόμα ότι στη Σύνοδο όλοι υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαία μία λύση και κανένας δεν ανέφερε ότι υπολογίζει ή, ακόμη περισσότερο, ότι θα ήθελε ένα Grexit.
Ο Φάιμαν εξέφρασε επίσης την ελπίδα του πως θα υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της Ελλάδας κατά τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και ζήτησε να επιδειχθεί προς την Ελλάδα ο ίδιος σεβασμός που επιδεικνύεται έναντι των άλλων χωρών. Κατά την άποψή του, οι συνεχείς κρίσιμες συναντήσεις δεν αποτελούν καλή βάση για την ελληνική οικονομία και για τις επιτακτικά αναγκαίες επενδύσεις στη χώρα και αυτό που χρειάζεται βραχυπρόθεσμα είναι η παράταση των προγραμμάτων βοήθειας για να διατηρηθεί η ικανότητα πληρωμών της Ελλάδας.
Όπως πρόσθεσε, μεσοπρόθεσμα είναι ωστόσο σημαντικό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις-πλαίσιο για επενδυτές και για να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο στοχευμένα η ανεργία. «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να παραμεριστούν τα πρώτα εμπόδια και να δοθεί και πάλι στους Έλληνες η δυνατότητα να αναπνεύσουν και προς τούτο απαιτείται να εργαστούν όλοι μαζί, διότι αυτή η ευρωζώνη είναι μόνο τόσο ισχυρή όσο το πιο αδύναμο μέλος της», επισήμανε.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα επιλέγει η ίδια την κυβέρνησή της και ότι πρέπει να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ο Αυστριακός καγκελάριος έκανε παραλληλισμό με τις απαιτήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για να επισημάνει χαρακτηριστικά πως «όταν βλέπω πώς ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά συνεχώς να κινηθούμε προς την πλευρά του, τότε επιθυμώ να αντιμετωπίζεται και η Ελλάδα με τον ίδιο σεβασμό».
Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι δεν είναι η «σκληρή γραμμή» που υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα αλλά αντίστροφα, η ευρωπαϊκή ιδέα ζει από την προσέγγιση του ενός με τον άλλο και από τον αλληλοσεβασμό.
σχόλια