Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια πέθανε ο Γιώργος Γεννηματάς, ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρείται ως ο «πατέρας» του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Γεννηματάς γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1939 και ήταν ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), ενώ διετέλεσε βουλευτής και υπουργός επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Πέθανε σαν σήμερα, στις 25 Απριλίου 1994, από καρκίνο. Mεγάλωσε στην Αθήνα, μαθήτευσε στο Α΄ Γυμνάσιο της Πλάκας και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.). Παντρεύτηκε την Αικατερίνη (Κάκια) Βέργου, κόρη ταχυδρομικού υπαλλήλου στη Σύμη, με την οποία ήταν μαζί από την εφηβεία τους. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες, τη Φώφη, μετέπειτα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και τη Μαίρη.
Μετά τις σπουδές και τη θητεία του, ίδρυσε και διηύθυνε την εταιρεία μελετών και κατασκευών «Αρχιτεχνική ΕΠΕ», ενώ διετέλεσε στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας έως το 1981, οπότε και παραιτήθηκε. Στην Αγροτική Τράπεζα ήταν προϊστάμενος του τμήματος Γεωργικών Βιομηχανιών, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Αγροτικής Τράπεζας και ως εκ τούτου, πολλές γεωργικές βιομηχανίες έχουν την υπογραφή του στις κατασκευαστικές μελέτες τους: Μεταξύ αυτών, το εργοστάσιο Nestle στο Πλατύ Ημαθίας, η Ελαιουργική στον Ασπρόπυργο και κτίσματα της Ένωσης Πεζών στην Κρήτη. Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.
Ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιος Α΄ Περιφέρειας Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Από το 1975 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά στελέχη της εποχής, ειδικά στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε μέλος της λεγόμενης «Τρόικας» ή «Τριανδρίας» (Τσοχατζόπουλος-Γεννηματάς-Λαλιώτης) που εξέφραζε και εκπροσωπούσε τον πρόεδρο σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα και σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Από το 1981 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρχικά Επικρατείας (άνευ σταυροδοσίας), κατόπιν βουλευτής Μεσσηνίας (με τη λίστα, 1985) και, στη συνέχεια, Α’ Αθηνών (πρώτος σε σταυρούς, από το 1989). Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από το 1981 ως το 1984, υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1984 έως το 1987 όταν και εισήγαγε τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και υπουργός Εργασίας από το 1987 έως το 1989. Ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο 1989. Στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ εξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Α’ Αθηνών και ορκίστηκε ξανά υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου 1994, από καρκίνο. Μετά το θάνατό του και για να τιμηθεί το έργο του στον τομέα της Υγείας, πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας πήραν το όνομά του, με περισσότερο γνωστό το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γιώργος Γεννηματάς. Με τον Γιώργο Γεννηματά εκτός από το ΕΣΥ, έχουν συνδεθεί η Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του Δημοκρατικού Στρατού και η ψήφος στα 18.
Ανάρτηση στη μνήμη του Γιώργου Γεννηματά έκανε στο X (Twitter) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης:
1/4 Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό γι’ αυτό και η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η σημαντικότερη προσφορά του ΠΑΣΟΚ (@pasok) στον ελληνικό λαό. Ο οραματιστής Γιώργος Γεννηματάς, που άνοιξε πρωτοπόρους δρόμους στην πολιτική του διαδρομή pic.twitter.com/ZIrWDjRERr
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) April 25, 2024
Με πληροφορίες από Wikipedia