Σε κλίμα έντασης και πολιτικής αντιπαράθεσης διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, στο πλαίσιο του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε από την έναρξη της διαδικασίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί καταγγέλλοντας αντισυνταγματική και προσχηματική διαδικασία, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υπερασπίστηκε τη διαδικασία και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «έστησε αφήγημα συγκάλυψης που καταρρέει». Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για μονομερή στοχοποίηση και επιλεκτική απόδοση ευθυνών, ενώ ζήτησαν την επιστροφή της υπόθεσης στην Προανακριτική Επιτροπή, με διεύρυνση του κατηγορητηρίου και νέα κλήτευση μαρτύρων – μεταξύ αυτών και του Πρωθυπουργού.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε τη διαδικασία άκυρη και αντισυνταγματική, σημειώνοντας ότι «η Διάσκεψη των Προέδρων έγινε στα μουλωχτά», ενώ τόνισε ότι «επιχειρείται πολιτικό ξέπλυμα του Τριαντόπουλου με θεσμική λαθροχειρία».
Οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας αποχώρησαν επίσης από τη συνεδρίαση, εκδίδοντας κοινή δήλωση στην οποία κάνουν λόγο για προσχηματική διαδικασία που δεν αποβλέπει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά «στην αποσπασματική απόδοση ευθυνών, μακριά από τον πυρήνα της πολιτικής λογοδοσίας». Προανήγγειλαν δε, την κατάθεση διευρυμένου κατηγορητηρίου και κάλεσαν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να το συνυπογράψουν.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επεσήμανε ότι «οφείλει να υπάρξει λογοδοσία για την τραγωδία των Τεμπών» και υπερασπίστηκε τη σημασία της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει –όπως άφησε να εννοηθεί– τις αδυναμίες της διαδικασίας.
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, μέσω της οποίας η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει την παραπομπή ή μη του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η υπόθεση των Τεμπών συνεχίζει να αποτελεί πεδίο πολιτικής και ηθικής αντιπαράθεσης, με τα κόμματα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους όχι μόνο για τις ποινικές ευθύνες αλλά και για το πώς η Δημοκρατία λογοδοτεί ενώπιον της Ιστορίας.