Παρ 'ότι είναι ένα από τα λεγόμενα προσβλητικά από τους πλούσιους ευρωπαίους P.I.G.S, οι Ιρλανδοί φαίνεται ότι βλέπουν σε εμάς τον πιο μεγάλο κίνδυνο για την πορεία της Ε.Ε, άρα και για τη δική τους ανάκαμψη. Σε άρθρο του-από τα πιο δημοφιλή σήμερα στην ιστοσελίδα των Irish Times -ο αρθρογράφος της εφημερίδας Dan O' Brien, δεν διστάζει να επιτεθεί στην Ελλάδα κάνοντας και μια «βουτιά» στην ταραγμένη της ιστορία. "Αν η μακρά ιστορία της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής δυσλειτουργίας είναι ένας οδηγός για το μέλλον, τότε το ευρώ βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο», γράφει ο Ο'Brien. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην πεποίθηση πριν από ένα χρόνο όταν η τρόικα «έπιασε» Αθήνα ότι η κρίση θα ήταν ταυτόχρονα και μια ευκαιρία πως θα καταπολεμηθούν οι παθογένειες της χώρας. «Τώρα- γράφουν οι Irish Times- η συζήτηση αυτή δεν γίνεται καθόλου». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ένα οριακά αποτυχημένο κράτος, μια κοινωνία που στερείται συνοχής και μια οικονομία σε κατάσταση σοκ. Ο συντάκτης επισημαίνει ότι με βάση το ιστορικό υπόβαθρο της χώρας, η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη.
Την απάντηση τη δίνει η ιστορία σύμφωνα με την εφημερίδα καθώς «η Ελλάδα ως κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν αποκομμένη από τις σταδιακές αλλαγές στην κοινωνία και τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και συχνά βρισκόταν κοντά στην πτώχευση όπως συμβαίνει και τώρα».
«Η χρόνια δυσλειτουργικότητα του ελληνικού κράτους έχει μακρά παράδοση. Από την ανεξαρτησία της σχεδόν δύο αιώνες πριν, η Ελλάδα έχει βιώσει εμφύλιο πόλεμο, εξεγέρσεις, μαζικούς εκτοπισμός των ανθρώπων, δικτατορίες και τρομοκρατία».
«Αυτοί οι οποίοι εξασκούν την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα, το κάνουν με έναν βαθμό απολυταρχίας ασυνήθιστο για την δημοκρατική Ευρώπη», σημειώνει η εφημερίδα. Στη συνέχεια οι Irish Times κάνουν αναφορά στα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, στα φαινόμενα διαφθοράς και στο μέγεθος της παραοικονομίας στη χώρα και προβλέπουν ότι είναι πολύ πιθανό, τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα αφού η Ελλάδα «κάνει ελάχιστες εξαγωγές , δεν διαθέτει καινοτομίες, όπως και επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη».
«Και επειδή -καταλήγει ο Ο’Brien-η οικονομία και το πολιτικό σύστημα δεν λειτουργούν στην Ελλάδα, αυτό είναι κακό και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που μπορεί να παρασυρθούν στην κατάρρευση».
Βεβαίως, σταχυολογώντας τις παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας και τους κινδύνους που κρύβουν αυτές για το ευρώ και την ΕΕ, ο συντάκτης των Irish Times, θα πρέπει να δώσει και περισσότερες απαντήσεις για την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της δικής του χώρας, που-υποτίθεται ότι- δεν έχει αυτό το «άρρωστο» ιστορικό υπόβαθρο.
σχόλια