«Δεν ευσταθούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι αγνοούνται τα ίχνη 13.000 ανθρώπων που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Επιπλέον προσθέτει πως συνεργάζεται με τις κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, το λιμενικό και την αστυνομία, θεσμοί που έχουν και την ευθύνη της καταγραφής, η οποία αποστέλλεται καθημερινά και είναι ακριβής.
Το υπουργείο υπολογίζει τα άτομα που βρίσκονται εκτός δομών στις 7.000. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από το γεγονός πως, ναι μεν οι άνθρωποι κατεγράφησαν κάποια στιγμή, είτε στα νησιά, είτε στην ενδοχώρα, την ώρα όμως που έκλεινε η καθημερινή καταγραφή της δομής όπου διαμένουν, δεν ήταν εκεί να καταγραφούν.
«Δεν σημαίνει πως έχουμε χάσει τους ανθρώπους. Οι δομές φιλοξενίας είναι ανοιχτές και όλος ο κόσμος μπορεί να μη βρίσκεται κάθε μέρα, τη δεδομένη στιγμή της καταγραφής στην ίδια θέση», εξηγεί το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται πως χθες σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal», που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, αρμόδιους σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ανέφερε πως σχεδόν 13.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί και είναι πιθανό να έχουν βρει διέξοδο προς τη βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι 63.000 μετανάστες παραμένουν στις δομές φιλοξενίας στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, περιμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που όπως διευκρινίζει η εφημερίδα δεν είναι Έλληνες, τόνισαν ότι μόνο για τους 50.000 είναι γνωστό το που βρίσκονται.
Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν αναφορές εδώ και μήνες, εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους που πήρε μέρος στην αξιολόγηση. Μπορεί να κατάφεραν να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα, ή να έχουν περάσει στα Βαλκάνια, ή να βρίσκονται ήδη στη Βόρεια Ευρώπη, επεσήμανε ο ίδιος.
* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Wall Street Journal
σχόλια