Τα κλιμάκια των θεσμών καταφθάνουν από αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η τεχνική διαπραγμάτευση, ενώ από ελληνικής πλευράς των συνομιλιών θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης. Κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται το in.gr, ξεκαθάρισαν πως οι υπουργοί δεν θα συναντούν τους επικεφαλής των θεσμών και ότι αυτοί θα μιλούν μόνον με τον Γ. Χουλιαράκη, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα πού θα γίνονται οι συναντήσεις.
Στη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα θα συμμετέχουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις πολιτικές κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση θα εξακολουθήσει να δίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σπύρος Σαγιάς.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν νωρίτερα στο ΑΠΕ πως η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU), όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση, πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ. Το in.gr διευκρινίζει πως στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία να εγκριθεί από το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 του μήνα.
Οι πηγές από το ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκαν ότι ορισμένοι δανειστές πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ωστόσο οι ίδιες πηγές τόνισε πως παρά τις πιέσεις, δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής.
Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα, σημαντική αλλαγή είναι ότι οι αρχικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017 έχουν πια εγκαταλειφθεί και ο στόχος που απομένει είναι αυτός του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι. Σύμφωνα με το in.gr η διαπραγμάτευση θα εστιάσει στο να υπάρξει συμφωνία επί του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου για την επομένη τριετία, κάτι στο οποίο σήμερα δεν συμφωνούν ούτε οι θεσμοί μεταξύ τους, με τις εκτιμήσεις για την ύφεση φέτος να κυμαίνονται από το 2% έως και το 5%, στον προσδιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της περιόδου 2015-2018, αλλά και στις βασικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Η δανειακή σύμβαση θα προβλέπει το σύνολο του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, αλλά και ποιο μέρος θα δοθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αν ο ESM θα δανείζει απευθείας στις τράπεζες, και ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
σχόλια