Κατάργηση του «βάσιμου λόγου» απόλυσης: Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

Κατάργηση του «βάσιμου λόγου» απόλυσης: Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους Facebook Twitter
EUROKINISSI
30

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε χθες τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καταργεί μεταξύ άλλων τη διάταξη για τη θεσμοθέτηση του «βάσιμου λόγου» για την απόλυση εργαζόμενων. 

Η επίμαχη τροπολογία καταργεί επίσης διατάξεις που αφορούν στη συνυπευθυνότητα για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (μεταξύ εκείνου που αναθέτει την εκτέλεση ενός έργου και του εργολάβου ή υπεργολάβου που το αναλαμβάνει) καθώς στις αλλαγές των ημερομηνιών, σε περίπτωση της συμφιλιωτικής διαδικασίας μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε την τροπολογία λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της ψήφισης του διυπουργικού νομοσχεδίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 που αποχώρησαν από τη διαδικασία.

Τι προέβλεπε η διάταξη

Η διάταξη Αχτσιόγλου για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο εγκυρότητας για την καταγγελία μιας εργασιακής σχέσης, προέβλεπε πως η απόλυση είναι έγκυρη, αν ο λόγος απόλυσης είναι «βάσιμος» και οφείλεται στη μη ικανότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, την ακατάλληλη συμπεριφορά του ή στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.

Η καταγγελία έπρεπε να έχει γίνει εγγράφως, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της απόδειξης έφερε ο εργοδότης.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι ήταν αναγκαία η κατάργηση καθώς προκαλούσε σύγχυση και στρέβλωση του πνεύματος και του γράμματος του άρθρου 24 αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη ως προς τα προστατευόμενα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Ωστόσο νομικοί κύκλοι εκφράζουν ενστάσεις ως προς την συνταγματικότητα της αναδρομικής εφαρμογής της κατάργησης της διάταξης, αφού η τροπολογία που υπερψηφίστηκε χθες στο κοινοβούλιο, προβλέπει ότι καταργείται αφότου ίσχυσε. Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, εκατοντάδες ή και χιλιάδες αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί για την ακύρωση απολύσεων θα εκπέσουν στα δικαστήρια.

Οι ενστάσεις επιχειρηματιών στη διάταξη Αχτσιόγλου

Όταν είχε περάσει η διάταξη, πολλοί επιχειρηματίες εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι θα ανακόψει τις προσλήψεις νέου προσωπικού, καθώς πλέον θα λάμβαναν υπόψιν τους πόσο περίπλοκο θα ήταν να απολύσουν μελλοντικά κάποιον εργαζόμενο με σύμβαση αορίστου χρόνου. Και αυτή ακριβώς η δυσκολία θα τους ωθούσε σε περισσότερες συμβάσεις με «ευέλικτες μορφές» εργασίας. 

Βρούτσης: Επαναφέρουμε την προστατευτική «ασπίδα» του εργαζόμενου

Σε συνέντευξή του, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως με την τροπολογία ισχυροποιείται «όλο το εργατικό Δίκαιο» αφού επανέρχεται στην αρχική του μορφή. «Αν το πίστευε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριζε τους εργαζόμενους, θα έφερνε το νομοσχέδιο νωρίτερα κι όχι τον Μάιο του 2019. Έλεγε ότι "με αυτή τη διάταξη θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και δεν θα γίνουν απολύσεις". Μετά την ψήφιση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 17.000 και μέχρι και τον Ιούλιο υπήρξε αύξηση των απολύσεων σε κάθε μήνα. Η διάταξη λειτούργησε αντίθετα. Επαναφέρουμε την προστατευτική «ασπίδα» του εργαζόμενου» κατέληξε ο υπουργός. 

Τσίπρας: Μνημονιακές τροπολογίες «στα κλεφτά»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταδίκασε την κατάργηση των διατάξεων, με μία αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook: «Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους. Και νομοθετούν καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια. Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ».

Kυβερνητικές πηγές πάντως, υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως η νομοθεσία που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο επιδεινώνει «ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, τις καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που φτάνουν να τελεσιδικούν έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα 2-5 ετών».

Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, σε περίπτωση που, για το κύρος της καταγγελίας μιας σύμβασης εργασίας, καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή του «βάσιμου λόγου», τότε ο εργαζόμενος είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο διαπόμπευσης, καθώς στο κείμενο της καταγγελίας θα αναγράφεται ρητά ότι δεν είναι κατάλληλος για τη θέση εργασίας.

Ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου
Αναφορικά με την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η διάταξη πρέπει να καταργηθεί ώστε να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που αναπτύσσει ο εργοδότης με τρίτους ως επιχειρηματίας.

Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης ήταν αναγκαία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για τους εξής λόγους:

1. Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο και τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ΑνΕΚΧ) που κυρώθηκε από τη Βουλή το 2016.

2. Στη δυσάρεστη περίπτωση απόλυσης εργαζομένου υπήρχαν δύο επιλογές: είτε ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» χωρίς αποζημίωση, είτε η καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο χωρίς «βάσιμο λόγο απόλυσης».

3. Με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάϊο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο».

4. Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι «φιλεργατική» αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, καθώς:

(α) δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και

(β) φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται.

5. Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

6. Η νέα κυβέρνηση με την κατάργηση αυτών των άρθρων - με βασικό της μέλημα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων - επιτυγχάνει τα εξής:

I. Καταργεί τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.

II. Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).

III. Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας.

Πολιτική
30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για επέκταση Ιονίας Οδού: Ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Πολιτική / Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τίρανα: Οι υποχρεώσεις της Αλβανίας έρχονται από το παρελθόν

Πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Έντι Ράμα - «Εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη»
LIFO NEWSROOM
Σακελλαροπούλου: Το παράδειγμά σας, μας εμπνέει και μας δίνει ελπίδα

Πολιτική / Η Σακελλαροπούλου βράβευσε Ελληνίδες και Έλληνες με αθόρυβη κοινωνική προσφορά

Παρασημοφορήθηκε η αγρότισσα που δώρισε υπερσύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου και το ζευγάρι που έδωσε 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου - Ποιοι άλλοι τιμήθηκαν
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
LIFO NEWSROOM
Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

Πολιτική / Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

«Αν η ποιότητα της δημοκρατίας και η πολιτική σταθερότητα δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, μπορεί, όντας κράτη-μέλη, αυτές οι χώρες να επανεμφανίσουν σύνδρομα και παθογένειες της ιστορίας τους», είπε ο Φρέντι Μπελέρης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Βλέπω κάποιοι εδώ μέσα έχουν αναλάβει εργολαβία να μας πείσουν ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση!Ας ψάξουν οι νέοι κυβερνώντες και να μας πουν σε ποια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα υφίσταται απόλυση χωρίς αιτιολογία.Στην Αγγλία που έχω προσωπική εμπειρία χρειαζόταν να έχεις πάρει τουλάχιστον δύο γραπτές προειδοποιήσεις για το ίδιο θέμα. Δηλαδή αν -ξαφνικά, και μετά από πολύ χρόνο εργασίας και ΟΧΙ στους πρώτους 3-4 μήνες που είσαι ακόμα σε δοκιμαστική φάση και μπορεί να απολυθείς αλλά και να αποχωρήσεις οποτεδήποτε- συνειδητοποιήσει ο εργοδότης ότι δεν είσαι όσο παραγωγικός όσο πριν, έχει υποχρέωση να σε προειδοποιεί και να σου προσφέρει ό,τι χρειάζεται (πχ επιπλέον εκπαίδευση) για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου πριν καταλήξει στην ακραία λύση της απόλυσης.Προφανώς και όλες αυτές οι προειδοποιήσεις παραμένουν στο αρχείο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από την δικαιοσύνη αν προκύψει τέτοιο ζήτημα.
Ο εργαζόμενος οφείλει να προειδοποιήσει γραπτώς τον εργοδότη σε περίπτωση που θέλει να αποχωρήσει από τη δουλειά του (γιατί π.χ.ψάχνει για κάτι καλύτερο, ή γιατι μετακομίζει, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο?)Ή θα τον παρατήσει σύξυλο στη μέση της σεζόν να ψάχνει σαν μ@λ@κ@ς αντικαταστάτη και να παθαίνει απανωτά εγκεφαλικά?
Από τη στιγμή που είναι εντός του χρόνου δοκιμής οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να διακόψει την συνεργασία άμεσα. Από εκεί και πέρα πιστεύω σε όλες τις χώρες ισχύει ένα χρονικό διάστημα προειδοποίησης, συνήθως ένα μήνα.
Οι λόγοι απόλυσης ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα είναι:Α) «σε απολύω επειδή βρήκα κάποιον που είναι διατεθειμένος να κάνει την ίδια και περισσότερη δουλειά με εσένα με λιγότερα χρήματα»,.Β) «σε απολύω επειδή κλείνω την επιχείρηση για αν κάνω μια άλλη, αλλού»,Γ) «σε απολύω επειδή δεν μου κάθισες όταν σου την έπεσα»,Δ) «σε απολύω επειδή υποπτεύομαι/ πιστεύω/ γνωρίζω πως με κατέδωσες επειδή δεν σου κολλούσα ένσημα/ δεν σου πλήρωνα ό,τι δικαιούσουν/ δεν σου έδινα τις άδειες και τα ρεπό που έπρεπε να σου δώσω/ σε είχα να δουλεύεις υπό απαράδεκτες συνθήκες εργασίας/ σου συμπεριφερόμουν αισχρά»,που όλα αποτελούν βάσιμο λόγο απόλυσης.Κανένας από αυτούς δεν αποτελεί ψεγάδι στο βιογραφικό κανενός εργαζομένου.Όλα όσα ακούγονται, γράφονται και αναπαράγονται από τα ΜΜΕ σχετικά με τον δήθεν «στιγματισμό» του εργαζόμενου είναι προκλητικά για το IQ όλων μας.Θυμάστε καμιά κίνηση των συνδικάτων, καμιά πορεία που να καταφέρονται εναντίον των διατάξεων περί «βάσιμου λόγου απόλυσης»;
Ε) Σε απολύω (ενώ σε είχα προσλάβει με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αόριστου χρόνου), για να σε προσλάβω ξανά ως μισθωτό, με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών (βλέπε νόμο Καντρούγκαλου), χωρίς να δικαιούσαι κανένα προνόμιο και δικαίωμα που είχες πριν, όπως έμμισθα δώρα, επιδόματα, αναρρωτικές άδειες μετά αποδοχών (όσο λείπεις για οποιοδήποτε λόγο δεν αποζημιώνεσαι...), χωρίς άδεις εγκυμοσύνης, λοχίας, μητρότητας. Χωρίς ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.Χωρίς διώξεις εργοδοτών σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων (εφόσον ως «ελεύθερος επαγγελματίας» έχεις εσύ την ευθύνη του εαυτού σου για ό,τι σου συμβεί). Και μη ξεχάσεις πως πληρώνεις και το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος ως ελεύθερος επαγγελματίας/επιτηδευματίας από την τσέπη σου!...Και όλο αυτό άμα γουστάρεις. Αρκεί που το γουστάρω εγώ και αν δεν σου κάνει θα βρω άλλους και με λιγότερο μισθό (με μπλοκάκι).. ..διευθυντικό δικαίωμα λέγεται!........καλωσορίσατε στον μεσαίωνα!...Υ.Γ.: Τα εργατικά συνδικάτα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προ κρίσεως, είναι παροπλισμένα, ανενεργά, λειτουργώντας με δουλοπρέπεια και άρρωστες, συντεχνιακές νοοτροπίες, προστατεύοντας, πρωτίστως τα μέλη των Δ.Σ. τους και τους κολλητούς τους, κάνοντας τα «χατίρια» της εργοδοσίας.
«σε απολύω επειδή υποπτεύομαι/ πιστεύω/ γνωρίζω πως με κατέδωσες επειδή δεν σου κολλούσα ένσημα/ δεν σου πλήρωνα ό,τι δικαιούσουν/ δεν σου έδινα τις άδειες και τα ρεπό που έπρεπε να σου δώσω/ σε είχα να δουλεύεις υπό απαράδεκτες συνθήκες εργασίας/ σου συμπεριφερόμουν αισχρά», που όλα αποτελούν βάσιμο λόγο απόλυσης. Πηγή: www.lifo.gr"Μα ποιος επιχειρηματίας θα δεχόταν να έχει στη δούλεψή του άτομο που προβάλλει τέτοιες αναρχοκομμουνιστικές διεκδικήσεις; Δεν είμαστε στη Βόρεια Κορέα κύριοι!Ρεπό, ένσημα, οκτάωρο, βασικό μισθό; Ούτε ο Μαρξ, ο Μπακούνιν ή ο Ντουρούτι δεν θα είχαν διανοηθεί να χρησιμοποιήσουν τόσο ακραίο λεξιλόγιο!
Και επειδή ο λαός ξέχασε τι σημαίνει δεξιά (υπό την έννοια των συντηρητικών και υπερσυντηρητικών αγκυλώσεων και ανθρώπων της), τώρα θα το θυμηθούν/με ξανά!.....και ακόμα είμαστε, όχι απλώς στην αρχή, αλλά στο ξεκίνημα....Όταν ο λόγος απολύσεων θα είναι (ακριβώς), «γιατί έτσι»!...
«γιατί έτσι»...Στη χώρα που γέννησε την Δημοκρατία και τον "αυτόχειρα" για αυτήν Σωκράτη, οι κυβερνήσεις της του 21ου αιώνα μ.Χ. νομοθετούν και πολιτεύονται ακραία, «γιατί έτσι»...Απλά, το "ΕΤΣΙ" διαφέρει...Σε λίγο λοιπόν να βγουν τα ΜΑΤ για την επιβολή του νόμου με τους "Ρουβίκωνες" και τους "αγανακτισμένους" απέναντι, «γιατί έτσι», ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ !ΣΑΝ ΜΕΣΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΦΕΤΑ ΜΥΑΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ "ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ" ! Κατά τα άλλα, μας φταίνε οι "μενουμεευρωπαίοι", ο Πούτιν, οι Τούρκοι, όλοι γενικά ΟΙ ΅ΕΞΩ", ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΤΕΡΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ !
Σε όλες τις σοβαρές χώρες υπάρχουν δύο τρόποι να απολύσεις έναν εργαζόμενο. Είτε με το έτσι θέλω, αλλά τον αποζημειωνεις, είτε με συγκεκριμένη αιτιολογία και δε του χρωστάς τίποτα. Μια βδομάδα πριν τις εκλογές (αλήθεια, αν ήταν τόσο καλός ο νόμος γιατί περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή;) ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμο όπου για να απολύσεις έπρεπε να καταθέσεις συγκεκριμενο λόγο και μετά να αποζημειωσεις τον εργαζόμενο! Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Δηλαδή αν εγώ σταματήσω να εργάζομαι στη δουλειά μου και απλά πίνω φραπέ, ο εργοδότης μου οφείλει είτε να με κρατήσει είτε να με αποζημειωσει! Αυτό έκανε τους εργοδότες να φοβούνται να μπλέξουν σε αυτό το παράλογο σύστημα και μειώθηκαν οι προσλήψεις.
Citellus, λέτε :"Δηλαδή αν εγώ σταματήσω να εργάζομαι στη δουλειά μου και απλά πίνω φραπέ, ο εργοδότης μου οφείλει είτε να με κρατήσει είτε να με αποζημειωσει!" Που είναι το περίεργο αν σας απολύσει και σας αποζημειώσει με αιτία "μη παραγωγικός" ;Στις μεγάλες επιχειρήσεις, η παραγωγικότητα κάθε εργαζόμενου υπόκειται ήδη σε ελέγχους με μετρήσιμα αποτελέσματα, άρα αποδεικνύεται αν αμφισβητηθεί. Αν λοιπόν πίνετε φραπέ αντί να δουλεύετε και ο εργοδότης σας απολύσει, αυτό είναι "στιγματισμός" ;Και, πάντως, εγώ δεν ξέρω καμία χώρα που ο εργοδότης να απολύει καποιον με συγκεκριμένη αιτιολογία (π.χ. "μη παραγωγικός") και "να μην του χρωστάει τίποτε", όπως λέτε.Δεν είμαι όμως ειδικός και ενημερώστε παρακαλώ που ισχύει αυτό.
Ισχύει πως στις σοβαρές χώρες οι απολύσεις είναι τεκμηριωμένες και δικαιολογημένες (μάλιστα για όποια θέση «αδειάζει» λόγω απόλυσης, δεν μπορεί να προσληφθεί έμμεσα νέος εργαζόμενος για ένα εύλογο, μεγάλο διάστημα - ευνόητο το γιατί...). Από την άλλη, πρώτον υπάρχουν εργατικά δικαιώματα που τηρούνται κατά γράμμα και δεύτερον (και κυριότερο), στις σοβαρές χώρες υπάρχουν και λειτουργούν (πολύ) σοβαρά εργατικά συνδικάτα τα οποία αποκρούουν και ακυρώνουν, πολύ οργανωμένα και τεκμηριωμένα, τις αναίτιες και άδικες απολύσεις.Εδώ, στον γυφτομαχαλά που είμαστε, μη περιμένεις σοβαρότητα.Υ.Γ.: Στις σοβαρές χώρες τα επιδόματα ανεργίας, ισούνται, σχεδόν, με πολύ μικρές αποκλείσεις, με τον κανονικό, μηνιαίο μισθό του εργαζόμενου, ανεξάρτητα από την συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, εάν ο εργαζόμενος-απολυμένος το χορηγούταν ως οικιακός ενοικιαστής. Σε πολλές περιπτώσεις, μαζί με το επίδομα ανεργίας, το επίδομα ενοικίου αυξάνεται.
@ΕΛΠΟ Μα φυσικά και αν υπάρχει αιτιολογημένη απόλυση είναι τελείως παράλογο ο εργοδότης να αποζημειωνει τον εργαζόμενο. Να τον αποζημειωσει για ποιο πράγμα; Που δεν έκανε τη δουλειά του; Η αποζημειωση υπάρχει για να περιορίζει την εργοδοτική αυθαιρεσία που περιγράφεις: την απόλυση με το έτσι θέλω. Αν έτσι θέλεις, να πληρώσεις, αλλιώς έχεις το βάρος της απόδειξης στο δικαστήριο. Αυτό που σου χρωστάει ο εργοδότης σε αυτήν τη περίπτωση είναι τα δεδουλευμενα σου, όχι όμως αποζημίωση όπως στην περίπτωση της απόλυσης.Τώρα αυτό για το στιγματισμό σε προτρέπω να το ψάξεις. Θα δεις ότι είναι αυτό που σου περιγράφω: παγκόσμια αντεργατικη πατέντα που αποτέλεσμα έχει την αποβολή από την αγορά εργασίας των απολυμενων.
@Ο Νοών... νοείτω Πολύ σωστά, και ελπίζω να ζήσουμε να δούμε τη μέρα που παρόμοιο δίχτυ προστασίας των εργαζομένων θα είχει και η Ελλάδα. Μέχρι τότε τουλάχιστον τουλάχιστον ας ξηλώσουμε τους νόμους-παγκόσμιες πατέντες που στρέφονται κατά των εργαζομένων.
Στέκομαι προς το παρόν σε ένα σημείο από κάθε πλευρά, γιατί ούτε για τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ προλάβαμε να ενημερωθούμε, ούτε τώρα η ΝΔ δίνει χρόνο.Και για μεν τις υπέρογκες συντάξεις, ας πούμε ότι υπήρχε ένας βαθμός επείγοντος να μην καταβληθούν - αν και θα μπορούσαν αυτό τον μήνα να έδιναν μόνο προκαταβολή ή τίποτα -, αλλά για τον "βάσιμο λόγο", γιατί τόση βιασύνη ;Στο 4. (β) λοιπόν, αναφέρεται ότι "φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται." Περίεργο - τουλάχιστον - επιχείρημα. Τόση βιασύνη για να μη "στιγματιστεί" ο εργαζόμενος ;Τσίπρας : "Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια." Ας πει κάτι πιο σοβαρό.Αυτά τα θέματα πάντως θέλουν χρόνο, διάλογο και πειθώ.Αλλιώς, λειτουργούν αντίστροφα στην κοινωνία.
Επί της αρχής όλοι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι άνθρωποι είμαστε υπέρ του να δίνεται επαρκής χρόνος στη Βουλή για να συζητά τέτοια νομοσχέδια. Η διαδικασία του κατεπείγοντος κακοποιήθηκε πολύ επί ΣΥΡΙΖΑ και αυτά δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ο στιγματισμός όμως των εργαζομένων είναι πολύ σοβαρό θέμα. Με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πέρασε λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο κάθε εργοδότης μπορούσε να μπει στο σύστημα και να δει αν έχεις απολυθεί από προηγούμενη σου εργασία, αλλά και για ποιο λόγο! Καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για ακραία αντεργατικη νομοθεσία. Δεν πρόκειται δηλαδή για κοινωνικό στιγματισμό, αλλά μέχρι την αντικατάσταση του νόμου όσοι απολύθηκαν τον τελευταίο μήνα αποκλείονταν ουσιαστικά από την αγορά εργασίας. Ποιος μπορεί άρα να το πάρει πάνω του και να πει "δεν πειράζει αν μείνουν άλλον ένα μήνα άνεργοι οι απολυμενοι, εγώ θέλω περισσότερο χρόνο συζήτησης στη Βουλή";
Citellus 10.8/08.54'"ο κάθε εργοδότης μπορούσε να μπει στο σύστημα και να δει αν έχεις απολυθεί από προηγούμενη σου εργασία, αλλά και για ποιο λόγο!" Πηγή: www.lifo.grΑφενός - θεωρητικά -, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέσπιζε κάτι σε βάρος εργαζόμενου - πλην της μη αποκλειόμενης περίπτωσης της βλακείας... Αφετέρου, ορθολογικά σκεπτόμενοι, η έγγραφη αιτιολόγηση της απόλυσης, καθιστά τον εργοδότη υπεύθυνο έναντι της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ να αποδείξει την προσωπική αδυναμία ή ευθύνη του εργαζόμενου, εξ αιτίας της οποίας τον απέλυσε.Και για να το δούμε τελικά πρακτικά και να συμπεράνουμε αν ήταν δικαιολογημένη η βιασύνη του κ. Βρούτση :Κατά την διάρκεια ισχύος του νόμου ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΣΟΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ "ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΘΗΚΑΝ" ;Μέχρι τώρα, δεν έχουμε πληροφορία ότι υπήρξαν "στιγματισμένοι" εργαζόμενοι, αλλά μόνον - και λογικά - ότι μειώθηκαν οι προσλήψεις αορίστου χρόνου.Άν είναι έτσι, ο κ. Βρούτσης υποκρίνεται όταν λέει ότι κοβόταν για τους εργαζόμενους, φέρνοντας "νύχτα" την τροπολογία...
Δεν είναι μόνο βλακεία ΕΛΠΟ. Είναι ναρκοθέτηση της πολιτικής ζωής για τον επόμενο, και ο εργαζόμενος ας πάει να κουρεύεται. Όλα για ένα τίτλο εφημερίδας και δημιουργία εντυπώσεων, τι νομίζεις ότι κάνουμε τώρα;Όσο για το πόσοι είναι αυτοί που επηρεάστηκαν από τον προηγούμενο νόμο, το λες μόνος σου. Πολλοί. Όσοι προσλήφθησαν με ελαστικές μορφές αντί για ποιο μόνιμες. Πόσοι στιγματίστικαν; Δεν ξέρω, αλλά τι σημασία έχει αν είναι 50, 200 ή 1000; Αναλαμβάνεις εσύ να τους πεις να παραμείνουν για κανα μήνα ακόμη άνεργοι;
Ο προηγούμενος νόμος δυσχεραίνει λέει τη δημιουργία "νέων" θέσεων εργασίας. Με ποιο τρόπο;"Κύριοι", ΝΕΑ θέση εργασίας είναι αυτή που ΔΕΝ υπήρχε πριν και δημιουργήθηκε ή θα δημιουργηθεί, όχι αυτή που έμεινε ΚΕΝΗ λόγω απόλυσης εργαζόμενου στη συγκεκριμένη θέση.Επίσης, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων (οικειοθελείς αποχωρήσεις/καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου/λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου) ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις. Όμως (δεν λέτε) για το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 τα στοιχεία είναι ΘΕΤΙΚΑ, καταγράφοντας 281.775 νέες θέσεις εργασίας, τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση από το 2011 και για το 5μηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2019 είχαμε τη υψηλότερη επίδοση (265.059 νέες θέσεις εργασίας) από το 2001, βάσει του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ".Όταν κρατάς στα χέρια σου το ΑΠΕ, διαμορφώνεις ΕΣΥ πως θα ειπωθούν οι ειδήσεις και ποιες, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί που μπορούν να δουν πέρα από αυτά που (τους) σερβίρεις γιατί πολύ απλά τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα και ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ακόμα).
Κάποιοι από τους κυβερνώντες θα πρέπει να έχουν κάνει σοβαρότατα μεταπτυχιακά πάνω στην οργουελιανή "νεογλώσσα" του 1984 :η διευκόλυνση των απολύσεων φέρνει νέες θέσεις εργασίας, το φρένο στις απολύσεις φέρνει τους εργαζόμενους σε δυσχερέστερη θέση...Αν ζούσε ο Οργουελ θα του έδιναν άφθονη έμπνευση...
Νομίζω πως είναι πολύ απλό (υπάρχει στο κείμενο του άρθρου, τόσο απλό):«...Όταν είχε περάσει η διάταξη, πολλοί επιχειρηματίες εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι θα ανακόψει τις προσλήψεις νέου προσωπικού, καθώς πλέον θα λάμβαναν υπόψιν τους πόσο περίπλοκο θα ήταν να απολύσουν μελλοντικά κάποιον εργαζόμενο με σύμβαση αορίστου χρόνου...»Δηλαδή οι εργοδότες επιφυλάσσονταν και δεν δημιουργούσαν νέες θέσεις full-time εργασίας επειδή ήταν τόσο δύσκολο να απολύσουν. Προτιμούσαν να προσλαμβάνουν part time—εξού και «έπεσε», λέει, η ανεργία επί Σύριζα (κολοκύθια: άλλοι μετανάστευσαν, άλλοι μπήκαν στο πρεκαριάτο).
Λίγο πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ένα νόμο όπου καθιστούσε τις απολύσεις υπαλλήλων πχ αορίστου χρόνου πολύ δύσκολες. Ως αποτέλεσμα οι εργοδότες όταν ήθελαν να κάνουν νέες προσλήψεις προσλάμβαναν λιγότερους εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας και προτιμούσαν τις ελαστικές μορφές (για αυτό και αυξήθηκαν). Αυτά που εκθέτεις είναι πολύ σωστά αλλά δες καλύτερα την ερμηνεία: το γεγονός ότι μέχρι τον Ιούνιο το ισοζύγιο είναι θετικό σημαίνει ότι ο αρχικός νόμος ήταν εντάξει, η μείωση του Ιουλίου ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφικός και ο νέος νόμος του Μητσοτάκη... κάνεις δε ξέρει γιατί ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε ότι ο νέος νόμος είναι αδύνατο να προκάλεσε τη μείωση πριν ακόμα η κυβέρνηση τον σχεδιάσει και ανακοινώσει. Αλήθεια, εσύ που αποδίδεις αυτή τη μείωση;
Μα είναι προφανές: οι επιχειρηματίες έκαναν το κουμάντο τους προεξοφλώντας την πτώση του Αλέξη και τον ερχομό του Κούλη στην εξουσία αλλά και ό,τι συνεπάγεται νομοθετικά η αλλαγή αυτή ως προς την εργατική νομοθεσία.Δεν χρειαζόσουν μάντη ή αστρολόγο για να καταλάβεις πού πήγαινε το πράγμα μετά το αποτέλεσμα των €κλογών. Ο Κούλης δήλωνε παντού ξεκάθαρα πως θα τα ισοπεδώσει όλα στον εργασιακό τομέα προς όφελος των επιχειρήσεων όπως έκαναν, κάνουν και θα κάνουν όλοι οι νεοφιλελέδες απανταχού στον κόσμο.Ο κοσμάκης πρέπει να συνειδητοποιήσει πως στον ιδιωτικό τομέα αξίζει να δραστηριοποιείσαι μόνο αν είσαι αυτός που εκμεταλλεύεσαι στυγνά τους υπαλλήλους σου που είναι ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε άλλο και για αυτό είναι ανά πάσα στιγμή αντικαταστάσιμοι.
Αν και δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί "νεοφιλελέδες", "αριστερούληδες" και τα τοιάυτα, όσοι εν προκειμένω έχουν μεγαλώσει - ενίοτε, όπως εγώ, από παιδιά - μέσα σε περιβάλλον επιχείρησης (ακόμη και μικρής κλίμακας) γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο ενοχλούνται οι εργοδότες από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας και πόσο θετικά βλέπουν αυτόν που υπόσχεται την ελευθερία κινήσεων (ιδανικά, ασυδοσία) που θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη τους αφήνοντας στα ίδια (ή, ακόμα χειρότερα, σε κατώτερα επίπεδα) τις απολαβές των εργαζομένων, καθιστώντας τους αναλώσιμους. Όοοοοολα (μα όοοοολα) τα υπόλοιπα είναι στην καλύτερη περίπτωση "νά 'χαμε να λέγαμε" και, στην χειρότερη, προσπάθεια να γίνει το άσπρο, μαύρο, για ευνόητους λόγους. Η (κατά το δυνατόν μεγαλύτερη) απορρύθμιση εργασίας δεν γίνεται να παρουσιαστεί ως παράδεισος. Μόνο σε ηλίθιους. Οι εργοδότες που δεν θα συμπεριφερθούν έτσι δοθείσης ευκαιρίας, αναζητούνται ακόμα. Μόνο που δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
@WLGFQ Αυτό θα είχε βάση αν και μόνο αν για τον κάθε εργαζόμενο ίσχυε η νομοθεσία με την οποία είχε προσληφθει, και όχι η τρέχουσα. Δηλαδή έστω ότι είσαι σαδιστής εργοδότης που θέλει να πιεί το αίμα του εργαζόμενου. Με ποιον τρόπο η καθυστέρηση της πρόσληψης για ένα μήνα σε βοηθά να πετύχεις τον ανόσιο σου στόχο;ΥΓ. Στον κανονικό καπιταλισμό, αυτόν που έχουν οι χώρες στις οποίες οι Έλληνες μεταναστεύουν και αυτόν που πρέπει να οικοδομήσουμε, η στυγνή εκμετάλλευση του εργαζόμενου δε σε πάει πολύ μακριά.
Μη "δοθείσης ευκαιρίας", από την άλλη, θα προσλάβουν προσωπικό part time, όπως έκαναν επί Τσίπρα. Άρα δεν είναι προτιμότερο (και για τις δύο πλευρές) να υπάρχουν full-time θέσεις, σε συνδυασμό με περισσότερη ευελιξία, από την άλλη, για τον εργοδότη; Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να έχουμε βιώσιμες ντόπιες επιχειρήσεις.
Όχι, Ashton. Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε βιώσιμες ντόπιες επιχειρήσεις "γιατί έτσι" και με οποιοδήποτε κόστος για να είναι αυτές βιώσιμες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε σοβαρή επιχειρηματικότητα, και σοβαρή, αυστηρή νομοθεσία περί αυτής. Η απορρύθμιση της νομοθεσίας περί επιχειρείν και εργάζεσθαι απέχει παρασάγγας από την σοβαρότητα και την έννοια του δικαίου. Εκτός και αν ως δίκαιο εκλαμβάνουμε μόνο αυτό που θεωρεί ο εκάστοτε εργοδότης ως συμφέρον.
Δεν νομίζω πως διαφωνεί κανείς μαζί σου πως το ζητούμενο είναι να έχουμε σοβαρή επιχειρηματικότητα και κράτος δικαίου, ούτε είπε κανείς πως νόμος είναι το συμφέρον του εργοδότη.