"Kαυτός" Ιανουάριος: Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να επιστρέψει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα

"Kαυτός" Ιανουάριος: Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να επιστρέψει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
3

«Καυτός» Ιανουάριος αναμένεται στο Προσφυγικό, καθώς η Ελλάδα δέχεται επιπλέον πιέσεις από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προκειμένου να δεχτεί επαναπροώθηση προσφύγων με βάση τη Συνθήκη του Δουβλίνου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Ψαρρά για το Έθνος, την υποδοχή προσφύγων με βάση τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙΙ  παραδέχτηκε ούτε λίγο ούτε πολύ χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Προσφυγικό, Νατάσα Μπερτό, τονίζοντας ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 η Ελλάδα αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στην οικογένεια του Δουβλίνου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν αυτό ισχύσει, τότε η Ελλάδα ως πρώτη χώρα υποδοχής θα πρέπει να δεχτεί πίσω όσους αιτούντες διεθνούς προστασίας πέρασαν από το έδαφός της προτού βρεθούν σε χώρες όπως η Γερμανία.

Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να δημιουργηθεί ένα τρομακτικό κοκτέιλ στη χώρα, καθώς οι επιστροφές στην Τουρκία παραμένουν αδύναμες ενώ υπάρχει και περιορισμένη βοήθεια από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και από εμπειρογνώμονες.

Οπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στο σύστημα ασύλου και φιλοξενίας». Με απλά λόγια, η έκθεση θα καθορίσει εάν θα ανασταλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2011, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη δεν μπορούν μέχρι σήμερα να στείλουν αιτούντες διεθνούς προστασίας πίσω στην Ελλάδα, επειδή «η επιστροφή μεταναστών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Σύμφωνα με το Έθνος, στο πλαίσιο αυτό διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt», ότι «κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου».

Πριν από λίγο σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε όσα είπε ο ντε Μεζιέρ «εκτός τόπου και χρόνου» και «δηλώσεις που δεν βοηθούν», σημειώνοντας:

Υπήρχε μία ευρωπαϊκή συμφωνία από τα παλιά, όταν οι προσφυγικές ροές ήταν 5.000-10.000 τον χρόνο, όπου όταν κάποιος άτυπος μετανάστης συλλαμβανόταν σε μία χώρα της Ευρώπης, επιστρεφόταν στη χώρα από την οποία πρωτομπήκε. Συνήθως κύριες χώρες υποδοχής είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Αυτό κατέπεσε επειδή ήταν και άδικο και σαθρό. Μπορούσε να γίνει όταν ήταν 5.000-10.000 μετανάστες τον χρόνο. Όταν είναι 850.000 δεν έχει νόημα».

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Ο 82χρονος πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει, σύμφωνα με την ίδια, τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση αυτή
LIFO NEWSROOM
Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Πολιτική / Ο συγκινητικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Η αποκάλυψη του καθηγητή για την αδελφική σχέση του με Σημίτη και Πουλαντζά - «Σε μια εποχή που όλα στο τέλος καταλήγουν σε μια εικόνα ή ένα ολόγραμμα εσύ ήσουν αλλού» είπε συγκινημένος ο επί 60 χρόνια επιστήθιος φίλος του Κώστα Σημίτη
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Πολιτική / Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης
LIFO NEWSROOM