Προχωρούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Και οι δέκα υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς κατέθεσαν στο γραφείο του καθηγητή Ν. Κ. Αλιβιζάτου φάκελο υπογραφών υποστήριξης, τηρώντας τη προθεσμία που είχε τεθεί, μέχρι σήμερα το μεσημέρι.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ακόμα πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, καθώς η Vodafone απάντησε πως δεν προλαβαίνει τις προθεσμίες 5 και 12 Νοεμβρίου, και πρότεινε να στηθούν οι κάλπες στις 4 Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά τις υπογραφές στήριξης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλιβιζάτος, «μετά τη διεξαγωγή του σχετικού ελέγχου, η επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τον οριστικό πίνακα των υποψηφίων εντός της προσεχούς εβδομάδος». Θα προηγηθεί, τις επόμενες ημέρες, δειγματοληπτικός έλεγχος των υπογραφών ανά περιφέρεια της χώρας.
Εκτός από τη Φώφη Γεννηματά που είχε καταθέσει πρώτη 1.200 υπογραφές νέων και σήμερα κατέθεσε συνολικά 12.500 υπογραφές που συνιστούν δίκτυο υποστηρικτών της, τις απαραίτητες υπογραφές (πάνω από 1.000) είχε καταθέσει και ο Γιάννης Ραγκούσης.
Σήμερα, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε συνολικά 5.000 υπογραφές από την Ελλάδα, καθώς και 300 υπογραφές από Έλληνες του εξωτερικού. Οι 2.000 υπογραφές είναι από την Αττική, 1.000 από τη Μακεδονία, 1.000 από την Κρήτη και 1.000 από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
Αμέσως μετά εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει. «Είμαστε μπροστά σε μια θετική προοδευτική έκρηξη. Τα μικρά προβλήματα θα ξεπεραστούν και σύντομα οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την ηγεσία του προοδευτικού κινήματος. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει ένας, να αλλάξουμε το προοδευτικό κίνημα και να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών, να αλλάξουμε τη χώρα μας, να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια χώρα καλύτερη, με περισσότερες ευκαιρίες και δικαιοσύνη» δήλωσε ο Σ. Θεοδωράκης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 1.700 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς, μικρό μέρος των χιλιάδων υπογραφών που συνελέγησαν από όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και από Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.
Περίπου τον ίδιο αριθμό συγκέντρωσε ο Δημήτρης Τζιώτης, ενώ ο πρώην πρύτανης του ΟΠΑ Κωνσταντίνος Γάτσιος συγκέντρωσε 4.632 υπογραφές.
Ο Γιώργος Καμίνης έχει καταθέσει 1.800 υπογραφές από όλη την Ελλάδα και από 20 ευρωπαϊκές πόλεις.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν αποστείλει στον κ. Αλιβιζάτο τις απαιτούμενες υπογραφές ο Γιάννης Μανιάτης, 1.250, εκ των οποίων αρκετές από Έλληνες του εξωτερικού, 2.300 υπογραφές ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ ο Απόστολος Πόντας περίπου 1.500 υπογραφές.
Στον «αέρα» η ημερομηνία εκλογών
Σε αμφιβολία έθεσε χθες την εκλογή αρχηγού της Κεντροαριστεράς η απάντηση της Vodafone. Στην επιστολή της στην επιτροπή Αλιβιζάτου, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σημειώνει ότι αναλαμβάνει μόνο την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, ενώ απαντά αρνητικά στην ψήφο εξ αποστάσεως. Επίσης, αναφέρει πως δεν θα προλάβει τις προθεσμίες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 5 και 12 Νοεμβρίου και προτείνει να στηθούν οι κάλπες στις 4 Φεβρουαρίου. Ακόμη, ζητάει ως αμοιβή 900.000 συν ΦΠΑ.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος, που έκανε τη σχετική ενημέρωση, επισήμανε πως «αναμένει τις προσφορές των εταιρειών ΟΤΕ και WIND, προς τις οποίες έχει ήδη απευθυνθεί, ζητώντας τους να διευκρινίσουν αν μπορούν να εξασφαλίσουν τα ανωτέρω κατά τις υποδειχθείσες ημερομηνίες, δηλαδή στις 5 και 12 Νοεμβρίου 2017, και με ποιο κόστος».
Σύμφωνα με το «Βήμα», από στελέχη της επιτροπής εκφράζεται η αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των τμημάτων (χωρίς την προϋπόθεση αυτή είναι αδύνατο να υπάρξει ψηφοφορία) και τη διεξαγωγή των εκλογών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.