Πολιτική κόντρα ξέσπασε με αντικείμενο τον ποινικό κώδικα και τις ποινές που προβλέπει για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, με αφορμή τα όσα είπε ο Σταύρος Κοντονής ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και άλλα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις ίδιες δηλώσεις ανέφερε ότι διαφωνούσε σε πολλά σημεία του ποινικού κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η ΝΔ έκανε λόγο για «σοκαριστικές αποκαλύψεις» και «απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα», που χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής «ενώ ως πρωθυπουργός φρόντιζε να "πέσουν στα μαλακά"».
Το ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του κ. Κοντονή «δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σημείωσε ότι η επιλογή των «απαράδεκτων αλλαγών» στον ποινικό κώδικα ήταν «απόλυτα συνειδητή και για αυτό είναι υπόλογοι».
Με τη σειρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με μακροσκελή ανακοίνωση, κατηγορώντας τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξέπλεναν τα εγκλήματα και τις δολοφονίες» της Χρυσής Αυγής, ενώ δίνει απαντήσεις και σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και συγκεκριμένα το τι προβλέπεται για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ, ο Σταύρος Κοντονής σε νέες δηλώσεις του τόνισε ότι η παραίτησή του δεν έχει καμία σχέση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις ποινές που προβλέπονται για τα στελέχη της. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των απόψεών του για τον ποινικό κώδικα με την παραίτησή του.
Διευκρινίσεις Κοντονή για την παραίτηση
Είναι λάθος να συνδέουν την παραίτησή μου με την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή και τις ποινές που θα επιβληθούν, δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής στον Alpha 98,9.
«Η παραίτησή μου είχε δοθεί στον πρόεδρο του κόμματος, προφορικά, σε συνομιλία που είχαμε, πριν από 3 μέρες. Δεν είχε καμία σχέση», συμπλήρωσε. «Να το ξεκαθαρίσω. Δεν θέλω να υπάρχει καμία συσχέτιση των απόψεών μου σχετικά με τον νέο ποινικό κώδικα με την παραίτησή μου», επέμεινε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Η παραίτηση έχει να κάνει με τα θέματα του κόμματος, υπογράμμισε ο κ. Κοντονής. «Με όλη αυτήν την πορεία που την βλέπουμε την τελευταία περίοδο. Θεωρώ ότι είναι ασφυκτική για ορισμένα μέλη που δεν ανήκουμε ούτε σε τάσεις, ούτε σε μηχανισμούς και σε όλα αυτά τα πράγματα. Όλη η εικόνα των δημόσιων αντιπαραθέσεων, εγώ τα θεωρώ απαράδεκτα αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στον ποινικό κώδικα, σημείωσε ότι κατά 70% είναι «ένα εξαιρετικό νομοθέτημα», αλλά υπήρχαν διατάξεις με τις οποίες ο ίδιος διαφωνούσε. Σε ό,τι αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ανέφερε:
«Η απάλειψη της στέρησης των πολιτών δικαιωμάτων, είχα πει ότι θα το βρούμε μπροστά μας και να τώρα το βρήκαμε. Δεν υπάρχει πλέον η νομική έννοια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, έχει καταργηθεί».
Όσο για το αν υπάρχουν διαφορές στις ποινές είπε: «Εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, είναι δευτερεύον αλλά έχει την αξία του, είναι ότι ενώ ο προηγούμενος κώδικας για τον αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης προέβλεπε από τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη, με τη νέα διάταξη είναι από 5 μέχρι 15, ίδια ποινή δηλαδή με ένα μέλος. Είναι δυνατόν να έχει την ίδια ποινή ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης με ένα μέλος; Μακάρι να διορθωθεί».
Η ανακοίνωση της ΝΔ
Η ΝΔ κάνει λόγο για «σοκαριστικές αποκαλύψεις» Κοντονή και αναφέρει σε ανακοίνωση:
«Οι δηλώσεις του πρώην πουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως πρωθυπουργός φρόντιζε να "πέσουν στα μαλακά". Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».
Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ
Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ αναφέρει σε ανακοίνωση:
«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι' αυτό και είναι υπόλογοι».
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η ΝΔ τόσα χρόνια ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο», αναφέρει στη μακροσκελή απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία παραθέτει, όπως σημειώνει «Ένα προς ένα τα ψέματα της ΝΔ».
Αναλυτικά αναφέρει:
Η ΝΔ, που τόσα χρόνια φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, συνεχίζει τη χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών για τους νεοναζί, στέλνει μήνυμα «να πέσουν στα μαλακά».
Ο κ. Μητσοτάκης ξέπλενε τα εγκλήματα και τις δολοφονίες της Χρυσής Αυγής πριν δύο χρόνια δηλώνοντας πως «η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει, η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια».
Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παπαδημητρίου ζητούσε «μία σοβαρή Χρυσή Αυγή» που «να συνεργαστεί με τη ΝΔ».
Ο γ.γ. του υπουργικού Συμβουλίου του κ. Σαμαρά συνωμοτούσε με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Η ΝΔ χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή δίχασε τους Έλληνες με τις φασιστικές δηλώσεις για «προδοσία» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα παιδιά του Παττακού και του Παπαδόπουλου υπουργούς στην κυβέρνησή του.
Σήμερα έρχονται αυτοί να κουνήσουν το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και την Αριστερά για σύμπλευση με τους νεοναζί.
Για να τελειώνουν τα παραμύθια χυδαία ψέματα της ΝΔ
Ως προς τη διάρκεια της δίκης:
Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε το 2015 με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει φροντίσει καν για την ύπαρξη αίθουσας ώστε να διεξαχθεί μία τόσο μεγάλη δίκη. Αν δεν είχε πάρει μία σειρά από θεσμικά μέτρα επίσπευσης της δίκης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα τελείωνε το 2025.
- Ξεκίνησε η δημιουργία νέων αιθουσών στο Εφετείο και απελευθερώθηκε η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εφετείου, που ορίστηκε ως χώρος διενέργειας της δίκης της Χρυσής Αυγής.
- Κατά την εξάμηνη αποχή των δικηγόρων, ο ΔΣΑ αρνήθηκε αίτημα της πολιτικής αγωγής για εξαίρεση της δίκης της Χρυσής Αυγής ώστε να μην καθυστερήσει.
- Επί υπουργίας Καλογήρου προωθήθηκε η υλοποίηση των αυτονόητων αιτημάτων της πολιτικής αγωγής, αφού προβλέφθηκε απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλες υποχρεώσεις τους για την επίσπευση της δίκης.
- Επίσης ορίστηκαν πάνω από 15 δικάσιμες ανά μήνα για την επίσπευση της δίκης.
Οι ίδιοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αναγνώρισαν πως αυτά τα μέτρα οδήγησαν στην επίσπευση της δίκης.
Ως προς το νέο ΠΚ:
Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 καταρτίστηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή μετά από εργασίες δέκα ετών και δεν ήταν δουλειά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κορυφαίων καθηγητών, δικαστών, δικηγόρων κλπ της χώρας. Προβλέπει μεγαλύτερη και πραγματική έκτιση ποινών σε σχέση με τον παλαιό ΠΚ.
Με τον παλιό ΠΚ οι ποινές ήταν ονομαστικές και ψευδείς. Μπορεί να ήταν πολύ μεγάλες στα χαρτιά, αλλά εν τέλει εκτιόταν μικρότερο μέρος τους. Αντίθετα, με το νέο ΠΚ οι ποινές είναι ειλικρινείς, αφού οι καταδικασθέντες εκτίουν μεγαλύτερο μέρος της ποινής που επιβάλλεται. Π.χ. για ποινές κάθειρξης αν κάποιος καταδικαζόταν με τον παλιό ΠΚ θα έπρεπε για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει 1/3 της ποινής του, ενώ με τον νέο ΠΚ θα πρέπει για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει τα 2/5 της ποινής. Αντίστοιχα, για ισόβια κάθειρξη με τον παλιό ΠΚ έπρεπε να εκτίσει 15 έτη, ενώ βάσει του νέου ΠΚ 16 έτη. Η τελική ευθύνη για την ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων κάθε νόμου ανήκει, βέβαια, πάντα στο δικαστήριο που τις εφαρμόζει.
Εξάλλου, η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του νέου ΠΚ για επιμέρους διατάξεις και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα. Το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον ΠΚ ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.
Ως προς τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων:
Ακόμη και με τον προηγούμενο ΠΚ και με βάση το Σύνταγμα, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα επερχόταν μόνο όταν η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη. Δηλαδή μετά και τη διαδικασία αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα. Με λίγα λόγια και με τον παλιό ΠΚ οι καταδικασμένοι πρωτόδικα χρυσαυγίτες δεν θα στερούνταν σήμερα των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Ο νέος ΠΚ προέβλεψε μετά από αμετάκλητη απόφαση την αυτοδίκαιη έκπτωση από κάθε δημόσιο αξίωμα, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Αυτό που απαιτείται, όπως είχε επισημάνει και η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, είναι τροποποίηση στην εκλογική νομοθεσία, ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ανακήρυξης πολιτικών κομμάτων και των κωλυμάτων εκλογιμότητας, κάτι το οποίο δεν έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο, ένα μήνα μετά τις αλλαγές στον ΠΚ και για το οποίο η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα ενάμισι χρόνο και τώρα κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν τον λόγο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει γίνει διακομματικά νομοθετική πρόβλεψη που να λύνει το συγκεκριμένο ζήτημα.