Δίκη Χρυσής Αυγής: Προβλεπόμενες ποινές έως 15 χρόνια - Τα ελαφρυντικά που επικαλούνται

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προβλεπόμενες ποινές έως 15 χρόνια - Τα ελαφρυντικά που επικαλούνται Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Με την ανακοίνωση των ποινών για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται να πέσει η αυλαία της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης, η έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου και έγινε γνωστό ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 12:30 το μεσημέρι της επόμενης όπου και θα φανεί ποιοι από τους καταδικασθέντες θα περάσουν το κατώφλι της φυλακής, καθώς το δικαστήριο καλείται να αναγνωρίσει τυχόν ελαφρυντικά. 

Σημαντική παράμετρος που αφορά όσους κρίθηκαν ένοχοι είναι αν οι ποινές τους θα είναι εκτελεστέες ή θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Τα ελαφρυντικά που επικαλούνται

 

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής «έχει παράξει έργο», ενώ σύμφωνα με τον συνήγορο του Ηλία Κασιδιάρη, ο πρώην βουλευτής «λοιδωρήθηκε».

 

Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Ζαρούλια, Ζησιμόπουλος, Αρβανίτης, Ηλιόπουλος, Γερμενής, Γρέγος, Κούζηλος, Κουκούτσης, Παναγιώταρος, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Ακόμη τέσσερα ελαφρυντικά ζητάει ο συνήγορος υπεράσπισης του Μίχου, ενώ ο συνήγορος του Μπαρμπαρούση τόνισε ότι ο πελάτης του «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων». Μάλιστα οι προαναφερθέντες αλλά και ο Μπαρμπαρούσης ζήτησαν ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό δεν ζητήθηκε από Μίχο και Αρβανίτη.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε» ανέφερε ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, κάνοντας λόγο για «ιδεολογικό δικαστήριο» και επιμένοντας ότι «δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Έχει παράξει έργο και ας μην ειναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» είπε ο συνήγορός του. 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Κασιδιάρη, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης. 

Οι συνήγοροί του ανέφεραν πως θα ασκήσουν έφεση. 

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.


Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός. Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».

Κούζηλος, Κουκούτσης, Γρέγος, Αρβανίτης, Ηλιόπουλος, Γερμενής


Οι πρώην βουλευτές Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης ζήτησαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του γραμμή, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των πρώην βουλευτών Μιχάλη Αρβανίτη και Παναγιώτη Ηλιόπουλου ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Όσον αφορά τον Μιχάλη Αρβανίτη ζήτησαν να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα «αξιοσέβαστο» άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν.


Αναφορικά με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Από την πλευρά του ο Γιώργος Γερμενής, καταδικασθείς για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ο Στάθης Μπούκουρας και ο Ηλίας Παναγιώταρος ζήτησαν κατά περίσταση τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.


Τέσσερα ελαφρυντικά ζήτησε ο Νίκος Μίχος, μεταξύ των οποίων και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας. «Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

«Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων» ο Μπαρμπαρούσης


«Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία...» ανέφερε ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση ζητώντας τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

  

Οι ποινές που προβλέπονται 

 

«Η ποινή θα είναι κάθειρξη 15 ετών στο μάξιμουμ, αν δε βρεθούν ελαφρυντικά. Αν οι ποινές προβλέπουν φυλάκιση, θα ακολουθηθεί η διαδικασία σύλληψης. Θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στις φυλακές. Είναι κρίσιμο το αν θα υπάρχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση», ανέφερε χθες το βράδυ, σε δηλώσεις του στο MEGA, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

 

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα η ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1 έως 5) και η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 2 έως 8). 

 

Έτοιμη για συλλήψεις η Ελληνική Αστυνομία 

Όπως μετέδωσε χθες το Open TV, η Ελληνική Αστυνομία δεν περιμένει να δει για ποιους θα υπάρξουν ελαφρυντικά και για ποιους συλλήψεις. Οι επιτελείς της αστυνομίας βρίσκονται ήδη εν αναμονή μιας αστυνομικής επιχείρησης. Εάν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά και αν πρέπει να υπάρξουν εκ νέου συλλήψεις η Ελληνική Αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη και γνωρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Όπως έχει γίνει γνωστό προβλέπεται να υπάρξουν μικρές ομάδες συλλήψεων στα μέρη όπου βρίσκονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν κάτω από διακριτική παρακολούθηση. Όταν το δικαστήριο καταλήξει στο ότι πρέπει να συλληφθούν τότε το τμήμα Αναζητήσεων της ασφάλειας Αττικής θα πρέπει να αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες στον Κορυδαλλό, προκειμένου να διαμορφωθεί ειδική πτέρυγα για τους επτά της ηγετικής ομάδας.

Σημειώνεται πως κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύσουν και σήμερα γύρω από το Εφετείο Αθηνών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/εφημερίδα «Έθνος» 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM