Οι έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων για το εργασιακό νομοσχέδιο αποτυπώνονται ανάγλυφα σήμερα στις μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα, με τη συμμετοχή πολιτικών αρχηγών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κοραή και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου οργανώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στην πορεία κατέβηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Μιλώντας στις κάμερες, ο κ. Κουτσούμπας άσκησε σφοδρότατη κριτική για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήδη χθες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (υπέρ τάχθηκε η ΝΔ και καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση).
«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες που, αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν την δύναμή τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλες κινητοποιήσεις και στην Θεσσαλονίκη.
Οικονομικό Επιμελητήριο: Κάποιες διατάξεις πρέπει να καταργηθούν
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων ή ακόμη και κατάργησης, είπε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Σε αυτές συμπεριέλαβε την πρόσθετη εργασία των απασχολούμενης μερικής απασχόλησης. «Πρέπει να καταργηθεί η εν λόγω διάταξη για δυνατότητα υπερωριών, σε διακεκομμένο ωράριο μάλιστα, με προσαύξηση μόνο 12%. Στη χώρα μας που η υποδηλωμένη εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με εξοντωτικά διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Κατά τον ίδιο, η αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση γιατί δεν θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας αλλά παρακινεί τις επιχειρήσεις, με το υπάρχον προσωπικό, να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, ο κ. Κόλλιας είπε ότι η διάταξη πρέπει να ανακληθεί γιατί μπορεί να υποκρύψει φαινόμενα εξαπάτησης των εργαζομένων, με προσαρμογή της εργασίας με βάση τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, αντισταθμιστική ανάπαυση και χορήγηση μειωμένης απασχόλησης σε περιόδους αναιμικής δραστηριότητας.
«Στην ουσία η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Κόλλιας τόνισε επίσης ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο με τη διεύρυνση των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν Κυριακές αλλά θα πρέπει να γίνει με όρους όπως ο συνεχής έλεγχος από τον κρατικό μηχανισμό των εργασιακών σχέσεων.