Για νέες τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing», προειδοποιεί η ΕΛΑΣ τους ανυποψίαστους πολίτες.
Το τελευταίο διάστημα αρκετοί πολίτες έχουν πέσει θύματα τηλεφωνικής απάτης, από επιτήδειους που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο και προσποιούνται ότι τηλεφωνούν εκ μέρους της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ή συνεργατών της Υπηρεσίας, με απώτερο σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος ή να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα.
Σύμφωνα με καταγγελίες, οι δράστες φαίνεται να πραγματοποιούν κλήσεις από τον τηλεφωνικό αριθμό 2144027860, ο οποίος ανήκει στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα εξερχομένων κλήσεων.
Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν τη μέθοδο «Caller ID Spoofing», με την οποία, μέσω της χρήσης κυρίως υπηρεσιών Voice over IP (VoIP), παραποιούν τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην αναγνώριση κλήσης του παραλήπτη, προκειμένου να πείσουν ότι οι κλήσεις προέρχονται από αξιόπιστους οργανισμούς ή εταιρείες, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα την πραγματική τους ταυτότητα.
Στην προκειμένη περίπτωση, επικαλούνται ότι τηλεφωνούν εκ μέρους της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ή ως συνεργάτες, και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες, με πρόσχημα ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο όνομά τους με κρυπτονομίσματα και ότι θα βοηθήσουν στην ανάκτησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι πολίτες:
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τηλεφωνικές κλήσεις που φαίνεται να προέρχονται από δημόσιους Οργανισμούς ή εταιρείες (π.χ Αστυνομία, Interpol, τράπεζες κ.α.) και ο συνομιλητής ζητά ευαίσθητα προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα.
- Αν δεχθούν μία παρόμοια κλήση ή κατά τη διάρκεια μίας κλήσης υποψιασθούν ότι προσπαθούν να τους εξαπατήσουν, να τερματίσουν αμέσως την κλήση και να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητά της, μέσω του επίσημου κατά περίπτωση φορέα.
- Να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.