Σε άρθρο του στους Financial Times, ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Μαρκ Μαζάουερ τονίζει πως η ελληνική κρίση δεν μπορεί να λυθεί αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.
«Tο ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα της χώρας. Εντούτοις, οι σημαντικές διαφορές παραμένουν, αναφορικά τόσο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και πάνω απ' όλα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχουν βρεθεί στο προσκήνιο. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, το ΔΝΤ έχει δίκιο και οι Ευρωπαίοι που αντιτίθεται, άδικο: Δεν υπάρχει λύση στην ελληνική κρίση χωρίς το χρέος» σημειώνει ο Mazower.
Ακτινογραφώντας τις πολιτικές διεργασίες στο Βερολίνο ο καθηγητής τονίζει πως «η Γερμανία, καθοδηγούμενη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραμένει σθεναρά κατά της ελάφρυνσης, αλλά ακόμη και μέσα στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχουν ορισμένοι που αντιτίθενται στη σκληρή γραμμή του υπουργού Οικονομικών όπως ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μπορεί να μπει σε πειρασμό να αγνοήσει τις απόψεις του Γκάμπριελ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και η ηγεσία του έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η γερμανική κοινή γνώμη βλέπει την ελάφρυνση του χρέους σαν χάρη που οι Έλληνες δεν δικαιούνται, ή έχουν κάνει ελάχιστα για να την δικαιούνται, και αναρωτιέται αν οι χάρες θα σταματήσουν στην Ελλάδα.
Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ενισχύει πολιτικά τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται ήδη υπό πίεση, αλλά θα ήταν συνετό να αναγνωρίσει η ίδια το διακύβευμα για την Ευρώπη συνολικά. «Ο κ. Σόιμπλε πιθανόν να πιστεύει ότι η Ευρωζώνη θα είναι ασφαλής, ακόμη και αν το βαρύ χέρι του οδηγήσει σε ένα Grexit, αλλά η σωτηρία του ευρώ θα μετρά λίγο, εάν το κόστος είναι μία μεγάλη ζημιά για την ίδια την ΕΕ», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η μεταναστευτική κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της και τα ανοικτά αυταρχικά αντιευρωπαϊκά κόμματα καταγράφουν κέρδη και απειλούν βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ.
Το κλείσιμο των συνόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για να αποτραπεί η είσοδος των προσφύγων δεν θα είναι αποτελεσματικό, συνεχίζει ο Μαζάουερ, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει άλλη καλή εναλλακτική λύση από το να βοηθηθούν οι Έλληνες στο τεράστιο έργο που αντιμετωπίζουν». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια, ο καθηγητής τονίζει ότι η ΕΕ «χρειάζεται την Ελλάδα να λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης στα Βαλκάνια και όχι ως κάποιο είδος επιβεβαίωσης ότι η ΕΕ αποφάσισε να εγκαταλείψει όλη την περιοχή».
Η αλήθεια είναι, υπογραμμίζει ο Μαζάουερ, ότι οι Έλληνες φθάνουν στα όριά τους. «Ό,τι και αν συμβεί, μία ολόκληρη γενιά αντιμετωπίζει (το φάσμα) άνεργου βίου. Είναι μία χώρα που η κοινωνική συνοχή της έχει καταστραφεί».
«Σε αυτό το σημείο το παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών δεν έχει νόημα: Αυτό που μετράει είναι ό,τι βρίσκεται μπροστά. Μία ψήφος κατά της λιτότητας θα σημάνει πολλά περισσότερα από την έξοδο από το ευρώ. Θα σημάνει ότι ένας λαός που μέχρι πρόσφατα ήταν ανάμεσα στους πιο φιλοευρωπαϊκούς μέσα στην Ε.Ε έχει βρεθεί σε απόγνωση λόγω της ηγεσίας του. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα επακολουθήσει, αλλά όταν οι πολιτικοί θεσμοί δημιουργούν αυτό το είδος της αντιπάθειας, είναι και περισσότερο ευάλωτοι. Συναισθήματα τέτοιου είδους είναι το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν αυτή τη στιγμή οι ηγέτες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε΄ενα τεράστιο πολιτικό επίτευγμα, έργο δεκαετιών, αλλά δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμαι την ύπαρξή της ως δεδομένη», καταλήγει ο Μαζάουερ.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ.