Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης Facebook Twitter
Φωτ.:Sooc
0

Την δική του απάντηση στον Τούρκο ομόλογό του έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. 

Το μήνυμα στην Τουρκία πως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο, και δεν μπορούν να είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει παρά το κλίμα επαναπροσέγγισης Αθήνας-Άγκυρας πως στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους

Πάντως πέραν του μηνύματος που έστειλε σήμερα ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα για τη διατήρηση του ήρεμου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που ακολούθησε την επίσκεψή του στην Αντιόχεια .

Συμπλήρωσε ότι αυτό το κλίμα θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφετηρία έναρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου, «ώστε να συζητηθεί η διαφορά μας με την Τουρκία». Η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αντιθέτως η Τουρκία έχει πάγια τακτική να «ανοίγει την βεντάλια» των διεκδικήσεων μιλώντας για «ελληνοτουρκικές διαφορές»

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είναι κατανοητό σε προεκλογικές περιόδους να επιχειρείται υπό την πίεση των προεκλογικών αναγκών η ένταξη κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη δημόσια συζήτηση, όμως επισήμανε πως οφείλουν και οι δύο πλευρές να προστατεύσουν αυτό το κλίμα που διαμορφώθηκε, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν μετά τις εκλογές να εκμεταλλευτούν τα όποια περιθώρια υπάρχουν για συνεννόηση. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως δεν είναι χρήσιμο να ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και στις δύο χώρες.

Υπό αυτό το πρίσμα, κατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το κλίμα που επικρατεί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και μετά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια. «Η επιλογή μας αυτή είναι μια στάση αλληλεγγύης προς μια γειτονική χώρα, προς μια κοινωνία η οποία έχει υποστεί μια ασύλληπτη καταστροφή» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκική κοινωνία και δεν εξαρτά με κανέναν τρόπο αυτή τη στάση της από οποιοδήποτε γεωπολιτικό αντάλλαγμα. «Γνωρίζουμε πάντα τις δυσκολίες των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία», προσέθεσε.

Δένδιας-Σούκρι: Οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Ειδικότερα, τις χαρακτήρισε ιστορικές, άριστες και στρατηγικές, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν φτάσει ιστορικά στο ανώτατο επίπεδο τους, αρχής γενομένης από το 2020 όταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στο Κάιρο υπέγραψαν τη συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

«Μια συμφωνία που σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά στο πλαίσιο των άριστων, στρατηγικών διμερών σχέσεων για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας των δύο λαών και ολόκληρης της περιοχής.

Περαιτέρω, τόνισε ότι «σε μια εποχή που οι ισορροπίες είναι εύθραυστες», οι διμερείς σχέσεις παραμένουν σταθερές και ενισχυόμενες. Επίσης, σημείωσε πως η στενή και διαρκής συνεργασία Αθηνών και Καίρου αποφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα για την αποφυγή εντάσεων και κρίσεων στην περιοχή μας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας πως αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όχι μόνο γι' αυτήν.

Δένδιας-Σούκρι: Επί τάπητος η ενέργεια 

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της σημερινής συνάντησης, έμφαση έδωσαν οι δύο υπουργοί στη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ πρόκειται για έναν τομέα στενής συνεργασίας, ενώ ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της στρατηγικής σημασίας του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου και του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την υπογραφή των μνημονίων στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου, καθώς και της ΕΕ και του Ισραήλ.

Προσέθεσε ότι αποτελούν τη σπουδαιότητα της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικής ενεργειακής διαδρομής, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή και επιθυμεί να δημιουργήσει πράσινους διαδρόμους που θα συνδέουν ο βορράς με τον νότο, συνδέοντας τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή κι άλλων κρατών στο Φόρουμ, με μια βασική προϋπόθεση: το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στην προεδρία της Αιγύπτου στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου.

Εξέχουσα θέση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων είχαν τα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας (3+1).

Δένδιας-Σούκρι: Πεδίο συνεργασίας στην άμυνα

«Συζητάμε τη συνεργασία μας και στο αμυντικό τομέα» σημείωσε συν τοις άλλοις ο Νίκος Δένδιας, ενώ για τις εξελίξεις στη Λιβύη ο Έλληνας υπουργός δήλωσε: «Επιθυμούμε η κατάσταση στη Λιβύη να εξομαλυνθεί το ταχύτερο, με έναν καταληκτικό στόχο, τη διεξαγωγή δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στις προσπάθειες επίλυσης ζητημάτων που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την αφρικανική ήπειρο και τη Μέση Ανατολή.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν και οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου. Ως προς αυτό, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε την υιοθέτηση των νέων προτεραιοτήτων της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου 2021-2027 και υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμετείχε και συνέβαλε υποστηρίζοντας την αξία ανάδειξης του στρατηγικού ρόλου της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO Telekom: «Η Ελλάδα μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO Telekom: «Η Ελλάδα μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία του προγράμματος “Fiber to the Home”, μέσω του οποίου η Ελλάδα στοχεύει να βρεθεί στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο συνδεσιμότητας μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια
LIFO NEWSROOM
ΠΑΣΟΚ κατά Τασούλα: Υπέγραψε επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ στην εκλογική του περιφέρεια, λίγο πριν παραιτηθεί

Πολιτική / ΠΑΣΟΚ κατά Τασούλα: Υπέγραψε επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ στην εκλογική του περιφέρεια, λίγο πριν παραιτηθεί

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ο κ. Τασούλας, κατά την τελευταία ημέρα άσκησης των καθηκόντων του, στις 16 Ιανουαρίου, υπέγραψε τέσσερις αποφάσεις χρηματοδότησης που αφορούν την περιοχή των Ιωαννίνων
LIFO NEWSROOM
Άμεσα μέτρα για την διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ μετά το φιάσκο με το κλειστό φαρμακείο

Πολιτική / Άμεσα μέτρα για την διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ μετά το φιάσκο με το κλειστό φαρμακείο

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη τα μέτρα θα αφορούν και σε άλλα κανάλια διανομής κάποιων από αυτών των φαρμάκων, ενώ όπως επεσήμανε τρέχει και ο διαγωνισμός για την διανομή κατ οίκον φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, υψηλού κόστους
LIFO NEWSROOM
Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Πολιτική / Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Για ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης που απαντά σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας έκανε λόγο ο εισηγητής της πλειοψηφίας - Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM