Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και την σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Ο ίδιος έκανε λόγο για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: μείωση των φόρων, «πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές» και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, υποστηρίζοντας πως «ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων».
«Το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον κατηγόρησε ότι «δεν είναι ανιχνευτής, αλλά παραγωγός απάτης», και σχολιάζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται στο στάδιο του θυμού» και δεν έχει αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές.
Μείωση πλεονασμάτων
O κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
Κοινωνική φροντίδα και ανάπτυξη
Για τον κρατικό προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι «συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη», διορθώνοντας παλιές αδικίες και ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. «Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».
Εκτίμησε πως το σχέδιο Ηρακλής θα τονώσει τις τράπεζες και θα «ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού» για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε δε ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.
Αγορά ακινήτων
Αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων, τον «βραχίονα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης» όπως τη χαρακτήρισε, επιτέθηκε στον προκάτοχό του: «Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως δε η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
ΔΕΗ και πράσινη ενέργεια
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια, θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ, της οποίας η τιμή μετοχής, όπως επισήμανε, τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών. Είπε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας ενώ προανήγγειλε πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τουρκική προκλητικότητα
Ο πρωθυπουργός μίλησε για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ' ανατολών γείτονες. Είπε ότι προσυπογράφει τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας».
Η Ελλάδα, διεμήνυσε, «δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα» σημειώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας. Είμαστε υπογράμμισε «υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου»