Σε συνέντευξή του στο CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας την ανάγκη για κοινό ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης αμυντικών προγραμμάτων και επεσήμανε ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. «Η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και την άμυνα, όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις έχουν ήδη συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η έκθεση Ντράγκι θέτει τα θεμέλια για σημαντικές αλλαγές, όπως ο κοινός δανεισμός και οι ρυθμιστικές απλοποιήσεις. «Δεν μπορούμε να επιλέγουμε ό,τι μας βολεύει από την έκθεση. Πρέπει να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε.
«Η κρίση ήταν εδώ και απλά πολλοί δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Οι τιμές της ενέργειας, η αδυναμία να διαμορφώσουμε ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Οι καμπάνες ηχούσαν δυνατά πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Η αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να είναι εφαλτήριο για να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που επιλέξαμε να αγνοήσουμε» υπογράμμισε ακόμη.
Αναφορές στην κυβερνητική σταθερότητα και την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις πολιτικές αναταράξεις σε Γαλλία και Γερμανία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον υπόδειγμα οικονομικής ανάκαμψης. «Η Ελλάδα έχει βάλει σε τάξη τα του οίκου της, με πλεονάσματα και μειώσεις φόρων, ενώ άλλες χώρες αυξάνουν τη φορολογία», τόνισε.
Το πρόγραμμα της Δευτέρας
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε σειρά επαφών με επενδυτές στο Λονδίνο, όπου προώθησε τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου, που συνδιοργανώθηκε από τη Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε το όραμά του για τη χώρα, θέτοντας ως προτεραιότητες την πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Στο workshop που οργάνωσε το Ινστιτούτο Μπλερ, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για την πρωτοπορία της Ελλάδας στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία του τομέα για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.