Θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας, όπως ενημέρωσε με συνέντευξή του στους Sunday Times.
Η Βρετανία είναι πιο κοντά στην απόφαση για την επιστροφή τους, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως θα εγείρει το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο αργότερα φέτος, λέγοντάς της πως τώρα είναι η στιγμή για την επανένωση.
«Σε μία εποχή που η Τρας θα επιχειρεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, κατά κάποιο τρόπο, στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία (σ.σ. της βασίλισσας Ελισάβετ), θα είναι μια φανταστική χειρονομία, και αυτό θα της πω» δήλωσε.
Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως ο βασιλιάς Κάρολος, με τον οποίο έχει «καλή προσωπική σχέση», θα διατηρήσει την ουδετερότητά του λόγω της θέσης του, αλλά είναι θετικός στην επανένωση των Γλυπτών. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στις προσωπικές συζητήσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν, όπως είπε.
«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συζήτηση που είχε με τον τέως Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, όταν και έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων. Παρότι επεσήμανε πως είχε επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, σχολίασε πως «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».
«Θέμα ηθικής και δικαιοσύνης η επιστροφή των Γλυπτών Παρθενώνα»
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών κατά την παρουσία της στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO -Mondiacult 2022- με θέμα «Πολιτιστικές Πολιτικές και Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο διεξήχθη στο Μεξικό, από τις 28-30 Σεπτεμβρίου 2022.
«Σαράντα χρόνια πριν, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη ζήτησε από αυτό εδώ το βήμα, στο Mondiacult του 1982, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα. Γιατί η επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών δεν είναι μόνον θέμα ηθικής και δικαιοσύνης. Είναι θέμα, που θίγει και εισχωρεί στον πυρήνα των ιδίων των Αρχών, στις οποίες βασίζεται η UNESCO» επεσήμανε η υπουργός κατά την τοποθέτησή της. «Ο Παρθενώνας, το μνημείο-σύμβολο της UNESCO, αποτελεί την πλέον εμβληματική περίπτωση ενός μνημείου, εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η ενότητα και η ακεραιότητα του οποίου δεν μπορεί να παραμένει ως σήμερα διαμελισμένη και διαταραγμένη» επεσήμανε.