Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι 85 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον πτωχευτικό κώδικα, με την κυβέρνηση να απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση δυσπιστίας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, υποστηρίζοντας πως επί διακυβέρνησής του «μπήκε ταφόπλακα στο νόμο Κατσέλη και στο προστατευτικό δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.»
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτείνουν ότι δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ κάνουν λόγο για «νόμο έκτρωμα για τη ρύθμιση οφειλών που νομιμοποιεί την αρπαγή της περιουσίας των Eλλήνων και οδηγεί στη πτώχευση τους πάντες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και νοικοκυριά.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά απόψε το βράδυ ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.
Αλεξιάδης: «Τακτική φωτογραφικών διατάξεων στους κατέχοντες και τους διαπλεκόμενους»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής του τομέα Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε ότι στο πτωχευτικό νομοσχέδιο υπάρχει ως τροπολογία η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. «Αγωνιάτε για το υγειονομικό προσωπικό, τους δασκάλους, τους στρατιωτικούς μας αλλά δεν τους δίνετε φορολογική ελάφρυνση ούτε μισό ευρώ. Αντίθετα, στα στελέχη των τραπεζών, των φαρμακευτικών εταιριών δίνετε τεράστια φορολογική ελάφρυνση», υποστήριξε.
Κατά τον ίδιο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που παίρνουν 900 ευρώ έχουν μηνιαίο όφελος 80 λεπτά του ευρώ το μήνα, και όσοι λαμβάνουν 18.000 ευρώ, έχει ετήσιο όφελος 1.500 ευρώ. «Σήμερα δεν συζητάμε την πρόταση μομφής σε ένα πρόσωπο, συζητάμε την πρόταση μομφής σε μια πολιτική. Ο πτωχευτικός, για την ελληνική κοινωνία νόμος σας, ακόμα κι αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά» πρόσθεσε.
Όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για σταθερό φορολογικό σύστημα το 2018, μετεκλογικά έχουν έλθει 26 νόμοι που τροποποιούν το φορολογικό σύστημα. «Για την περίφημη υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι περίφημοι 29 άδικοι φόροι που λέγατε στα κανάλια προεκλογικά, θα τους καταργήσετε;» αναρωτήθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «τακτική φωτογραφικών διατάξεων στους κατέχοντες και τους διαπλεκόμενους».
Χατζηδάκης: Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε αυτή την πρόταση μομφής, «από τα πολιτικά του αδιέξοδα και την ανάγκη του να ακουστεί καθώς έχει μείνει πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά το προσπαθεί με λάθος τρόπο.»
Αναφορικά με το νέο πτωχευτικό και το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως «ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος», σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν νόμο το 2016 και στη συνέχεια προχώρησε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πολλαπλασίασε τους πλειστηριασμούς σε σχέση με το παρελθόν, αφού μόνο μέσα σε ένα χρόνο μεταξύ του 2017 και του 2018, παρατηρήθηκε αύξηση 185%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Κατά τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019 με το Ν. 4592 καταργούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας και απέκλεισε όσους είχαν κόκκινο δάνειο μετά την 31.12.2018.
Λοβέρδος: Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής, δεν ταυτιζόμαστε όμως με το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τα ίδια
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε πως το κόμμα θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, γιατί συνδέει« με τη λάθος πολιτική που ακολουθεί συνολικά η κυβέρνηση» χωρίς να ταυτίζεται με «τους ιππότες της σωτηρίας που έκαναν τα ίδια».
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος καταλόγισε σκοπιμότητα στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ενώ διαφωνούσε με τον πτωχευτικό κώδικα και είχε την δυνατότητα να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, δεν το έκανε». «Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής όχι για τους λόγους που υπεβλήθη. Γιατί αν δεν έκανες εσύ κάτι αντίθετο, δεν μπορείς να κατηγορείς και να ζητάς να φύγει κάποιος που κάνει τα ίδια με ό,τι έκανες εσύ. Δεν μπορείς λοιπόν να παρουσιάζεσαι ως ιππότης σωτηρίας όταν έχεις κάνει και εσύ τα ίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
«Το 97% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία έχει στον κορμό της αυτές τις επιχειρήσεις. Πόσες δανειοδοτήθηκαν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία; Σε σύνολο 900.667 επιχειρήσεων δανειοδοτήθηκαν 12.000 περίπου. Είναι αυτό βοήθεια στην αγορά; Τα λόγια λοιπόν είναι περιττά».
Παπαρήγα: Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική
«Όχι απλά μεμφόμαστε, αλλά καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την σημερινή κυβερνητική πολιτική, με την ίδια ζέση και με την ίδια αποφασιστικότητα που το κάναμε και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε η βουλευτής και πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Κατά την ίδια, οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα άλλα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, είναι πολύ λιγότερες από αυτά που τους ενώνουν, κατηγορώντας τα «αστικά κόμματα» ότι «καταφεύγουν στη χυδαιολογία και τις ατάκες».
«Στη συζήτηση στη Βουλή, οι εισηγητές των κομμάτων όλων συναντήθηκαν στην προσπάθεια να παρουσιάσουν την καπιταλιστική κρίση ως κρίση πανδημίας, γιατί έχουν πολιτικό και ταξικό συμφέρον να μιλάνε για κρίση υγειονομική» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως στόχος των πολιτικών αντιπάλων του ΚΚΕ «είναι να κρύψουν ότι είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Να πλασάρουν την αντίληψη ότι ο λαός έχει να διαλέξει ανάμεσα στη μια ή την άλλη παραλλαγή διαχείρισης των συμφερόντων του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους.»