Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει - Η Ελλάδα να φέρει αξιόπιστες προτάσεις

Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει - Η Ελλάδα να φέρει αξιόπιστες προτάσεις Facebook Twitter
1

Δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Τόνισε ωστόσο πως πιστεύει ότι μία συμφωνία παραμένει ακόμα εφικτή αλλά «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναγνώρισε ότι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος εξετάζεται ως ένα από τα σενάρια και, όπως είπε, αυτό συμβαίνει και για πρακτικούς λόγους. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ σχολίασε ότι πρόκειται για την «πρώτη δημόσια επιβεβαίωση ότι είναι απαραίτητη μια επέκταση του προγράμματος».

Ο πρόεδρος του Eurogroup έστειλε σαφές μήνυμα ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές να καταθέσουν αξιόπιστες προτάσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε ακόμα πως οι συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν φέρει πρόοδο. Σήμερα ζητήσαμε από την Ελλάδα να μας δώσει προτάσεις ως το τέλος του μήνα με στόχο την επέκταση του προγράμματος, είπε τονίζοντας ότι χρειάζεται αξιόπιστη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.


«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη και μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη θα είναι κακή και για τον ελληνικό λαό», τόνισε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικούς που θα είναι προετοιμασμένοι να πουν την αλήθεια στον λαό τους. Σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, είπε ότι «είμαστε ακόμη δεσμευμένοι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη και ανησυχητική. «Φτάνουμε προς το τέλος του παιχνιδιού. Η Κομισιόν κάνει έκκληση στην ελληνική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφύγει ένα καταστροφικό σενάριο», τόνισε. «Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα, και αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί. Η μπάλα είναι σίγουρα στην πλευρά της Ελλάδας τώρα», είπε και κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει σε εύλογους συμβιβασμούς.

Ο Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι μετά από πέντε μήνες εντατικών διαβουλεύσεων δεν έχει υπάρξει συμφωνία παρά το γεγονός ότι η ακεραιότητα της ευρωζώνης είναι στόχος όλων. Υπάρχει εμπλοκή τις δύο τελευταίες εβδομάδες, είπε, τονίζοντας πως από πλευράς δανειστών υπάρχει πνεύμα ευελιξίας ως προς τα μέτρα. Το τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας, είπε και πρόσθεσε πως οι προτάσεις των θεσμών δεν είναι από κοινωνικής απόψεως απαράδεκτες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι θεσμοί τελούν εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων σημειώνοντας ότι ως τώρα αντιμετώπισαν το ελληνικό ζήτημα με πνεύμα ευελιξίας. Χρειάζονται αξιόπιστες προτάσεις, επισήμανε και τόνισε ότι «για να επιτευχθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα χρειάζεται διάλογος με ενήλικες στο δωμάτιο».

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το ΔΝΤ στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, αλλά και στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς. Αναφορικά με το ενδεχόμενο μη πληρωμής των δανείων από την Ελλάδα ως το τέλος του Ιουνίου ανέφερε ότι από τυπικής απόψεως η Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας έναντι του ΔΝΤ αλλά και ότι στη συνέχεια προβλέπεται μια σειρά διαδικασιών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, πλήρης τηλεδιοίκηση και αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός τρένων σε πραγματικό χρόνο και η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr στο υπουργικό
LIFO NEWSROOM
Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια