Το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδα είναι «πολύ περίπλοκο» και δεν βρεθεί ακόμα λύση, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Το θέμα θα συζητηθεί και αύριο στο EuroWorking Group.
Ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας τεχνοκρατών που θα εξετάσει το θέμα, ενώ είπε ότι τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν ήδη τις επιλογές, χωρίς όμως ακόμη να έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την επίλυση του ζητήματος. Έκανε λόγο για οικονομικές, τεχνικές, δημοσιονομικές και πολιτικές δυσκολίες.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι το Eurogroup αποφάσισε να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί το ζήτημα, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «το συντομότερο δυνατόν».
Ο Ντάισελμπλουμ είπε επίσης ότι τα τεχνικά κλιμάκια εργάστηκαν σήμερα, θα εργαστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι υφυπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν αύριο Τρίτη το θέμα και κατόπιν «θα έχουμε πιθανότατα μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ακόμα πως «μέχρι την Τετάρτη θέλω να ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υποβάλει στη Βουλή και θα έχει εγκρίνει το συνολικό πακέτο το οποίο συμφωνήθηκε». «Αν αυτό γίνει επιτυχώς, οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν, θα έχουμε οι ΥπΟΙΚ μια τηλεδιάσκεψη αποτίμησης της διαδικασίας και αυτό θα είναι το σινιάλο ώστε οι υπουργοί να πάνε στα εθνικά κοινοβούλια», πρόσθεσε. Όπως είπε, η τηλεδιάσκεψη πιθανό να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. «Πάντοτε προσπαθούσα η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, με αξιόπιστο τρόπο», επισήμανε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι οι εκταμιεύσεις από τον Μηχανισμό θα ξεκινήσουν όταν έχουν γίνει όλα τα βήματα και θα έχει υπάρξει τελική συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Είπε επίσης πως τα 82-86 δισ. που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δεν θα προέλθουν εξολοκλήρου από τον ESM. Σε αυτά θα συνδράμει και το ΔΝΤ, μόλις αποπληρωθούν προς αυτό οι δόσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη, πως αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος.
Δείτε όλες τις εξελίξεις ΕΔΩ.
σχόλια