Ντάισελμπλουμ στους FT: Όλα έγιναν πιο εύκολα με Τσίπρα και Τσακαλώτο

Ντάισελμπλουμ στους FT: Όλα έγιναν πιο εύκολα με Τσίπρα και Τσακαλώτο Facebook Twitter
SOOC
3

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε κατά την τελευταία του συνέντευξη ως πρόεδρος του Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σήμερα παραδίδει τη σκυτάλη στον Πορτογάλο, Mario Centeno.

Μιλώντας στους Financial Times για την εμπειρία της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, έκανε εκτενή αναφορά στην περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και το Grexit.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατάφεραν να αλλάξουν εντελώς τη σχέση της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους και όλα έγιναν πιο εύκολα χάρη σε αυτούς.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, και αποκάλυψε ότι παρά τις φήμες που ήθελαν τους Γερμανούς και τον Σόιμπλε να πιέζουν για ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, άλλες χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν εκείνες που το ζητούσαν με αρκετές από αυτές να έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα.

«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν 'ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B'», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα όσα ψιθύρισε στον Γιάνη Βαρουφάκη μετά την πρώτη τους κοινή συνέντευξη το 2015 στην Αθήνα. Όπως δήλωσε, είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι «Σκότωσε την τρόικα» και πως «αν θέλει να συνεχίσει να συνεχίζει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της, η Ελλάδα, θα πρέπει να δουλέψει και με την τρόικα. Οπότε, το να λές «αντίο» στην τρόικα, είναι σαν να λες αντίο στο «ευρώ».

Τέλος, παραδέχθηκε ότι ορισμένα από τα μέτρα που χρειάστηκε να πάρει η Ελλάδα ήταν ακραία, αλλά οι συζητήσεις τώρα έχουν στραφεί στις μεταρρυθμίσεις.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια